Апеляційний суд розпочав допит другого свідка у справі Щербаня без Юлії Тимошенко

pidhodi

 

У приміщенні Апеляційного суду Києва розпочався допит другого свідка у рамках досудового слідства у справі Щербаня.


Головує на засіданні суддя Віктор Кицюк.

Тюремники не доставили Юлію Тимошенко до суду.

На початку судового засідання суддя заявив, що «Юлія Тимошенко відмовилася від етапування з Качанівської колонії до Києва». На що захисник Сергій Власенко звернувся до судді з проханням дати йому слово і розповісти про причини відсутності учасників справи.

Натомість суддя відмовився надати слово і знову заявив, що Юлія Тимошенко начебто відмовилася від етапування.

Сергій Власенко також намагався отримати відповідь, чи має захист право заявляти відвід судді.

«Шановний суддя, згідно статті 225 КПК, допит свідка здійснюється за правилами допиту на загальних умовах. Я прошу роз’яснити, чи є у мене право відводу судді», - звернувся захисник до судді.

На це суддя Кицюк сказав: «Присядьте, будь ласка, ви що, не розумієте головуючого суддю?».

У судовій залі, де відбувається допит свідка, присутні народні депутати фракції «Батьківщина», у тому числі голова фракції Арсеній Яценюк.

Підходи до судової зали охороняє спецпідрозділ міліції «Беркут». Охорона суду відмовилася пускати пресу до судової зали. Журналісти наразі перебувають у конференц-залі.

Біля стін апеляційного суду триває мітинг прихильників Юлії Тимошенко.

Суддя вирішив не зважати на відсутність Юлії Тимошенко і продовжує засідання

Слідчий суддя у справі Щербаня Віктор Кицюк відмовився задовольнити клопотання захисту Юлії Тимошенко і припинити допит свідка, оскільки екс-прем’єр-міністра не доставили до суду.

Сергій Власенко у суді заявив, що Юлія Тимошенко подала дві заяви про бажання особисто бути присутньою на судовому допиті в Києві.

«Ви позбавляєте Юлію Тимошенко права захищатися. Прокуратура сьогодні позбавляє Тимошенко права брати участь у судовому засіданні через те, що пенітенціарна служба відмовилася доставити її сюди на суд по справі, я підкреслюю, про вбивство», - сказав Власенко.

Він також зазначив, що вчора тюремники розповсюдили відео, «де Юлія Тимошенко чітко заявила, що не відмовлялася від своєї участі у судовому засіданні».

Захисник Олександр Плахотнюк додав, що подібна ситуація, коли лідера опозиції не доставляють до суду попри її бажання, склалася уже вдруге.

Захисник Андрій Кожем’якін також підтримав клопотання, зазначивши, що немає належних правових підстав для проведення даної слідчої дії згідно вимог нового КПК.

Свідок у справі Щербаня сам є фігурантом справи про вбивство

Свідок Генпрокуратури у справі Щербаня Сергій Зайцев є фігурантом справи про вбивство одного з бізнесменів.

Про це він зізнався в ході перехресного допиту в суді, відповідаючи на питання захисника Юлії Тимошенко Олександра Плахотнюка.

«Я проходжу у справі про вбивство бізнесмена Єсікова… як свідок», - сказав Зайцев.

zaycevКрім того, відповідаючи на питання захисту, він повідомив, що востаннє зустрічався з Павлом Лазаренком у червні 1998 року.

«Ми спілкувалися на зустрічі в офісі партії «Громада» буквально 10 хвилин», - сказав Зайцев. За його словами, до цього Лазаренка він не зустрічав і не розмовляв з ним по телефону, а попередня їхня зустріч була ще у 1995 році.

Свідок і прокурор приїхали до суду на одній машині

В Апеляційному суді Києва завершився допит свідка Генпрокуратури Сергія Зайцева в рамках справи Щербаня.

В ході перехресного допиту з’ясувалося, що на судове засідання свідка на своєму автомобілі привіз слідчий.

Про це сказав сам Зайцев, відповідаючи на питання захисника Сергія Власенка.

«Мене підвіз Погорєлов Степан Богданович», - повідомив він.

В ході допиту з’ясувалося, що покази Зайцева базуються на словах, які він начебто почув в ресторані від екс-партнера Павла Лазаренка – Петра Кириченка - після того, як вони, цитата: «випили і пішли на двір».

Свідок неодноразово казав, що Кириченко вживав наркотичні речовини та зловживав алкоголем.

Коли захисник Сергій Власенко запитав, чи правильно захист розуміє, що «всі свідчення були отримані від п’яного наркомана з кримінальним минулим», свідок не зміг нічого відповісти конкретно, а сказав, що наркоманом був не лише Кириченко, а і його дружина Ізабелла, яка доводилася рідною сестрою його покійної дружини.

Свідок влади дав покази, що вбивство Щербаня замовив Кириченко

Під час допиту так званого свідка Сергія Зайцева захисник лідера опозиції Юлії Тимошенко Сергій Власенко намагався з'ясувати, що означає фраза свідка про те, що Кириченко начебто "розвів" на гроші Тимошенко.

"Чи правильно я зрозумів ваші свідчення про те, що Кириченко особисто заплатив 3 мільйони за вбивство? Що він особисто організовував Матроса, допоміг усунути донецьких, і вони обдурили Тимошенко на 3 мільйони доларів?", - запитав Власенко, на що отримав відповідь свідка, що загальна сума йому не відома.

Захисник пояснив, що ці заяви свідка є підставою для звернення до Генпрокуратури про те, що замовником вбивства був Кириченко.

"Я ставлю ці питання, щоб ми зрозуміли: якщо Кириченко заплатив за вбивство і вони "розвели" Тимошенко, то це означає, що Кириченко замовив вбивство Щербаня, і завтра це буде заявлено в Генеральну прокуратуру", - сказав Сергій Власенко.

За матеріалами byut.com.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.