Нехтуючи нормами Кримінально-процесуального кодексу, Апеляційний суд Києва відмовився звільнити Луценка з-під варти

Апеляційний суд Києва відмовився звільнити з-під варти лідера «Народної самооборони» Юрія Луценка.

Колегія з трьох суддів, яка розглядала скаргу Ю.Луценка та його адвоката Ігора Фоміна, погодилась з думкою Печерського районного суду, який залишив Лу3ценка за ґратами до кінця квітня.
 
На думку суду, твердження Ю.Луценка та його адвоката про те, що Печерський суд виніс рішення з порушенням норм Кримінально-процесуального кодексу, не відповідає дійсності. Суд також вважає, що права на захист Юрія Луценка під час засідання Печерського райсуду порушені не були, хоча на цьому засіданні не були присутні адвокати лідера «НС».
 
Відтак Апеляційний суд погодився з рішенням суду першої інстанції про продовження Луценку строку тримання під вартою.
 
Судове засідання по розгляду скарги Ю.Луценка на рішення Печерського судурозпочалось сьогодні, 25 лютого, о 10 ранку. На засідання прийшли народні депутати, соратники лідера «НС» та члени його сім'ї, а також багато журналістів. Але самого Ю.Луценка в суд чомусь не було.
 
На початку судового засідання адвокат Ігор Фомін подав клопотання про участь в засіданні лідера «НС». За словами адвоката, для забезпечення присутності Ю.Луценка в суді він подав відповідні документи і в Лук'янівське СІЗО, і в канцелярію самого Апеляційного суду, при чому зробив це таким саме чином, як і минулого разу, коли суд розглядав скаргу Луценко на арешт. Але суд відхилив клопотання, вирішивши розглядати скаргу без самого скаржника.
 
Через позбавлення Юрія Луценка права виступити в суді, адвокат Фомін заявив відвід цьому складу суду, але суд відхилив і це клопотання.
 
Не прислухався суд і до клопотання народних депутатів Юрія Гримчака, Тараса Стецьківа, Володимира Ар'єва, В'ячеслава Кириленка, Володимира Філенко та Сергія Власенко, які заявили про готовність взяти лідера «НС» на поруки.
 
Адвокат Фомін після цього подав клопотання про залучення до справи 700 тис. підписів громадян, які вимагали звільнення Юрія Луценка з під-варти. Але судді проігнорували думку кількасот тисяч українців.
 
Ігор Фомін також подав клопотання про доступ на засідання представників ЗМІ, але це клопотання було задоволено лише частково: суд спочатку дозволив зйомку лише на 10 хвилин, але вже через 5 хвилин секретар суду почав виштовхувати журналістів з зали суду.
 
Виступаючи в судовому засіданні, прокурор заявив, що Юрія Луценка необхідно залишити під вартою для того, щоб він ознайомлювався з матеріалами справи і щоб не мав змоги впливати на свідків.
 
В той же час, на думку адвоката, ці підозри прокуратури абсолютно безпідставні. «Чи був наданий хоч один доказ того, що Луценко намагався вплинути хоч на одного свідка? Ні! Чи був наданий хоч один доказ того, що він буде ухилятись від слідчих дій? Ні! Ми розуміємо, що це все надумані обставини», - сказав він, заперечивши також, що Луценко може впливати на слідство, яке вже завершено: «Не можна чинити тиск на слідство, яке не проводиться».
 
Після цього суд пішов до нарадчої кімнати. Свою ухвалу судді оголосили всього через 20 хвилин після того, як пішли до нарадчої кімнати.
 
Це рішення суду присутні в залі народні депутати та соратники лідера «НС» зустріли словами «Ганьба!», «Продажні та боязливі істоти!».
 
Показово, що двоє з трьох суддів, які винесли сьогоднішнє рішення, розглядали попередню скаргу Юрія Луценка на його арешт в січні місяці і відхилили її. Також всі присутні були здивовані, як судді могли за 20 хвилин написати рішення, читання якого в швидкому темпі зайняло майже 10 хвилин.
 
«Це рішення було заздалегідь заготовлено слідчими прокуратури», - заявила після засідання суду дружина лідера «НС» Ірина Луценко. На її думку, суд відмовився допустити її чоловіка до участі в засіданні, бо не хоче, щоб він розповів пресі про порушення при розгляді його справи в Печерському суді. «Вони просто його бояться — бояться його слів, бояться його справедливих звинувачень», - вважає Ірина Луценко.
 

За матеріалами nso.org.ua.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.