​Що таке інформаційне звалище?!


У березні 2021 року, виступаючи на відкритті Всеукраїнського форуму «Україна 30. Культура, медіа, туризм», ще перед початком роботи Центру протидії дезінформації, президент Зеленський заявив: «Щоразу, коли ми беремо телефон, вмикаємо комп’ютер, планшет або телевізор, ми маємо вмикати критичне мислення. Відрізняти правду від брехні. Обходити стороною інформаційні звалища. Читати далі, ніж заголовок. Сумніватися. Зберігати холодну голову. А тих, хто давно закінчив школу – це наші батьки, дідусі та бабусі, – ми маємо навчити, що таке інформаційна гігієна».

На цьому ж форумі А. Єрмак презентував Центр протидії дезінформації, який працюватиме на базі РНБО. Він наголосив, що мета пропагандистів, які працюють проти України, – дестабілізувати ситуацію всередині країни, а також роз’єднати нашу державу із союзниками. З цією метою сіють сумніви, поширюють фейкові оцінки та маніпулюють емоціями. «Сьогодні нам вкрай потрібно давати дуже ефективну відсіч та виводити ці брудні технології на чисту воду», – зазначив Єрмак.

Чиста вода вкрай потрібна, а під час війни – особливо!

Здається, все правильно роблять, а кажуть ще краще. Головне, щоб самі керівники держави володіли об’єктивною інформацією і діяли відповідно до неї. А українська пропаганда повинна бути ефективніша за російську!

Але при цьому Керівник ОП Єрмак призначає О. Арестовича своїм позаштатним радником з питань стратегічних комунікацій у сфері нацбезпеки та оборони. Нікому і досі не відомо, який же насправді фах має ця людина, не зрозуміло також чиї думки висловлював радник – свої чи Істеблішменту влади.

На цій посаді Арестович мав займатися стратегічними комунікаціями у сфері національної безпеки та оборони й напрацювати «єдиний голос». Вже пізніше стало відомо, що Арестовича немає в переліку ні штатних, ні позаштатних радників керівництва ОП. З поясненням виступив радник керівника ОП М. Подоляк, який сказав: «Арестович є радником усього Офісу разом».

Нагадаю декілька прикладів з заяв цього пана: про неефективність загальної ізоляції від росії, потребу в «грамотній роботі з рф» і створенні «центру тяжіння для всіх, хто в росії та Білорусі тягнеться до світла». «Щоб усе розумне, творче та вічне в росії мало можливість тут (в Україні) закріпитися». (Ця заява перетиналася зі мріями російських опозиціонерів, які вже розглядали Київ як «столицю Русі»);

Пропонував змінити назву України на «Русь-Україна», щоб відібрати бренд «руських» в рф;

Про Бандеру: «Кто сделал Бандеру культовой фигурой? Российская и советская пропаганда. Они его «накачували», они его убили в Берлине, и народ зашел в протест, а на его месте мог быть кто угодно. Раз его убили, раз его репрессировали как «главную фигуру», раз его назначили главным, значит, мы поднимем его знамена, и он будет нашим символом. Московский проспект переименовали не случайно».

І це можна вважати підвищенням рівня патріотизму та заохочення бойового духу (в першу, чергу у військових), які є обов’язковим компонентом сучасної війни?

Можна з впевненістю сказати: для українського інформаційного простору він точно є токсичною фігурою. Тобто, коли президент каже (а ми ще будемо не раз повертатися до його заяви) про «Обходити стороною інформаційні звалища», він не мав на увазі проросійській «потік» думок від АО - «мутного типа»?

А 2 лютого 2021 року президент України ввів у дію рішення Ради національної безпеки й оборони про запровадження санкцій проти народного депутата з фракції «Опозиційна платформа – За життя» й соратника проросійського політика В.Медведчука Т. Козака та восьми юридичних осіб. Санкції передбачають блокування телеканалів «112 Україна», NewsOne та ZiK.

Із закриттям так званих «каналів Медведчука» кількість дезінформації зменшилася в ефірі, але вона пересунулася в онлайн-режим. Сказати, що пропаганди стало менше, не можна. Ті, хто працював на пропагандистських ТБ, створили собі ютуб-канали в країні і займаються «журналістикою фактів».

До речі, головна редакторка російського телеканалу RT Марго Симоньян запропонувала роботу журналістам телеканалів «112 Україна», NewsOne і ZiK, проти яких в Україні запровадили санкції. «Пропоную роботу співробітникам українських телеканалів, які щойно закрив демократ Зеленський», – написала Симоньян у твіттері.

Засновник і колишній креативний продюсер каналу «112» Віктор Зубрицький не пішов в журналісти під керівництво Симоньян, він вирішив стати політиком - балотувався від партії «Єдина росія» до російської держдуми на окупованих територіях Запорізької області. У двох відеороликах він розповідав про те, як допомагатиме українцям, які стали «повноправними громадянами нової держави на нових приєднаних територіях», а також про те, як новим «громадянам» росії чиновники обіцяють надати допомогу, роботу. Не забуває нагадати, як же погано жилося їм в Україні.

Варто згадати і Руслана Кацабу – відданого партії ОПЗЖ і українофоба. Коцаба втік з країни. Наразі виступає як «блогер-політв’язень», створив свій ютуб-канал, багато працює над просуванням вигідних для кремля ініціатив та інформаційних кампаній. Має свою українську аудиторію.

Деякі з тих медійників, хто ще 2 роки тому не шкодували для «чесних людей» з ОПЗЖ компліментів, осіли на інших каналах, працюють на провідних медіа в єдиному марафоні.

Наприклад, Петро Мага, який працював на 112, влаштувався на телеканалі UWN. Василь Голованов, Тигран Мартиросян, Наташа Влащенко, Тетяна Гончарова, Назар Довгий та інші перейшли до інших медіа, дехто з них ведучі «Єдиного марафону» і державного каналу FreeДом… (Логіка проста – репутаціяне важлива, журналісти виконують свої головні обов’язки — інформування аудиторії та пояснення, що відбувається).

Колишня зірка «112» Тетяна Сап’ян (яка постійно проводила етери з Рабиновичем, Мамкою, Бойко і рештою ОПЗЖистів) наразі працює речницей ДБР.

Макс Назаров, це той, що цікавився у прокурорів розслідуваннями Революції гідності з боку Лукаш, Шарія та Портнова. Наразі і у нього все добре- свій ютуб канал «Да єто так» (російською) з тисячами підписників, зірковими політекспертами, перегляди простодушно-дурнаватого населення, а значить, і донати, що дозволяють Максу дуже добре себе почувати. Гостями студії є і Дмитро Корнійчук, який раніше розповідав, що Україна та рф загострюють ситуацію на фронті за взаємною згодою. Тут і Михайло Чаплига, Руслан Бортник, який заперечував Голодомор українців, правдолюб Дмитро Співак, зі «штампами про російську агресію», філософ Дацюк - закликає «Україну до компромісів з рф заради миру».

Мадам Влащенко – це взагалі унікальне явище.

Медіа канал ZIK був третім медійним придбанням кума путіна, на той час усі розуміли, що це означає неминуче перетворення досі проукраїнського медіа на рупор російської пропаганди. Канал покинула половина колективу, а Влащенко залишилась керувати. Саме під її керівництвом ZIK перетворився на той канал, який РНБО закрила за «інформаційний тероризм».

Нагадаю: Влащенко вела на ZIK ток-шоу «Народ проти» та відповідала посадовим обов’язкам ведучої Медведчука, а саме- нав’язувала думки про наживу волонтерів та ветеранів-злочинців. Шоу «Народ проти» іронічно починався фразами «найвпливовіше політичне ток-шоу», «ток-шоу №1», участь двох «резонерів», один з них нардеп Бужанський, який так і не вивчив українську, та і взагалі не зрозуміло, в якій галузі він є спеціаліст.

Зустрічі на етерах Влащенко з О.Лукаш більше нагадували посиденьки подружок (читайте - колаборанток). Одразу пригадую фразу Є. Шварца «Голий король»: «Благаю вас, мовчіть. Ви такі безневинні, що можете сказати зовсім страшні речі».

На питання Наташи: «Чому немає миру між двома народами?», Лукаш : Бо нашій владі Донбас не потрібен, а жителі окупованих територій повертатися не хочуть. НВ ніяк не відреагувала на цю та багато подібних заяв.

Навіть під час великої війни НВ і досі поширює проросійські наративи. Часто її гості - російські ліберали, які все знають про демократію і свободу, а російський письменник Биков взагалі обурювався стосовно перейменування площі Л.Толстого і «вбивства російської літератури на теренах України».

Її інтерв’ю досі нагадують поперовий посуд у світі журналістики. Нещодавно створила ютуб канал «Власть vs Влащенко» (російською).

У середині вересня на «Власть vs Влащенко» запросила радника голови ОП М. Подоляка. У програмі він заявив про «слабкий інтелектуальний потенціал» країн Індії та Китаю. На що Офіційна представниця МЗС КНР Мао Нін зажадала від Подоляка дати роз'яснення і порозумітися з приводу своїх заяв. Виступ Мао Нін опубліковано 12 вересня на офіційному сайті МЗС КНР.

От це і є «інформаційне звалище» і відсутність інформаційної гігієни, але журналістка цього не побачила, навпаки, підтримала спікера. Країні дуже дорого обходяться «холодні голови»!

Влада мала б звернути увагу на джерела фінансування от таких ютуб-каналів та їх інформаційну політику. А замість заводить свої телеграм-канали не для поширення якісного контенту, а для боротьби з політичними опонентами.

Цікаво, що М. Подоляк, як і решта речників ОП, йдучи на інтерв’ю до НВ, й вже не бачать у ній «медведчуківську зрадницю» (як жваво казали Слуги), а ТБ ZIK під її керівництвом закрили за «інформаційний тероризм» - вже взагалі не пригадують?

Навіть відсутня огида до людини, в якої все російське рідне було, є і буде... Розмовляти з журналісткою, яка ще декілька років тому тягнула на свій «Hard» Допкіна, Жиріновського, Співака, Лукаш, нардепа Євгена Шевченко (той, який їздив до Лукашенка, а коли почалась велика війна, вдягнув військову форму), Бойко… підтримувала російську муть, маніпулювала питаннями… Це є для високих чиновників правильним, мовляв, «це ж колись було, і у нас свобода слова». Чи це дійсно Свобода?

«Шукати першоджерело. Зберігати холодну голову. Відрізняти правду від брехні. Обходити стороною інформаційні звалища», - це ті тези президента, з яких я розпочала статтю! Звичайний популізм, фігура мови, поп-ап. Про репутацію, порядність, послідовність і принципи навіть не йдеться. А народу на часі навчитись відокремлювати зерна від полови!

Манана АБАШИДЗЕ, Конфлікти і закони

Фото надане автором



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Сложилась очень тяжелая обстановка на линии фронта - мы отошли на трех оперативных направлениях, и эта ночь была у нас довольно горячая

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.