Юрій Луценко – за крок до вироку

Фото nso.org.ua

Сьогодні – 429-й день незаконного перебування Юрія Луценка за ґратами Лук'янівського СІЗО! Судова колегія Печерського районного суду м. Києва у складі суддів Сергія Вовка, Оксани Царевич та Ганни Медушевської сьогодні виносить вирок екс-міністру внутрішніх справ Юрію Луценку.


О 9-й ранку судді зайшли до залу засідань. Без зволікань суддя Сергій Вовк почав читати вирок.

У залі присутні адвокати екс-міністра – Олексій Баганець, Ігор Фомін, Оксана Дитинко, Ігор Балик та захисник Ірина Луценко, а також адвокат Л.Приступлюка – Сергій Поліщук.

Із прокурорів на момент початку оголошення вироку присутні лише двоє прокурорів – Євген Зінченко та Віктор Клименко.

Юрій Луценко перед початком засідання сказав присутнім, що почувається добре, а сьогоднішні події йому нагадують Майдан 2004 року. Він спілкується зі своїми адвокатами, жартує.

У залі засідання чутно, як на вулиці прихильники лідера «НС» Ю.Луценка вигукують «Ганьба!», «Юрі – волю!».

Суддя С.Вовк читає вирок дуже тихо і нерозбірливо.


Адвокат екс-прем’єрки Микола Сірий, коментуючи таке читання вироку, назвав його новим терміном у юриспруденції – «бубніння вироку».

До суду прийшли дипломати, зокрема, посол Франції в Україні, представники посольств США, Німеччини, Норвегії, Швеції, Іспанії.

9.30. Прокурор Дмитро Лобань запізнився на початок судового засідання на 30 хвилин.

Перший заступник партії «Батьківщина» Олександр Турчинов, який також намагався у залі суду поспілкуватися з Луценком, проте отримав зауваження суду і спілкування було припинено. Він сподівається дочекатися, коли Юрія Луценка звільнять сьогодні із зали суду внаслідок виправдувального вироку. «Я сподіваюсь, що вже сьогодні ми з ним працюватимемо у штабі підготовки до виборів», - сказав Турчинов.

Водночас він зауважив, що ситуація в залі суду і біля будівлі свідчить, що вирок не буде виправдувальним. «Але я сподіваюсь хоча б на якийсь розум цих людей у чорних мантіях, які говорять від імені держави. Усі на процесі Луценка, як і Тимошенко, побачили, наскільки сфальшовані ці справи. Ті, хто фабрикує вироки, рано чи пізно самі відповідатимуть», - сказав Турчинов.

Народний депутат Ірина Геращенко прогнозує, що вирок буде без сентиментів: «Кількість «беркутівців» у Печерському суді наводить на нерадісні думки - вирок буде по повній, без всіляких сантиментів-умовностей. Стільки міліціонерів, як правило, підганяють, коли треба приборкувати народ після вироку...», - написала вона на своїй сторінці у Facebook.

Керівництво Печерського районного суду Києва не дозволило «5 каналу» та каналу «ТВі» здійснювати, як планувалося, пряму трансляцію виголошення вироку Юрію Луценку. Кабелі від пересувних телестанцій вже були протягнуті, але міліція, яка здійснює охорону приміщення суду, заборонила їх підключати, посилаючись на рішення голови суду Інни Отрош.

Брат екс-голови МВС Юрія Луценка Сергій, чекаючи на закінчення оголошення вироку біля Печерського суду, заявив, що сьогодні все складніше вірити в можливість справедливого суду. «Суди все більше перетворюються в засіб політичних розправ і репресій», – сказав він.

11:20. Судді по черзі, щопівгодини змінюючи один одного, продовжують оголошувати вирок.

Адвокат екс-прем’єр-міністра Микола Сірий на каналі ТВі у прямому ефірі, коментуючи хід судового засідання, зазначив, що події у суді не виглядають переконливо з точки зору правосуддя. «Судді не впевнені в тому, що проголошують. Суддя Вовк та інші судді, які, до речі, перебувають у п’ятирічному терміні суддівського випробування, вони будуть ще проходити своє перезатвердження у Верховній Раді, не виглядають суддями», - сказав він.

«Я також звернув увагу на те, як виглядають прокурори. Ці прокурори також увійдуть в історію, ганебну історію прокуратури. Бо вибір є у кожного. Якщо тебе примушують до незаконних дій, кожен може піти у відставку, але якщо ти піддався страху, тоді ти робиш свій вибір. Цим прокурорам у майбутньому буде важко пояснювати у професійних колах те, яким чином вони застосували норми Кримінального кодексу щодо Ю.Луценка, зокрема, ст. 364 та 365», - сказав М.Сірий.

11:30. Суддя Вовк оголосив технічну перерву на 20 хвилин на прохання підсудного Юрія Луценка. За словами Вовка, судова колегія повертається в нарадчу кімнату.

У перерві Луценко на питання, яким буде вирок, заявив: «Вирок буде таким, який постановив замовник».

Луценко назвав замовника: «Це Віктор Янукович».

У перерві адвокат Луценка Олексій Баганець, якому чутно бубніння суддів, заявив, що судді зачитують, фактично, обвинувальний вирок прокурорів. «Суд довів вину Луценка у злочинній змові з екс-водієм щодо незаконного прийому його на роботу в якості оперативного працівника, незакоконного нарахування йому трудового стажу та пенсії», - уточнив адвокат.

«Прогнози щодо вироку невтішні. Але побачимо...», - зазначив Володимир Ар’єв на сторінці у Фейсбуці.

11:54. Судді повернулися до зали суду, аби продовжити оголошення вироку

«Юра, тримайся!», «Банду геть!», «Юрі волю», - такі гасла кричать під стінами суду прихильники Луценка.

За словами адвоката Ігоря Фоміна, суд до перерви закінчив оголошення першого епізоду загального обвинувачення, тобто щодо незаконного працевлаштування в МВС водія Леоніда Приступлюка. Фомін прогнозує, що вирок його підзахисному буде остаточно оголошено приблизно через 2-3 години.

Юрій Луценко також заявив журналістам, що сподівається «на перемогу демократичних сил».

Дивлячись на журналістів, які весь час змушені стояти під час виголошення вироку, екс-міністр вигукнув: «Опозиція оголосила політично-весняну акцію «Вставай». Ви всі її учасники у Печерському суді».

Окрім того, він сказав, що події у суді схожі на шоу. «Очевидно, що все це шоу замовлялося не для того, щоб мене випустити», - наголосив він.

Конвой заборонив листування Юрія Луценка з журналістами.

Старший син Ю.Луценка – Олександр – не зміг побачитися із батьком через опір конвою. Вони не дозволили йому наблизитися до клітки.

12.20 Суддя Г.Медушевська продовжує бубніння вироку. Епізод по виділенню квартири Л.Приступлюку.

Суд встановив, що Луценко винний у незаконному виділенні квартири екс-водію.

12.45 Швидкими темпами судді дочиталися у вироку до епізоду про відзначення Дня міліції. Із вироку: у документі зазначено, що заходи були святковими!

Фото з Фейсбуку Владислава Мусієнка

Під час читання вироку суддею Вовком Луценко звернувся до присутніх в залі журналістів зі словами: «Ви чуєте, як тихо читають? Напевно, така брехня, що не можна голосно озвучувати». Після цього він звернувся до судді Сергія Вовка зі словами: «Ваша честь, читайте голосніше, щоб вас було чутно».

Естафету читання вироку перехопила суддя Царевич.

13:35. Суддя Вовк оголосив перерву в оголошенні вироку. Судова колегія видалилася в нарадчу кімнату.

Перерва – 30 хвилин.

14.25. Після 50-хвилинної перерви судді повернулися до зали суду і продовжили оголошувати вирок.

Серед присутніх у залі журналістів час від часу помітні народні депутати - Юрій Гримчак, Володя Ар’єв, Юра Стець, Олесь Доній, Андрій Павловський, Віктор Матчук, Лілія Григорович, Юрій Одарченко, політики Олександр Турчинов. Прийшов до суду вперше і Віталій Кличко.

***

Екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко вважає, що суд, який тривав у його справі останні 8 місяців, був зайвим: «У мене оптимістичні очікування щодо України і реалістичні щодо сьогоднішнього вироку. Я зрозумів, що весь суд за 8 місяців був зайвим, тому що не зачитують свідчення свідків, які були в суді, і зачитують свідчення тих, кого в суді не було. У кожному разі, в кінці сьогоднішнього вироку подумки буде додано: «Вітаємо дорогого Віктора Федоровича із закінченням другого року президентства».

Юрій Луценко також упевнений, що по ряду причин на свободу сьогодні не вийде.

***

Судді почали зачитувати резолятивну частину. Суд підтвердив, що з Луценка потрібно стягнути кошти, забрати ранг держслужбовця.

14.40. Раптово замешкавшись, суддя Вовк напівслові оголосив термінову перерву у засіданні!

Почавши читати резолютивну частину, судді прочитали про збитки, які має покрити Луценко - прокуратура просила 609 тисяч, а у вироку (який читають судді, - 643 тисячі гривень!), сказали про скасування рангу держслужбовця і запнулися на терміні ув’язнення.

«Швидше за все, там стояли крапки у вироку! Вони вперше бачили сьогодні вирок!», - наголосила захисник Луценка – Ірина Луценко.

Сам Луценко припустив, що це пов'язано з тим, що судді взяли «той варіант вироку, який був написаний рік тому». Підсудний відзначив, що суд присудив йому велику суму компенсації державі, ніж вимагала прокуратура, що є незаконним.

Луценко пожартував: «Збулося народне прокляття - у суддів у роті пір’я поросло, яке заважає читати вирок».

15:15 ВИРОК ЛУЦЕНКУ - 4 РОКИ УВ’ЯЗНЕННЯ

Печерський районний суд визнав винним екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка в розкраданні держмайна, а також злочинній змові з його екс-водієм Леонідом Приступлюком і засудив його до 4 років позбавлення волі.

Суд також вирішив конфіскувати майно політика, а також заборонити йому протягом 3 років обіймати державні посади.

Вирок, за словами судді Сергія Вовка, вступає в силу з моменту арешту екс-міністра, тому за гратами він проведе близько 3 років.

Луценка позбавили першого рангу держслужбовця. Екс-міністр також має сплатити завдані країні збитків у розмірі 643 тис. грн. Разом з тим, варто зазначити, що представники обвинувачення оцінили цей збиток в 609 тис. грн. В інтересах МВС Юрій Луценко виплатить майже 294 тис. грн.

Обвинувальний вирок судді прочитали з кількома перервами протягом майже п’яти годин.

***

Юрія Луценка досі не вивели із зали суду.

На сходах перед залою – колишні підлеглі Луценка, генерали міліції. Є також В’ячеслав Кириленко, Олександр Третьяков.

Юрій Луценко: Підтвердився діагноз - верховенство помсти, а не верховенство закону в Україні

Цим судовим рішенням правляча мафія продемонструвала - вона боїться чесного слова, принциповості та командності опозиційних сил.

Цим судовим рішенням підтвердився діагноз - верховенство помсти, а не верховенство закону в Україні. В Україні відсутній об’єктивний та незалежний суд.

Аргумент? Незалежна експертиза Генпрокуратури підтвердила, що збитків при відзначенні Дня міліції не було. Незалежна експертиза захисту також підтвердила, що збитки відсутні.

Тим не менше, мене судять за нанесення 640 тисяч збитків. Суд не прийняв до уваги ці свідчення і зачитав заготовлене політиками-замовниками із Адміністрації президента рішення про вилучення мене із політичного життя країни як політичного діяча.Я залишаюся при своїх переконаннях.

Я доведу свою правоту. Я буду використовувати всі надані мені українськими законами та міжнародними угодами можливості для перемоги в юридичному та політичному планах.


За матеріалами "Народної самооборони"



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.