АНБ намагається створити квантовий комп'ютер, який зміг би зламати будь-яку систему шифрування

kvantoviy komp

 
Агентство національної безпеки (АНБ) США намагається створити власний квантовий комп'ютер, який зміг би зламати практично будь-яку систему шифрування. Про це пише в п'ятницю, 3 січня, газета The Washington Post з посиланням на документи, оприлюднені колишнім співробітником відомства Едвардом Сноуденом.


Проект є частиною дослідницької програми «Втручання в складні цілі», на здійснення якої виділено 79,7 мільйона доларів. Більша частина робіт проводиться в Лабораторії фізичних наук в Колледж-Парку в штаті Меріленд.

Про які-небудь істотні успіхи АНБ в галузі квантової фізики невідомо. Як заявили газеті вчені, малоймовірно, щоб АНБ серйозно просунулося на шляху створення квантового комп'ютера і ніхто про це не дізнався. Судячи по документах з архівів Сноудена, фізики, що працюють на спецслужби, підійшли ненабагато ближче до вирішення завдання, ніж європейські вчені, і яких-небудь проривів найближчим часом не очікується.

Квантовий комп'ютер, пояснює The Washington Post, заснований на ідеї про те, що об'єкт може одночасно існувати у всіх станах. На відміну від бітів, які використовуються в звичайних комп'ютерах, квантовий комп'ютер заснований на роботі кубітів, які випадково переходять в один зі своїх станів. Передбачається, що з певними завданнями квантовий комп'ютер справляється у багато разів швидше звичайного, так як не виконує операції послідовно одну за одною, а пропускає непотрібні для вирішення кроки.

Якщо працездатний квантовий комп'ютер буде створений, зазначає газета, він зможе зламати популярний зараз метод шифрування RSA. Цей криптографічний алгоритм заснований на складності факторизації великих цілих чисел. Звичайні комп'ютери впоратися з нею за розумний час не зможуть.

«Застосування квантових технологій до алгоритмів шифрування серйозно вплине на здатність уряду США як захищати власні комунікації, так і перехоплювати комунікації зарубіжних урядів», - цитує газета надані Сноуденом документи.

Нагадаємо, колишній співробітник АНБ Сноуден втік до Росії і отримав там тимчасовий притулок. Він передає ЗМІ засекречені документи, що стосуються роботи американських спецслужб. Завдяки цим витокам стало відомо, зокрема, що уряд США вів широкомасштабне стеження як за власними громадянами, так і за іноземними лідерами.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.