Пленарні засідання Верховної Ради 24 травня 2012 року

vr draka

 
У четвер, 24 травня, відбулися пленарні засідання десятої сесії Верховної Ради шостого скликання. Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, відкривши ранкове засідання, поінформував про результати роботи Верховної Ради на пленарному засіданні 23 травня.

Народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного.

Проект постанови про подальшу роботу над законопроектом про внесення змін до Конституції України (щодо гарантії недоторканості для окремих посадових осіб) доповів голова підкомітету Комітету з питань правової політики Юрій Мірошниченко. Він нагадав, що 20 жовтня 2009 року законопроект був включений до порядку денного п'ятої сесії Верховної Ради та направлений до Конституційного суду для отримання відповідного висновку. 1 квітня 2010 року Конституційний суд ухвалив рішення щодо відповідності законопроекту вимогам статей 157 і 158 Конституції України. Комітетом з питань правової політики 13 квітня 2012 року був внесений проект постанови щодо подальшої роботи над проектом закону. Верховна Рада не розглянула це питання, а зазначені у проекті постанови строки сплили. 23 травня Комітет знову розглянув питання щодо подальшої роботи над проектом закону та вніс на розгляд парламенту проект постанови, яким Верховній Раді запропоновано встановити нові строки щодо подання пропозицій та поправок до законопроекту до 7 червня, опрацювання профільними комітетами Верховної Ради пропозицій та поправок до 22 червня, надання народним депутатам необхідних документів до 4 липня, розглянути законопроект на пленарному засіданні Верховної Ради 5 липня 2012 року.

Постанову було прийнято 384-ма голосами.

Парламентарії розглянули два проекти постанов про проведення парламентських слухань.

За результатами голосування був відхилений проект постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Запобігання нищенню історико-архітектурної спадщини столиці України".

Народні депутати проголосували за продовження вечірнього засідання до завершення розгляду всіх питань порядку денного.

Верховна Рада прийняла Постанову "Про проведення парламентських слухань на тему: "Українська книга: реалії сьогодення та перспективи розвитку вітчизняного книговидавництва та книгорозповсюдження". Постановою передбачено, що парламентські слухання відбудуться 4 липня 2012 року.

Також була прийнята Постанова "Про визнання такою, що втратила чинність, Постанови Верховної Ради України "Про затвердження Положення про посвідчення посадової особи органів прокуратури України та опис цього посвідчення".

Народні депутати включили до порядку денного сесії проекти законів про схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2012 році для участі у багатонаціональних військових навчаннях і про гарантії держави щодо виконання судових рішень.

Парламентарії розглянули низку законопроектів у другому читанні.

Верховна Рада прийняла в цілому проекти законів: про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм; про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної реєстрації іноземних інвестицій; про затвердження Загальнодержавної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну р. Дніпра на період до 2020 року; про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення вимог законодавства про охорону праці та надр; про внесення змін до статті 292 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за втручання в роботу об'єктів трубопровідного транспорту; про внесення змін до деяких законів України щодо взяття на облік юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців; про внесення змін до Закону "Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності" (щодо переліку документів); про внесення змін до деяких законів України щодо убезпечення пенсійних активів.

Парламентарії розглянули низку проектів постанов про обрання та звільнення суддів.

Розгляд законопроектів у другому читанні було продовжено.

Верховна Рада прийняла в цілому проекти законів: про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення; про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів); про внесення змін до Закону "Про енергозбереження" (щодо оплати державної експертизи з енергозбереження); про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення права особи на перегляд судових рішень; про розвиток виробництва та споживання біологічних палив; про внесення змін до Закону "Про Кабінет Міністрів України" щодо визначення розподілу повноважень.

На доопрацювання був направлений проект закону про внесення доповнення до статті 40 Закону "Про фізичну культуру і спорт" (щодо страхування учасників змагань).

За результатами голосування відхилені законопроекти про внесення змін до статті 37 Закону "Про виконавче провадження" (щодо збільшення обсягів дохідної частини бюджетів фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування) і про внесення змін до статті 29 Закону "Про фізичну культуру і спорт" (щодо посади інструктора з фізичної культури у сільській місцевості).

Знято з розгляду було законопроект про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України щодо вдосконалення процедур здійснення конфіскації за реєстр. №9208.

Головуючий оголосив закритим ранкове засідання.

На вечірньому засіданні народні депутати продовжили розгляд законопроектів у другому читанні.

В цілому були прийняті проекти законів: про особливості здійснення закупівель в окремих сферах господарської діяльності; про економічний експеримент щодо створення сприятливих умов для розвитку в Україні індустрії програмної продукції; про внесення змін до Податкового кодексу України щодо спеціального режиму оподаткування суб'єктів індустрії програмної продукції; про внесення змін до статті 4 Закону "Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)" (щодо захисту майнових інтересів учасників строкових ІСІ).

Під час розгляду одного із законопроектів народні депутати з фракцій "БЮТ-Батьківщина" і "Наша Україна-Народна Самооборона" заблокували трибуну для виступів у відповідь на те, що перед цим парламентарії з фракції Партії регіонів оточили президію.

Головуючий на вимогу представників опозиційних фракцій оголосив у засіданні перерву.

Голова Верховної Ради України В.Литвин поінформував про результати засідання Погоджувальної ради. Учасники засідання розглянули три пропозиції: коли дійде черга до розгляду "мовних" законопроектів проголосувати за відтермінування їх розгляду; в разі, коли законопроекти будуть розглянуті і один із законопроектів буде прийнятий за основу, направити його на доопрацювання у профільний комітет з дорученням врахувати під час його підготовки пропозиції з інших проектів; вивчити питання щодо проведення всеукраїнського референдуму з цього питання.

В.Литвин повідомив, що керівники фракцій попросили час для проведення консультацій з народними депутатами.

Парламентарії перенесли розгляд проектів постанов про проведення позачергових місцевих виборів.

Верховна Рада прийняла Постанову "Про зняття з розгляду деяких законопроектів з питань відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Представник фракції "Наша Україна-Народна Самооборона" В'ячеслав Кириленко зачитав заяву об'єднаної опозиції, в якій висловлювалась глибока стурбованість щодо подій, які сьогодні відбуваються у сесійному залі парламенту, а саме, запланований розгляд законопроектів з мовного питання.

Фракції об'єднаної опозиції вимагали "зняти з розгляду всі мовні законопроекти і не розглядати питання, яке збурює суспільство".

Народні депутати повторно розглянули низку законів з пропозиціями Президента України.

В новій редакції з урахуванням пропозицій Президента України прийнято Закон "Про присвоєння юридичним особам та об'єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій".

Парламентарії підтримали пропозицію Президента України про відхилення Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об'єднань співвласників багатоквартирного будинку".

Верховна Рада прийняла в цілому Закон "Про внесення змін до додатку № 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо бюджетних призначень)".

Народні депутати схвалили рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2012 році для участі у багатонаціональних військових навчаннях, прийнявши відповідний закон.

Перед розглядом "мовних" законопроектів головуючий нагадав, що першою буде голосуватися пропозиція про перенесення їх розгляду.

Перший заступник Голови Верховної Ради України А.Мартинюк поінформував про відсутніх у сесійному залі народних депутатів, частина з яких була присутня на пленарному засіданні.

Пропозиція про перенесення розгляду "мовних" питань була підтримана лише одним голосом.

Народні депутати не підтримали включення до порядку денного проекту закону про державну мову України за реєстр. №10514.

Головуючий оголосив до розгляду низку законопроектів, які стосувалися застосування мови. Автор першого законопроекту - про заборону звуження сфери застосування української мови (реєстр. №9059) - народний депутат В.Кириленко зняв свій проект з розгляду.

Проект закону про заборону звуження сфери застосування регіональних мов або мов меншин України за реєстр. №9059-1 доповів народний депутат Вадим Колесніченко. Він також повідомив про зняття законопроекту з розгляду на користь іншого проекту - про засади державної мовної політики за реєстр. № 9073.

Народний депутат В.Колесніченко доповів законопроект про засади державної мовної політики. Доповідач нагадав, що Україна ще в 1996 році ратифікувала Європейську Хартію регіональних мов або мов меншин. За його словами, "наша держава визнала регіональними мовами або мовами меншин білоруську, болгарську, гагаузьку, грецьку, єврейську, кримськотатарську, молдавську, німецьку, польську, російську, румунську, словацьку та угорську мови. В 2010 році Комітет Міністрів Ради Європи нарешті ухвалив й оприлюднив доповідь та виніс рекомендації щодо мовної політики в Україні на прикладі імплементації положень Європейської хартії регіональних мов або мов меншин. У своїй понад 100-сторінковій Доповіді Комітет Міністрів вказав, що "мовний ландшафт України унікальний, так як мовою, яка не є державною (російська) говорить більша частина населення, включаючи людей, які належать до інших національних меншин". При цьому "... російську мову віднесено на невідповідний йому рівень", "... Враховуючи кількість російськомовних мешканців в Україні, очевидно, що ця мова має займати особливе становище", "... Взяті Україною зобов'язання не відповідають реальному стану мов, по відношенню до яких могли б застосувати більш серйозні заходи захисту та розвитку".

Автор зазначив, що внесений на розгляд парламенту проект закону про засади державної мовної політики наближає країну до європейських стандартів прав людини і спрямований на виконання висновків та рекомендації Ради Європи, Європарламенту, ОБСЄ, Європейської комісії проти расизму та нетолерантності. За його словами, "законопроект може виступати свого роду новим "суспільним договором" українців після Конституції, яким полікультурний та багатомовний народ України домовиться між собою про принципи взаємного співіснування та соціального прогресу на основі безумовного пріоритету прав людини й громадянина".

В.Колесніченко наголосив, що цим законопроектом буде збережено конституційний державний статус української мови. Зокрема, встановлено, що державною мовою України є українська мова. При цьому зазначено, що "жодне з положень цього закону про заходи щодо розвитку, використання і захисту регіональних мов або мов меншин не повинне тлумачитися як таке, що створює перешкоди для використання державної мови". Водночас, законопроектом визначається, що право на мовне самовизначення та вільне користування мовами у приватному та державному житті є невід'ємним правом людини і громадянина.

Народний депутат також зазначив: проектом встановлюється, що громадянам України гарантується право отримання освіти державною мовою і регіональними мовами або мовами меншин (в межах території, на якій поширена регіональна мова).

Доповідач висловив сподівання, що з прийняттям Закону "Про засади державної мовної політики" будуть визначені правові засади забезпечення розвитку і функціонування української мови як державної мови в усіх сферах суспільного життя, гарантування дбайливого ставлення до регіональних мов або мов меншин, забезпечення прийнятних і виправданих форм використання цих мов у діяльності місцевих органів державної влади і органів місцевого самоврядування, в освіті, у діловому та професійному спілкуванні.

В.Колесніченко зняв з розгляду законопроект про внесення змін до Закону "Про дошкільну освіту" (щодо виховання рідною мовою) за реєстр. №9714 на користь альтернативного проекту - про внесення змін до Закону "Про дошкільну освіту" (щодо організації навчально-виховного процесу) за реєстр. № 9714-1.

Законопроект доповіла народний депутат Катерина Самойлик. Вона зазначила, що цим проектом передбачено створення та відкриття різних типів дошкільних навчальних закладів (груп), у тому числі, у пристосованих приміщеннях, відповідно до вимог сьогодення; надання безоплатного харчування у дошкільних навчальних закладах дітей, які досягли старшого дошкільного віку (від 5 до 6(7) років); виховання мовами національних меншин у місцях їх компактного проживання; запровадження інклюзивного (інтегрованого) навчання дітей з особливими потребами, програмно-методичного забезпечення дошкільної освіти, запровадження обов'язкового медичного обслуговування дітей у всіх дошкільних навчальних закладах.

К.Самойлик звернулася до народних депутатів з проханням прийняти законопроект, тим самим забезпечивши належні умови функціонування і розвитку системи дошкільної освіти.

Голова Комітету з питань культури і духовності Володимир Яворівський доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді відхилити законопроект про засади державної мовної політики за реєстр. №9073. Він зазначив, що таке рішення ухвалено більшістю членів Комітету.

В.Яворівський обґрунтував позицію членів Комітету. Він зазначив, що цей законопроект фактично спрямований на введення в Україні двомовності у низці регіонів. За його словами, проект є неприйнятним.

В.Яворівський звернув увагу на те, хто буде голосувати сьогодні за цей законопроект. Він назвав прізвища відсутніх станом на 16-у годину народних депутатів. За його словами, тільки у фракції Партії регіонів були відсутні понад 100 народних депутатів.

Під час обговорення законопроект підтримали представники фракцій парламентської більшості. Вони висловлювалися за те, що в Україні має бути дві державні мови - українська і російська. Народні депутати також висловлювалися за те, щоб представники різних народностей "могли комфортно почуватися у суспільстві, могли вільно користуватися рідною мовою, виховувати своїх дітей рідною мовою, здобувати освіту, вживати рідну мову у повсякденні". Промовці закликали відкинути політику навколо цього питання і проголосувати за законопроект В.Колесніченка.

Проти прийняття законопроекту виступили народні депутати з опозиційних фракцій. Вони наголошували, що цей законопроект суперечить Конституції України. На підтвердження своїх слів вони цитували висновки провідних наукових закладів, які вказували на недоцільність прийняття законопроекту у такому вигляді, що призведе до надання де-факто статусу державної мови російській мові у низці регіонів.

Промовці звинувачували авторів проекту у тому, що вони під прикриттям "захисту української мови" намагаються протягнути російську мову як другу державну. "Цей закон розділить державу на дві держави, одна з яких буде розмовляти українською, а інша - російською, і призведе до протистояння і навіть розколу суспільства", - наголошували вони. Промовці також звертали увагу на вартість цього закону - до 5 млрд. грн.

Проти прийняття законопроекту висловилися представники депутатської групи "Реформи заради майбутнього". Вони наголошували на тому, що мовної проблеми в Україні немає і автори цього проекту намагаються штучно її нав'язати.

Під час виступу народного депутата В.Колесніченка із заключним словом у сесійному залі розпочалася сутичка між представниками опозиції та фракції Партії регіонів.

Голова Верховної Ради України В.Литвин оголосив вечірнє засідання закритим, повідомляє Інформаційне управління ВР України.

 



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.