Євросуд відмовив Україні у апеляції по справі Луценка

apelyatsiya espch

 
Європейський суд із прав людини повідомив сьогодні, що його Велика палата, яка виконує також апеляційні функції, відмовилася вчора взяти до перегляду справу колишнього міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка, про що просила українська держава, повідомляє radiosvoboda.org.

Таким чином, рішення Страсбурзького суду у справі «Луценко проти України» 3 липня 2012 року набуває остаточної чинності і вже не може бути оскаржене.
 
Тим рішенням Європейський суд із прав людини встановив, що затримання Луценка і утримання його під вартою були необґрунтовані, і при цьому була порушена ціла низка статей Європейської конвенції про права людини; влада України відразу заявила, що скористається правом оскаржити його в Великій палаті Страсбурзького суду.

Міністр юстиції Олександр Лавринович тоді ж заявив, що Україна виконає будь-яке рішення Великої палати у справі Юрія Луценка.
 
Європейський суд із прав людини своїм рішенням у липні перелічив сім порушень конкретних статей Європейської конвенції про права людини: два порушення параграфу 1 статті 5 (право на свободу та безпеку) щодо арешту та взяття Луценка під варту, порушення параграфу 2 статті 5 (право бути поінформованим щодо причини арешту), два порушення параграфу 3 статті 5 (право негайно постати перед суддею) у зв’язку і з арештом, і з досудовим ув’язненням, порушення параграфу 4 статті 5 (право оскаржити своє утримання під вартою) і порушення статті 18 (обмеження у застосуванні обмежень на права) у зв’язку зі статтею 5.

За словами адвоката Валентини Теличенко, яка представляє інтереси Ю.Луценка в Страсбурзі, це рішення поважного суду означає, що суд визнав повністю неспроможними аргументи Кабінету міністрів України по апеляції.
 
Страсбурзький суд також зобов’язав тоді Україну виплатити Луценкові 15 тисяч євро морального відшкодування.


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.