В Україні заявився новий вид цензури - мобілізація

mobilizatsia

 
Журналісти під час війни часто можуть ставати заручниками ситуації, адже замість виконання своїх професійних обов’язків змушені виконувати розпорядження військового керівництва – як одягатися, яким маршрутом їхати тощо. А інколи вони опиняються в ситуації, коли мають виконувати накази – якщо стають мобілізованими. На жаль, варто відмітити, що в наших реаліях це часом перетворюється з почесного виконання свого обов’язку громадянина перед Батьківщиною на знаряддя залякування та розправи з «неугодними» журналістами.


Так, відомі приклади, коли армією журналістам «погрожували» за їх публічну критику влади. Екс-голова НМПУ, головний редактор тижневика «Наш репортер» (Дніпродзержинськ) Сергій Гузь отримав чотири повістки з військкомату, кожну з яких – після критичних статей про діяльність цієї структури під час мобілізації. Процес «розшуку» журналіста для виклику на медкомісію відбувався доволі скандально – через публікацію в ЗМІ конкурентів, попри те, що редакція видання журналіста знаходиться через дорогу від військкомата, із порушенням міліцією кримінальної справи за, нібито, неявку за викликом, з обшуками, з непрофесійною поведінкою головного лікаря під час огляду та ігноруванням стану здоров’я, через який людина фізично не може служити. Головний редактор видання «Цензор.НЕТ» Юрій Бутусов отримав публічне «звинувачення» від радниці начальника Генштабу Тетяни Ричкової про ухилення від мобілізації та прикривання «смішним медичним діагнозом». Хоча, насправді, його показники здоров’я несумісні з можливістю служити в армії, й повістки медійник також не отримував. Член Херсонського осередку НМПУ Ігор Трубаєв також повідомляв про погрози з боку міліції. Заступник начальника УМВС Херсонської області Ілля Ківа у повідомленнях журналісту погрожував посприяти його відправленню на фронт, якщо той продовжуватиме задавати питання. Активіст-журналіст видання «Дорожній контроль – Захід» Олег Орленко стверджує, що військкомат Шепетівки (Хмельницька область) почав ним цікавитися після того, як він опублікував на YouТube відео, де, за його словами, зафіксоване порушення правил паркування прокурором міста Владиславом Піонтковським. Блогер В’ячеслав Поїздник з Дніпропетровська вважає, що його мобілізували до Збройних Сил України з ініціативи тих, кого не влаштовувала його діяльність громадського журналіста-розслідувача. Він є активістом руху «ЗОВ», що здійснює громадський контроль за діями правоохоронців. За його словами, повістку він отримав одразу після завершення розслідування щодо незаконних дій міліції. Крім того, не за медійними спеціальностями до армії потрапили публіцист і письменник Артем Чех, запорізький журналіст і оглядач газети «МИГ» Володимир Москаленко, донецький блогер Максим Кас’янов, співробітники київських ЗМІ Віктор Крук, Віталій Лазебник, Дмитро Забаштанський, Олег Задоянчук та багато інших.

За словами голови Юридичного бюро Незалежної медіа-профспілки України Юки Гаврилової, під час війни до медійників можуть використовувати новий тип цензури – мобілізацію. «Активне наповнення армії новими кадрами у процесі мобілізації показало, що цей процес не оминув і журналістів. Не можна говорити, що це масова проблема, коли журналістів залучають до лав війська за військовим, а не за медійним фахом, проте кричущі випадки були. Небезпека полягає в тому, що призов журналістів може перетворитися із виконання обов’язку перед Батьківщиною на новий вид цензури. Це особливо було помітно під час завершення шостої хвилі мобілізації, коли повістки журналістам починали приходити незабаром після виходу критичних матеріалів про владу та чиновників», – зазначила вона.

Незалежна медіа-профспілка України закликає не використовувати військовий конфлікт на Донбасі як знаряддя залякування та розправи з журналістами. Адже, таким чином у держави з’являється не лише інструмент цензури, але й елемент приниження честі та гідності української армії, в яку наче в якості штрафу відправляють людей з медіа середовища. Профспілка пропонує використовувати знання мобілізованих журналістів для розвитку армії, й замість того, щоб плодити чергових непрофесійних військових, залучати їх до роботи в якості прес-офіцерів.

Нагадаємо, шоста хвиля мобілізації завершилась всередині серпня й була виконана в межах 50%. Також представники Міністерства оборони зазначали, що з огляду на ситуацію в зоні АТО, можливо, буде оголошено ще три хвилі мобілізації.

nmpu.org.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.