​росія, котру збудував Порошенко. Лонгрід нового дня

Хто останні 20 років слідкував, як росія деградувала і перетворювалась на те, чим вона є зараз, мусить побачити очевидну подібність з тим, що ми бачимо останні п’ять наших українських років.


Не знайдемо ми більше на нашій планеті жодного іншого прикладу, де таким несамовитим масштабом мільярдну корупцію оточення правителя, його диктаторське хамство і терор силовиків прикривали патріотизмом і «своїм шляхом». Не знайдемо ніде, крім росії та України.

Наступна п’ятирічка стукає нам у двері, і у неї холодне обличчя путіна, глузлива посмішка путіна. Боролися зі мною, співали путін хйло? А тепер подивіться на себе в дзеркало!

Це глибше, ніж якийсь окремо взятий глава держави. Так само, як путін у Росії колективний, так само наш Порошенко – це давно вже більше, аніж один олігарх на кріслі президента.

За ці роки іржа порошенізму в’їлася в самі основи суспільства, у вишиванки і бойові однострої – і саме це є жахливим.

Точнісінько так, як свого часу у росії, було створено цілі соціальні страти, котрі служать режиму всупереч моралі, у котрих мораль давно уже своя і існування котрих цілковито пов’язане з режимом. Загине режим – підуть по світу і вони.

Перший і найбільш огидний клас, котрий було відроджено після того, як сконала радянська імперія – це ідеологічні працівники, пропагандисти на зарплаті, імітатори народної волі. З цього почав путін у 2000-му.

Нині ми маємо цілу соціальну страту порохоботів. Це співробітники різних відомств, часто на невисоких посадах – мінінформполітики, міноборони, міністерства окупованих територій, адміністрації президента. Це і просто вільні журналісти та політологи, котрі сіли на тіньові зарплати від оточення президента.

Вони не були б потрібними у нормальному суспільстві, бо нині єдина їх ціль – брехати, брехати, брехати. «Нічого особистого» - кажуть вони мені після ефірів. Така в них робота, бути частинкою машини, котра невпинно і впевнено підточує стовбур суспільної совісті.

Саме потреба виправдати свої злочини змушує їх продукувати виправдання для себе – «патіротизм», «боротьба з путіним». Їм головне – встигнути роздути зло, з яким нібито борються, щоб самим, будучи злом, здаватися на його фоні меншими.

Другий клас – це силовики. Жирок їх зав’язався і виріс на нових «темах» нашої кривавої епохи. На торгівлі з стратегічним ворогом – на напівлегальних поставках вугілля, дизпалива, скрапленого газу агентами путіна агентам Порошенка. На кришуванні експорту боєприпасів з складів, котрі потім «зривають диверсанти». На обслуговуванні крадіїв у оборонці, куди збідніла нація віддає останнє через податки.

Чи робили вони так само раніше, за януковича, Ющенка, Кучми? Так! Але зараз у силовиків – ореол захисників країни. Ще ніколи вони не відчували таку свободу – порохоботи виправдають будь-які їх дії, аж до вбивств і грабунків, придворні телеканали будуть відмазувати їх до останнього. «Не можна звільняти Семочка, бо тоді хто нас захистить?» - така нехитра формула і надалі дозволяє дітям цих «правоохоронців» літати вертольотами на пікніки.

І, нарешті, третій клас – це «реформатори». Україна стала полігоном для освоєння величезних бюджетів із Заходу, нібито на реформи, але насправді це є прихованою формою субсидування своїх власних бізнесів західними урядами та лобізмом власних інтересів.

Оскільки Порошенко дозволяє їм імітувати реформи і на цьому непогано заробляти, то вони його славлять – приміром, весь фонд Відродження нині працює як піар-контора чинного президента.

Будь-яка спроба провести реальні реформи загрожує благоденству цих панів з величезними західними зарплатами – тому що тоді їх імітації стануть непотрібними. І на будь-яке слово про напрями справжніх і потрібних змін вони відповідають несамовитим вереском і цькуванням.

Приміром, автор цих рядків роками казав про кричущі порушення закону в НАБУ, натомість щедро фінансована спільнота високооплачуваних лобістів під маскою «реформаторів» та «громадських діячів» піддавала різним формам шельмування цю мою критику. Аж поки не вийшли серії Бігуса.

Я хочу розчарувати тих, хто вважає, що російська модель (Порошенко) нам підходить.

росія деградує і реально чим далі, тим менш спроможна протистояти Заходу. Практично, жодної важливої зброї вони не здатні зробити без західних технологій, не можуть реалізувати жодного масштабного проекту в інфраструктурі чи енергетиці. Але чим більше ця залежність, тим гучніше псевдопатріотичне піднесення і «вставання з колін».

Точнісінько так і в нас – переможні реляції про незалежність від рф, в той же час газ у нас російський, вугілля, нафтопродукти, ядерне паливо – чим далі, тим більше зростає наша залежність від них.

Натомість, нам вказують на успіхи у гуманітарній сфері – Томос, перейменування в рамках декомунізації, мовні квоти. Це все гарно, але тотальна брехливість влади не дає цьому проникати в душу. Скоріше, навпаки. Приміром, показне, фарисейське християнство Порошенка радше слугує найбільш убивчою антирекламою для ПЦУ.

І що ми бачимо, чи зростає реальний патріотизм внаслідок зростання казенного?

Навпаки, падає.

Об’єктивний показник – в армії страшенні проблеми із призовом, готуватися захищати країну особливо ніхто з молоді не хоче.

Так само, навіть підвищені зарплати солдат не допомагають вирішити проблему комплектації найбільш важливих бойових частин – тих, котрі знаходяться на передньому краї. Там не вистачає людей, некомплект більш ніж на половину… Ось неспростовний діагноз і вірі, і армії.

Нам не потрібна ця росія тут. Маленька росія Порошенка ніколи не здолає більшу росію путіна. Думайте.

Igor Lutsenko, facebook.com

Фото зі сторінки ФБ Igor Lutsenko



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.