​Україні загрожує різке зменшення кількості населення через економічні та міграційні процеси

Нещодавно уряд Чехії повідомив про збільшення на десять тисяч кількості дозволів на працю українським мігрантам. Це вказує, наскільки важливі українські робітники для чеської економіки. Як пише Пітер Дикінсон на сторінці Atlantic Council, Чехія не єдина країна Центральної Європи, яка вітає у себе українців як тимчасових робітників, так і потенційних іммігрантів, повідомляє «Голос Америки».


Причиною цього, серед іншого, є зменшення населення в центральноєвропейських країнах. Це результат зменшення народжуваності, висока смертність і еміграція свого населення до багатших країн Західної Європи. У деяких країнах особи пенсійного віку можуть незабаром перевищувати кількість працюючих.

За даними ООН, всі країни, в яких найшвидшим темпом зменшується кількість населення – це країни колишнього східного блоку. Серед них Україна займає особливе місце. Згідно з передбаченнями, до 2050 року кількість українців може зменшитись на 18%. Далі у списку подано Болгарію, Хорватію, Сербію, Угорщину, Латвію, Литву, Молдову, Румунію і Польщу. Протягом наступних 30 років ці країни можуть втратити до 15% свого населення. Демографи кажуть, що таке явище характерне для часів воєнного конфлікту.

Виникає запитання – чому Центральна і Східна Європа так зацікавлені українськими робітниками. Перед усім – це дешева робоча сила з професійною підготовкою, і економічна криза, яка сталася після Революції Гідності і в результаті війни з Росією. Українські робітники користуються доброю репутацією, у них освіта і висока етика праці, пише Atlantic Council. Країни-господарі явно віддають перевагу українським робітникам над, скажімо, африканськими, яких багато прибуває до країн Західної Європи. Саме це питання викликає серйозні конфлікти між країнами так званої «нової Європи», зокрема Польщею та Угорщиною, і західними членами Європейського Союзу.

У той час, як існують дебати про статус української меншини в Польщі, збільшення кількості українців уже змінює польське суспільство, а в Чехії українські робітники вже становлять найбільшу національну меншість в країні.

Влада в Україні свідома наслідків демографічних процесів в Європі, пише Atlantic Council, але її можливості обмежені. Якщо рівень зарплат в Україні не наблизиться до європейського, процес відпливу кваліфікованої робочої сили з України продовжуватиметься. Це також змінить ситуацію в Україні. Зокрема йдеться про децентралізацію і зростання значення невеликих населених пунктів. Це вже відбувається, читаємо в статті. Невеликі населені пункти мають більший доступ до державних субсидій, виявляють більшу ініціативу, будують дороги, модернізують школи, думають про збільшення кількості дітей у сім’ї.

Проте, якщо Україна не проведе відповідних реформ і змін в економіці, демографічна криза поглиблюватиметься. Протягом одного покоління зменшення кількості населення стане більшою загрозою, ніж корупція і кремль.

Фото АР



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.