​Країна мрій. Або - коли настане час колоти кригу

Жанр щорічного підсумкового тексту схожий на жанр промови за новорічним столом, коли говорять про те, чого досягли, пережили, подолали, зробили/не зробили, висловлюють впевненість, що в наступному році щось обов'язково зміниться на краще, неодмінно налагодиться, а все погане залишиться назавжди в році, що минає.


Не так часто ми потім згадуємо ці слова. Ілюзії швидко розвіюються, хоча завжди є місце приємному в нашому житті — це наші родини, діти! Прекрасно, що в країні знімають нове кіно, пишуться книжки, на театральних сценах відбуваються чудові прем’єри… Ми пишаємось нашими Героями, які боронять наші кордони від московитів.

Людей радує зростання економіки в 2 відсотка. Хоча не факт, що хоч мізерне зростання взагалі є, але влада так каже, значить знає…

З іншого боку, ми привчені до перманентної брехні. Ще Азаров обурювався на народ, казавши: «Ми тут для них купу добра наробили, а вони не вірять». Так вже склалось в наших реаліях, що брехня, маніпуляції — це наше все!

Маркес наголошував: «Брехня зручніша за сумніви, корисніша за любов і довговічніша за правду».

Кінець 2021 р. і суспільство знов задається питанням, яке було на порядку денному в 2020 р: «Дякуємо за шоу, та чому ж все гірше живеться?»

А влада відповідає: «Грошей немає, а ви тримайтесь», «Радійте, є досягнення!».

Як вважає глава держави, по-перше, це «Велике будівництво». Це те «Велике будівництво», біля якого гріються всі зелені новатори. Гроші витрачають легко, це ж мегапроект, зрозуміло, кому в кінцевому підсумку йде дохід.

Що тут скажеш, якщо компанія Р. Ахметова «Метінвест» долучилась реалізовувати цей проект. Навіть книжку видали «Велике будівництво», і її можна придбати!


Ще є досягнення: земельна реформа, підвищення середньої зарплати і податків, а ще «виведення громадян з тіні», до них додаються нові «прогресивні» закони про форми жорсткого контролю і штрафування підприємців, власників нерухомості і просто громадян. Іншими словами, «ми вам покажем Кузькіну мать!»

Висновок простий — та сама «економіка людини», яку рятують західні країни, в Україні нікого не хвилює.

Пан Д. Гетьманцев наполегливо стверджував, що підприємці НЕ хочуть платити податки, ховаються...

Згодна з всесвітньовідомим англійським економістом Адамом Смітом, який стверджував, що «Податки — це плата за цивілізацію». Як кажуть, нічого і додати. На жаль, наша цивілізація в далекому майбутньому.

Не побоюсь бути банальною, якщо скажу, що малий і середній бізнес вже декілька років знаходиться в стані глибокої депресії, що вже не можна зволікати і негайно потрібно зробити так, щоб за законом всім працювати було комфортно.

Низькі податки, справедливий суд, гарантії недоторканності приватної власності, безпека для інвесторів, скорочення податківців, чиновників разів у 100 і витрати на їх утримання, не створювати нові міністерства и відомства. Звернути увагу на бюрократичну систему, бо вона послідовно підриває економічне і політичне благополуччя країни.

Усе це гарантії успіху сучасної європейської держави. Прикладом є світовий досвід.

Нобелівській лауреат з економіки Едмунд Фелпс писав, що «Процвітання у західному світі почалось після прийняття суспільством «модерних цінностей»: самовираження, конкурентність, довіра до влади, бажання досягти кар’єрного росту, бути самостійними».

Ще одне грандіозне досягнення Зеленського і СН: «Олігархи — це минуле».

Володимир Олександрович, коментуючи підписаний ним Закон про деолігархізацію, заявив, що «Тепер у людей, яких називають олігархами, два шляхи: стати чесним бізнесменом або грати за старими правилами й розпочати «чорну» сторінку своєї історії».

Пригадалось, як у 2019 році пан Зеленський не соромився просити одного олігарха купити «швидкі» задля власного піару. Так починалась його історія.

2021 р. пройшов під гаслом запеклої боротьби з олігархами!

У той же час, присутність Зеленського на іміджевому заході YES бізнесмена (читайте - олігарха) Пінчука викликає подив.

Пан Пінчук аплодував президенту під час його виступу! А лідер нації в своїй промові про «значущі реформи» не сказав жодного слова про деолігархізацію.

Постає просте питання: чому? Не етично?!

У рамках так званої деолігархізації ДТЕК, власником котрого є Р. Ахметов, став спонсором «Саміту перших леді», який ініціювала Олена Зеленська. Ця інформація публічна, вона була опублікована на сайті президента. Хіба не дивна ситуація? Президент бореться з олігархами, не покладаючи рук, а перша леді країни отримує підтримку від олігарха, тобто спонсора/партнера, на свою ініціативу! Інформаційна підтримка була люб'язно надана медіа, власниками яких є Пінчук, Фірташ, Коломийський, Ахметов.

Цим панам, мабуть на знак вдячності, на законодавчому рівні списали величезні борги, на них продовжують працювати Антимонопольний комітет, нардепи.

Приклади? Будь ласка. Антимонопольний комітет зробив подарунок Ринату Леонідовичу — дав йому дозвіл на придбання чергового енергетичного активу!

АМКУ і досі не відкрив проти ДТЕКу справу за шантаж штучним дефіцитом електрики в 2019 р. А генпрокурорка Венедиктова і досі не подала позов про стягнення з Ахметова десятка мільярдів за «Роттердам+». Так кого потрібно виводити з тіні?

АМКУ очолює Ольга Піщанська, дуже близька людина до родини Зеленських (як і все нове керівництво АМКУ).

«Основний пріоритет — припинення антиконкурентних дій органів влади, боротьба з картелями та монопольним становище на ринку» — наголошувалаПіщанська в стінах ВР.

До речі, криворізька пані із січня по квітень 2016 року працювала начальником відділу закупівель механічних матеріально-технічних ресурсів «Метінвест Холдинг» Ахметова-Новинського.

У червні на сайті телеканалу «Прямий» вийшло розслідування, в якому зазначається, що сестра Ольги Піщанської Світлана управляє справами президента Володимира Зеленського в Італії. Президент нібито переписав свій бізнес в Італії на «сусідку» з Кривого Рогу і за сумісництвом спонсора «Слуги народу» — Світлану Піщанську. В інтерв'ю «The Page» Ольга Піщанська прокоментувала інформацію про зв'язок її сестри Світлани та президента, в якій спростувала цю інформацію.

Ще презенти від влади, найдорожчим у всіх сенсах людям країни!

Депутати від СН внесли на розгляд Законопроект 5431, в ЗП передбачається скасування права споживачів на відшкодування у подвійному розмірі за шкоду, спричинену неналежними послугами, із монополістів. Для порівняння, в Америці за порушення прав споживачів — відшкодування в потрійному розмірі.

Законопроект без сумніву стане законом. В Україні політика визначається інтересами великих лобістів, якими в даному випадку є клани. Спеціалізація клану може помінятися, а можливості лобіста збережуться.

14 липня 2021 р. нардепи прийняли закон «Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу» № 3508-Д, яким списали борги газзбутів та облгазів, більшість з яких (70%) контролюються однією олігархічною групою «РГК» Дмитра Фірташа.

Загальний обсяг боргів суб’єктів ринку природного газу перед державою оцінили у 100 млрд. грн.

Газовим компаніям Фірташа буде компенсовано куди більше, ніж зазначено в обґрунтуваннях необхідності прийняття закону — від 55 млрд. грн (це понад $2 млрд.), з яких майже 25 млрд. грн пробачать відразу, а 35 млрд. грн безвідсотково дозволять виплатити в кредит.

Списанню підлягають борги перед «Нафтогазом», «Укртрансгазом» та «Оператором ГТС», які газові компанії наростили за шість років — з жовтня 2014 по грудень 2020 року.

Влада, замість того, щоб боротися з впливом олігархів на стратегічно важливі ринки, безсоромно «обнулила» їхні борги за рахунок державного бюджету, тобто за наші з вами податки!

На жаль, магічне для президента слово «результат», поки не знайшло виразних обрисів.

Країна мрій Зеленського та слуг народу: це басейни в кожній школі, високі заробітні плати вчителям, лікарям, турбота про пенсіонерів, знизити ціни на ЖКГ, 1 мільярд дерев, справедливі суди, медична реформа. Закінчити війну… Пам’ятаєте!? Які з цих обіцянок були виконані?!

Так чия ця країна мрій - народу чи купки негідників, які придбали абонемент на вседозволеність і недоторканість?

Немає правил і процедур. Є президент, ОП та РНБО, які вирішують всі питання, призначають винних, а Зеленський запевнює нас, що всі гілки влади — це він! Це лякає і насторожує, тому що наочно видно, що така політика немає нічого спільного ні з деолігархізацією, ні з правовою державою, ні з демократією.

Джері Сакс казав: «чесний уряд не з’явиться за помахом чарівної палички, це результат цілеспрямованої державної селекції».

А І. Франко нас попереджав: «Голосуючи за менше зло, обираємо – зло».

Ймовірно, так може тривати ще довго, бо народ терплячий. Актори заучують даний їм текст, суфлери бадьоро імпровізують, за кулісами натхненно підспівують. Але ж у визначений час завіса впаде і над дверима загориться слово «вихід»!

Манана АБАШИДЗЕ, «Конфлікти і закони»

Ілюстрації надані автором



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.