«Свобода», «Батьківщина» та «УДАР» оприлюднили заяву про спільні дії опозиційних сил

zayava opozitcii

 
12 листопада 2012 року в Києві біля Центральної виборчої комісії опозиційні сили провели спільний мітинг на захист волевиявлення українців. На акції Всеукраїнське об’єднання «Свобода», ВО «Батьківщина» та партія «УДАР» ухвалили заяву про спільні дії опозиційних сил. Документ підписали лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок, Голова Ради об’єднаної опозиції ВО «Батьківщина» Арсеній Яценюк та очільник партії «УДАР» Віталій Кличко. Опозиціонери зобов’язалися забезпечити виключно особисте голосування народних депутатів, ухвалити закон про імпічмент Президента та виборчий кодекс, що передбачатиме проведення парламентських виборів за пропорційною виборчою системою з відкритими списками. Також лідери опозиції наголосили, що добиватимуться відставки уряду Азарова, зокрема міністра внутрішніх справ, керівників правоохоронних структур та генерального прокурора. Окрім того, опозиціонери заявили про спільне внесення пакету законопроектів задля боротьби з корупцією та відновлення політичних та соціально-економічних прав і свобод українців, які грубо порушує влада.


Подаємо текст заяви повністю: «Ми, опозиційні політичні партії – ВО «Батьківщина, ВО «Свобода», партія «УДАР», заявляємо, що результати парламентських виборів 28 жовтня засвідчили – українська влада втратила довіру українських громадян. Опозиційні політичні сили здобули переконливу перемогу над партією влади.  Ми висловлюємо глибоку вдячність Українському народу за таку підтримку.

Українська опозиція здобула цю перевагу всупереч намаганням режиму Януковича спотворити волевиявлення громадян, численним порушенням у ході виборчого процесу: політичним репресіям, тиску з боку влади на опозиційних кандидатів та їхньому незаконному кримінальному переслідуванню, нерівному доступу до засобів масової інформації, масовому підкупу виборців та членів виборчих комісій, перешкоджанню роботі спостерігачів та іншим брутальним порушенням закону. Лідери української опозиції Юлія Тимошенко та Юрій Луценко за особистою вказівкою Януковича були кинуті за ґрати, що значно спотворило результати виборів.

Без перебільшення, дикою, нецивілізованою, такою, що не відповідає жодним стандартам, була поведінка партії влади та її висуванців у ході проведення виборів в одномандатних виборчих округах. Підкуп, зловживання бюджетними коштами, насильство, залякування, використання спецпідрозділів правоохоронних органів та бандитських угруповань у боротьбі з мирними громадянами, які намагалися відстояти свій політичний вибір, фальшування виборчої документації – ось найбільш прикметні риси виборів в одномандатних виборчих округах. Влада кинула всі зусилля на те, щоб одержати перевагу в парламенті за рахунок депутатів–«мажоритарників».

Масові порушення на парламентських виборах знайшли відображення в оцінках вітчизняних та міжнародних спостерігачів, що, на жаль, ще більше погіршило репутацію нашої держави у світі. Міжнародне демократичне співтовариство, зокрема спостерігачі від ОБСЄ та ПАРЄ, було вимушено вчергове констатувати регрес України на шляху демократії, нечесність та непрозорість виборів у нашій державі.

Відповідальність за порушення політичних прав та свобод українців на парламентських виборах опозиція і все українське суспільство покладає особисто на Віктора Януковича.

Враховуючи викладене, Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», Всеукраїнське об’єднання «Свобода» та політична партія «УДАР  Віталія Кличка» заявляють:

1. Парламентські вибори 28 жовтня 2012 року не відповідали міжнародним стандартам, зокрема стандартам ОБСЄ та ПАРЄ, були недемократичними, нечесним та непрозорими. Оголошені підсумки виборів не відображають реального волевиявлення українців ні щодо кандидатів у депутати за списками політичних партій, ні щодо кандидатів в одномандатних округах.

2. Центральна виборча комісія усунулася від контролю за виборчим процесом та всупереч вимогам Конституції України, законів України не забезпечила встановлення реальних результатів виборів.

Центральна виборча комісія ухвалила нелегітимне рішення щодо неможливості встановлення результатів виборів у 94-му, 132-му, 194-му, 197-му та 223-му одномандатних виборчих округах. А в 11-му та 14-му виборчих округах оголосила переможцями провладних кандидатів замість справжніх переможців виборів – кандидатів від опозиції, які одержали мандат народної довіри від виборців. Ми доведемо це в Європейському суді з прав людини.

Опозиція вимагає від Центральної виборчої комісії реалізувати її законні повноваження та встановити дійсні результати виборів у тих виборчих округах, де оригінали протоколів засвідчили перемогу опозиційних кандидатів. В іншому разі опозиція висловить недовіру членам ЦВК, які самоусунулися від виконання своїх конституційних обов’язків, і вимагатиме зміни складу комісії. Ми ще раз наголошуємо, що не визнаємо результати виборів, доки останній з опозиційних кандидатів, перемогу якого було вкрадено, не стане народним обранцем.

3. Виборчий процес вчергове засвідчив відсутність в Україні незалежного справедливого суду та повну підконтрольність судової гілки влади Януковичу та його адміністрації. Опозиція зробить все від неї залежне для позбавлення суддівських мантій та притягнення до відповідальності суддів, що виносили завідомо неправосудні рішення. Одним із головних пріоритетів у законотворчій діяльності української опозиції стане побудова справедливої судової системи, яка унеможливить використання судів для легітимізації порушень прав і свобод громадян з боку влади.

4. В ході виборів влада використовувала силові спецпідрозділи правоохоронних органів для впливу на діяльність виборчих комісій, що є абсолютно неприпустимим та вкрай небезпечним прецедентом. Ми вимагаємо притягнення до відповідальності керівників правоохоронних органів, які видавали завідомо злочинні накази про використання сили щодо мирних людей та втручання правоохоронців у виборчий процес.

За тиск на виборчі комісії та підкуп їхніх членів повинні понести кримінальну відповідальність також і організатори фальсифікацій, які обіймають державні посади чи були кандидатами в депутати від влади, разом із членами виборчих комісій, які фальшували виборчу документацію та спотворювали волевиявлення українців.

5. Опозиція висловлює вдячність міжнародним спостерігачам та всій міжнародній спільноті, які пильно спостерігали за парламентськими виборами в Україні. Українська опозиція є єдиною у прагненні до євроінтеграції України. Ми бачимо майбутнє України в єдиній сім’ї європейських народів та прагнемо встановити в Україні європейські цінності та стандарти, зокрема і в питаннях прозорих та демократичних виборчих процедур. Україна та українці – це не одне й теж, що українська влада. Враховуючи українські реалії, вважаємо, що дієвим засобом для цього мають стати персональні санкції щодо осіб, причетних до фальсифікації виборів, та запровадження політичних репресій проти опозицій, порушення прав та свобод громадян.

Ми дякуємо мільйонам українців за підтримку та мужність при відстоюванні свого вибору: кожному виборцю, який проголосував за опозицію та проти режиму; кожному чесному члену виборчої комісії, спостерігачу, журналісту, активістам громадських організацій; кожному, хто вийшов до своєї виборчої комісії чи до ЦВК в дні встановлення результатів виборів, щоби не дозволити вкрасти свій голос. Переконані: за вами – майбутнє України.

Опозиційні сили зроблять все для того, щоби виправдати очікування українського суспільства. Передусім ми спрямуємо свої зусилля на:

забезпечення виключно особистого голосування народних депутатів;

ухвалення закону про імпічмент Президента;

ухвалення виборчого кодексу, що передбачатиме проведення парламентських виборів за пропорційною виборчою системою з відкритими списками;

відставку уряду Азарова, міністра внутрішніх справ, керівників правоохоронних структур;

відставку генерального прокурора;

звільнення Юлії Тимошенко, Юрія Луценка та інших політичних в’язнів;

спільне внесення пакету законопроектів щодо боротьби з корупцією та відновлення політичних та соціально-економічних прав і свобод українців, які грубо порушує влада.

Переконані: ці парламентські вибори є важливим етапом на шляху до повалення злочинного режиму Януковича. Вони нададуть українському суспільству впевненості у власних можливостях впливати на владу і змінювати її.

Ми залишаємо за собою право на адекватні дії, усі конституційні методи й засоби парламентської та позапарламентської боротьби, включно з достроковим припиненням повноважень Верховної Ради України VII скликання, проведенням дострокових парламентських та президентських виборів.

Продовжуймо разом боротьбу – разом переможемо режим Януковича!

Слава Україні!»

Джерело: прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.