Владу не цікавлять думки громадян. Її цікавить самозбереження

kurus zminikon

 
Усі пафосні ігрища з Основним законом, що нині проводять у парламенті, нагадує переливання води з пустого в порожнє. Імітація діяльності є, а факт доцільності – відсутній. Влада, замість того, аби вирішити кардинально питання сепаратизму і вносити зміни до законодавчих актів для покращення функціонування роботи механізму держави, взялась за зміни до Конституції. Та чи на часі подібна діяльність? Щоб зрозуміти ігрища у ВР, «Конфлікти і закони» звернулись за коментарем до людини, яка вже довгий час працює над питаннями посилення відповідальності чиновників та високопосадовців (що не потребує змін до Конституції України) - керівника Громадянської кампанії «За відповідальну владу» Ігоря Куруса.


У вівторок 29 квітня український парламент провів відкрите засідання у формі громадських слухань, на якому обговорювалося внесення змін до Конституції. На Вашу думку, чи доцільно робити такі кроки напередодні президентських виборів і зважаючи на ситуацію на Сході України?

Зважаючи на те, що лише 4 місяці тому в Україні відбулася конституційна реформа, яка де-факто запровадила парламентсько-президентську форму правління, вносити зміни до Конституції – недоцільно. Влада повинна навчитися жити в умовах виконання положень Конституції, а не постійної їх зміни. І хоча основний закон не раз порушувався керівниками держави, він все ж таки встановлює хоч-якісь рамки політичної пристойності.

Як Ви вважаєте, для чого чинна влада пропонує внести  зміни до Конституції?

Складається враження, що Уряд хоче ще більше послабити повноваження президента. Але я маю сумнів, що такі зміни можуть вирішити проблеми України. Проблема держави в іншому – безкарність і безвідповідальність влади, недієздатні правоохоронні органи, а тому без зміни Конституції цю проблему можна вирішити, змінивши законодавчі акти. Наприклад, ми говоримо про розширення повноважень органів місцевої влади, але для цього непотрібно змінювати Конституцію, достатньо змінити Бюджетний кодекс, закон про Кабінет міністрів та закон про місцеві державні адміністрації. Якщо місцеві держадміністрації будуть контролювати виконання законодавства, додержання прав і свобод громадян і виконання бюджетів, то вони відповідатимуть вимогам діючої Конституції і нагадуватимуть повноваження французького префекта. Інші повноваження, в тому числі і розподіл податків і вирішення усіх проблем громад, не змінюючи Основний закон, можна передати місцевим радам.

І цього достатньо?

Впевнений, що достатньо. Адже розділ 11 діючої Конституції надає місцевому самоврядуванню широкі права. Основний закон фіксує, що місцеве самоврядування здійснюється в порядку, встановленому законом, в тому числі через міські ради та їхні виконавчі органи. Тому розширення повноваження територіальних громад регулюється законами. Для прикладу, працюючи над законопроектом «Про вотум недовіри посадовим особам» (Про право громадян звільняти з посад депутатів, сільських, селищних і міських голів, посадових та службових осіб органів влади та місцевого самоврядування, судів, органів міліції та прокуратури), активісти громадської кампанії «За відповідальну владу» свідомо уникали змін до Конституції, оскільки розуміли, що в умовах суспільно-політичної кризи в державі повинен існувати острівець стабільності – Конституція.

В одному із своїх інтерв’ю Ви говорили про своєрідне «ноу-хау», завдяки якому можна відкликати народних депутатів та звільняти чиновників, не вносячи змін до Основного закону. Можете поділитися?

В законопроекті «Про вотум недовіри посадовим особам» прописаний спосіб, як підвищити відповідальність посадовців, процедура припинення повноважень яких передбачена Конституцією України. Для авторів законопроекту це було принциповим питанням і ці положення будуть оприлюднені під час подання законопроекту до Верховної Ради.

А як зміни до Конституції можуть вплинути на ситуацію на Сході?

Активізація конституційних змін ніяк не пов’язана з діями сепаратистів на Донбасі. Сепаратисти чітко заявили, що їх цікавить проведення референдуму 11 травня щодо проголошення «Донецької народної республіки», незалежно від рішень органів місцевого самоврядування. Ініціювання владою змін до Конституції – це, скоріше, відволікання суспільства від соціально-економічних негараздів країни. Разом з тим, це може бути сигнал для майбутнього президента, що його влада буде недовготривалою і слабкою. Прийняття змін до 25 травня вирішує ще одну тактично-політичну задачу – збереження діючого парламенту в існуючому складі. Оскільки новій владі потрібно мати 300 голосів для внесення змін, нинішній склад парламенту є найбільш готовий до компромісу заради самозбереження.

Але ж більше 60% громадян хочуть переобрати парламент?

На превеликий жаль, владу часто не цікавлять думки громадян. Її цікавить самозбереження і вона керується політичною доцільністю. Уже ніхто не згадує про «Небесну сотню», тисячі постраждалих українців, які вимагали змінити систему влади під час протестів на Майдані. Сьогодні ніхто не говорить про причини активізації сепаратистських настроїв серед мирного населення на Сході України, а причина у них одна, яка об’єднує і так званих «бандерівців» і так званих «сепаратистів» – це відсутність суспільно-політичної злагоди і соціально-економічні негаразди. Штучне нав’язування владою інших тем, які не вирішують народних проблем, як, наприклад, Конституційні зміни, може призвести до чергових протестів і бунтів. Невиконання волі громадян є небезпечним для влади. Проте, очевидно, наші політики ще не зрозуміли цього.

Ви вважаєте, що в Україні може бути ще один Майдан?

У червні 2013 року ми презентували законопроект з робочою назвою «Про відповідальну владу в Україні». Захід мав назву – «Криза в Україні: безвідповідальна влада та примарна опозиція». За пів року до Майдану більшість експертів вважали таку назву суперечливою. Проте, приховані процеси, які відбувалися на місцях, демонстрували зворотне. янукович і його команда перетворювали народ в безвольних, безмовних і безправних рабів. Ніхто не думав, що настільки жорстку вертикаль влади, яку вибудував янукович, можна буде зламати. Але народ повстав і жодні загони спецпідрозділу «Беркуту» і кулі не зупинили його. Як писав П.Тичина: «Я єсть народ, якого правди сила ніким звойована ще не була». Тому, цей урок мають запам’ятати усі політики, в тому числі і нова влада. Хочеться, щоб замість барикад на Майдані Незалежності українці побачили нового, дієвого президента, новий склад парламенту, які у найкоротші строки перетворять Україну у справедливу державу з відповідальною владою та вільними і щасливими громадянами.

Але що зараз повинна робити влада?

В першу, чергу те, що турбує громадян найбільше. Стабілізувати курс гривні, припинити діяльність диверсійних груп на Донбасі, провести чесні вибори Президента, розпустити діючий парламент і приступити до зміни законодавства, що дасть ширші повноваження територіальним громадам, реформувати судову та правоохоронну систему , лібералізувати діяльність малого і середнього бізнесу та покращити інвестиційний клімат в країні.



Коментарі

  +0 #1 Яяя 30 апр. 2014 г., 10:06:05
какое самосохранение? все равно будут выборы! а с такими действиями им ничего не светит.

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.