​У Києві відкрили музей-квартиру родини Франків

25 листопада 2016 року відбулося урочисте відкриття квартири-музею родини Івана Франка у Києві та презентовано виставку картин Тараса Франка. Про це «Конфліктам і законам» повідомили у прес-службі Міжнародного фонду Івана Франка.


Головна мета музею – уславлення сміливості, патріотизму, волелюбності Івана Франка та його родини. Життя Франків – це приклад самовідданого служіння своєму народу у вирі щоденної боротьби за правду і справедливість.

Цей музейний заклад створено в будинку, куди в 1949 році радянська влада насильно переселила родину Тараса Франка зі Львова.

Музей складається із двох залів, де містяться архівні документи, фотографії з сімейного архіву. Тут розміщена меморіальна кімната, де частково відображено побут родини Тараса Франка, предмети інтер’єру, документи та праці Тараса, Зіновії, Дарії та Роланда Франків. Також представлено експозицію, присвячену дітям Івана Франка: Андрію, Петру, Тарасу та Анні, життя яких пов’язане з Києвом.

У цій квартирі мешкала вся родина Тараса Франка, а також її відвідувала дочка Івана Яковича – Анна Франко-Ключко. До 2015 року тут проживала донька Тараса Франка Дарія-Любомира, якій вдалося зберегти сімейні рукописи та саму квартиру.

Слід зауважити, що більшість фотографій взято із домашнього архіву онука Великого Каменяра – Роланда. До речі, Роланд Тарасович Франко – єдиний прямий нащадок цього роду. Нині він є головою правління Міжнародного фонду Івана Франка та ініціатором Міжнародної премії імені І. Франка.

Іншою прикрасою музею стала експонована виставка художніх робіт Тараса Франка (сина Івана Франка). Аматорський живопис автора – це близько 380 робіт, створених упродовж 1931-1968 років, але у музеї виставлено близько 30 картин різних періодів. Роботи Тараса Івановича дуже виразні, прості, глибокі за змістом і по-дитячому щирі, що є невід’ємною складовою його інтелектуального портрета і суттєво поглиблює розуміння геніальності Франкового родоводу в широкому форматі світоглядних ідей.

Відзначимо, що музей створено за ініціативи онука Івана Франка – Роланда, а організатором заходу виступив Міжнародний фонд Івана Франка.

Фото galinfo.com.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За прошедшие сутки на линии фронта произошло 68 боевых столкновений, враг нанес 2 ракетных и 64 авиационных удара, 75 раз обстрелял из РСЗО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.