​Якщо склади вибухають - значить, це комусь потрібно

Зрозуміло, що коли в країні війна, то у список версій будь-якого злочину можна, і часом потрібно, додавати «російський слід». росія, дійсно, є вигодонабувачем безладу, дестабілізації і всіх негараздів в Україні. Але з іншого боку, це найзручніше для влади пояснення всього поганого, що відбувається в Україні, і насамперед гучних злочинів.


Як звичайній людині відділити правду від неправди у цій ситуації? Самому збирати інформацію та аналізувати. Це не гарантує, що ви дізнаєтесь правду, бо інформація може бути засекреченою, але ви точно відчуєте - обманюють вас чи ні.

За роки незалежності в нас відбулось 13 вибухів та пожеж на складах зброї. 5 вибухів до війни і вже 7 за часів війни. Причиною довоєнних вибухів і пожеж було визнано службову недбалість, є засуджені.

А тепер по вибухах на військових складах часів війни.

Публічна позиція представників влади різниться щодо юридичної оцінки цих вибухів.

Скажімо, по вибухах в Балаклії 2017 були такі заяви:

- Міністр оборони основною версією назвав теракт

- Головний військовий прокурор припустив, що могла бути диверсія

- Міністр МВС назвав вибух актом агресії росії.

Але чи завершилось слідство реальними вироками і покараннями, історія замовчує. Власне, як по більшості вибухів часів війни. З відкритих джерел нам відомо, що українські військові, яких вдалось притягнути до відповідальності, понесли її за недбале ставлення до військової служби, за службову недбалість і по Калинівці є заяви генпрокурора про порушення правил пожежної безпеки.

А де ж підозрювані по диверсії, теракту, агресії? Де притягнуті до відповідальності агенти кремля? Добре, нехай без прізвищ, але картину злочину бодай одного вибуху на військовому складі з 2014 суспільству ж могли оприлюднити, слідство ж щось таки встановило. Чи ні?

І головний висновок. Можна скільки завгодно критикувати стан економіки, охорони здоров’я, освіти, ЖКГ, але армію за роки війни вдалось створити. У стані очевидної високої ймовірності знищення саме військових складів, якось абсурдно виглядає неспроможність їх захистити від диверсій. Рубежі на сході захищаємо, а склади на контрольованій території, виявляється, - ні.

Якщо це «російський слід», то це лякаюча професійна неспроможність відомств, які повинні забезпечувати безпеку військових складів. І це, справді, страшно.

Якщо ж слід вітчизняний, то є один плюс - від зовнішньої загрози склади все ж таки захищають. Просто за 13 випадків вибухів і пожеж відпрацювали якусь дієву схему. Бо 13 випадків - це вже система, а не випадкове службове недбальство.

P.S. В. Маяковський: Ведь, если звезды зажигают – значит, это кому-нибудь нужно?

Anna Maliar, facebook.com

Фото fakty.com.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.