​У Торуні відкрили пропам'ятну дошку українцям, які рятували поляків на Волині

«Українці, які рятували поляків під час різанини на Волині, назавжди залишаться взірцем гуманності», – написав президент Польщі Анджей Дуда у листі до учасників щорічної зустрічі кіл Radio Maryja і телеканалу Trwam «День подяки в Родині». У суботу в Торуні вшанували таких осіб, повідомляє Польське радіо.


У святій месі у костелі Богоматері Зірки Нової Євангелізації та св. Івана Павла ІІ у Торуні взяли участь, серед інших, голова партії Право і справедливість Ярослав Качинський, міністр національної оборони Маріуш Блащак, голова Інституту національної пам'яті Польщі Ярослав Шарек, парламентарії, представники урядової та самоврядної адміністрації, а також влада міста і віряни.

Потім у парку Національної пам’яті відбулися урочисті заходи вшанування громадян України, котрі рятували поляків під час Волинської трагедії. Там відкрили пропам’ятну дошку із 300 прізвищами українців.

Президент Дуда у листі підкреслив, що у суботу в Торуні вшанували ближніх української національності, котрі «з героїчною мужністю, протистоячи тиску своїх націоналістичних співвітчизників та ризикуючи власним життям, допомагали полякам під час різанини на Волині».

Дуда додав, що багато з тих справедливих померло разом з тими, кого вони хотіли захистити від смерті.

«Своєю позицію вони показали, що християнська етика і міжлюдська солідарність є сильнішими, ніж терор, злочини та геноцид», – підкреслив польський президент.

За його словами, дуже важливо сьогодні плекати пам’ять про тих осіб та їхню героїчну позицію.

Натомість голова Права і справедливості Ярослав Качинський наголосив, що «вшанування пам’яті тих, хто рятував своїх польських сусідів, – є обов’язком поляків».

«Ті, кого ми сьогодні вшановуємо, хто сьогодні тут, можна сказати, навіки вписаний, це саме ті, хто досягнув цього піку людяності. Зазвичай пересічні, прості люди у найважчій ситуації, серед жахливої різні, безпрецедентної жорстокості, віддавали своє життя, часто дуже болісно, аби рятувати сусідів, знайомих, а часто також і тих, кого не знали», – сказав Качинський.

У свою чергу, міністр національної оборони Польщі Маруш Блащак висловив думку, що «такий акт героїзму (українців – ред.) не був би можливим без європейської цивілізації, заснованої на християнських засадах.

Ярослав Качинський. Фото twitter.com/pisorgpl



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.