Російський консул отримав ноту МЗС України щодо незаконного утримування в РФ громадян України

posolstvo rf

 
Міністерство закордонних справ України викликало консула РФ для висловлення протесту у зв'язку з порушенням прав громадян України Миколи Карпюка та Станіслава Клиха. Про це йдеться у повідомленні МЗС.


15 вересня 2015 року у Верховному суді Чеченської Республіки (Російська Федерація) розпочався розгляд кримінальної справи громадян України Миколи Карпюка та Станіслава Клиха, які були арештовані в 2014 році Головним слідчим управлінням Слідчого комітету РФ по Північно-Кавказькому федеральному округу та обвинувачуються в участі у бойових діях на території Чеченської Республіки у 1994-1995 роках.

Під час першого попереднього судового засідання з розгляду кримінальної справи по суті, яке проходило в закритому режимі лише за участі сторін, адвокати громадян України подали клопотання про розгляд справи судом присяжних. Крім того, Микола Карпюк заявив про те, що не мав можливості ознайомитися з усіма матеріалами справи, і  звернуся з проханням надати додатковий час для такого ознайомлення. Ближчим часом суд має ухвалити рішення щодо поданих клопотань.

МЗС України неодноразово звертало увагу на грубі порушення прав Миколи Карпюка та Станіслава Клиха, яких тримають під вартою в Росії з березня 2014 року та відповідно – з серпня 2014 року. Станіслав Клих, зокрема, у липні 2015 року письмово заявив про застосування до нього тортур з боку співробітників російських правоохоронних органів з метою отримання свідчень та про відмову від свої попередніх свідчень, даних під тортурами. Є підстави вважати, що такі ж протизаконні дії застосовувалися щодо Миколи Карпюка.

За весь час ув’язнення до арештованих українців не було допущено консульських посадових осіб України.

Українська сторона розцінює такі дії як свідоме нехтування взятими на себе Російською Федерацією міжнародними зобов’язаннями, зокрема положеннями Консульської конвенції між Україною та Російською Федерацією, а також як спроби приховати порушення положень Європейської конвенції про запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню.

У цьому зв’язку 15 вересня 2015 року до МЗС України було викликано консула Посольства Російської Федерації в Україні, якому наголошено на наявних порушеннях російською стороною прав громадян України Миколи Карпюка та Станіслава Клиха, висловлено вимоги щодо забезпечення об’єктивного та неупередженого розгляду їхніх справ, неухильного виконання Росією своїх міжнародно-правових зобов’язань, притягнення до відповідальності осіб, винних у їх порушенні, а також вручено ноту МЗС України.

Закликаємо світове співтовариство використати весь свій вплив на Російську Федерацію з метою звільнення всіх громадян України, які продовжують незаконно утримуватися на території Росії, зазначають у МЗС.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.