​Радниця президента Польщі вважає, що оновлений закон про ІНП потрібно змінити

«Ми повинні виправити ці абсолютно безпрецедентні зміни до закону про Інститут національної пам’яті», - заявила в ефірі радіо RMF FM демократична опозиціонерка у період комуністичної Польщі, радниця президента Анджея Дуди Зофія Ромашевська. У контексті критики суботніх слів прем’єр-міністра Матеуша Моравєцького вона сказала, що Польща нині є «головним хлопчиком для биття», повідомляє Польське радіо.


«По-перше, ми повинні виправити цей абсолютно безпрецедентний закон. Не можна писати законів, у яких абсолютно невідомо, бо ми усі підтримуємо те, аби нас, поляків, припинили підозрювати у масових вбивствах євреїв», - додала вона.

Ромашевська зазначила, що у законі немає положення про заборону називати поляків винуватцями Голокосту та використання визначення «польські табори смерті».

Зофія Ромашевська прокоментувала також зустріч віце-прем’єра, міністра культури Пйотра Ґлінського та віце-прем’єра України Павла Розенка, що відбулася у п’ятницю, 16 лютого, у Варшаві. Міністерство культури та національної спадщини заявило після зустрічі, що потрібно продовжувати перемовини у справі створення умов для продовження пошукових робіт та ексгумацій, а також легалізації місць пам’яті на терені України і Польщі. Після зустрічі віце-прем’єрів президент Анджей Дуда висловив розчарування, що питання ексгумацій не було порушене Україною.

Радниця президента сказала, що вона також шкодує, що це питання не було порушене. На її погляд, оновлений закон про ІНП «природно» призвів також до погіршення відносин з Україною.

«Треба бути дуже обережним щодо того, які націоналізми потрібно виправдовувати, я які ні, і чи взагалі треба це робити. Чи можна мати народ, чи не можна, чи можна мати державу, чи не можна», - сказала вона.

«Маю надію, що цей закон, однак, буде змінено, що відбудеться якась його реконструкція», - додала вона.

Зофія Ромашевська наголосила, що нині потрібно чекати на рішення Конституційного суду щодо змін до закону про ІНП. «На мою думку, ці зміни до закону про ІНП не можна зберігати, це було би дивним», - сказала вона, зазначивши, що поправки завдають тільки шкоди.

Зофія Ромашевська. Фото prezydent.pl



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.