Пленарне засідання Верховної Ради 13 грудня 2012 року

rada obrannya

 
У четвер, 13 грудня, відбулося пленарне засідання першої сесії Верховної Ради України сьомого скликання. На початку ранкового засідання головував член Тимчасової президії Олександр Єфремов. Він привітав народних депутатів з Днем Андрія Первозванного.


Головуючий надав слово народному депутатові Володимиру Олійнику, який поінформував про засідання Лічильної комісії.

В.Олійник повідомив, що головою Лічильної комісії обрано його - народного депутата В.Олійника, заступником голови - народного депутата Олега Канівця, секретарем - народного депутата Сергія Гордієнка.

З окремою думкою виступив народний депутат О.Канівець. Він повідомив, що вчора на засіданні Лічильної комісії три опозиційні фракції запропонували Партії регіонів і представникам від Комуністичної партії обрати головою Лічильної комісії представника від опозиційних сил. "Це означало би, що є компроміс, є розуміння, що голова Лічильної комісії повинен знаходитися в руках опозиції. На жаль, наша пропозиція була відхилена", - зазначив народний депутат.

О.Канівець звернувся до народних депутатів з проханням не затверджувати протокол засідання Лічильної комісії, оскільки у ньому немає 9 підписів членів комісії. За його словами, Лічильна комісія повинна зібратися ще раз і провести переобрання керівників комісії.

Головуючий запропонував народним депутатам продовжити пленарне засідання до завершення розгляду питання про перелік і кількісний склад комітетів Верховної Ради.

Народні депутати 240-ми голосами підтримали пропозицію.

Парламентарії далі розглянули питання про обрання Голови Верховної Ради України.

Головуючий звернувся до фракцій з проханням вносити кандидатури.

О.Єфремов повідомив, що фракція Партії регіонів зареєструвала проект постанови про обрання Головою Верховної Ради України народного депутата Володимира Рибака.

Головуючий надав слово для виступу народному депутатові Володимиру Рибаку.

Через шум у сесійному залі, влаштований представниками опозиційних фракцій, які вимагали від народного депутата О.Табалова (вони називали його зрадником) залишити сесійну залу, В.Рибак не зміг виступити.

О.Єфремов оголосив перерву у засіданні.

Після закінчення перерви народний депутат Володимир Рибак виступив перед парламентаріями. У своєму виступі він зазначив: "моє політичне кредо, і думаю, його поділяє переважна більшість депутатів України - потрібна політична стабільність і соціально-економічний розвиток. Цю позицію підтримує наш народ, наш виборець. Консолідація зусиль на об'єднання всіх політичних сил, політичних партій щодо виконання програмних цілей та завдань, які брали ми з вами - народні депутати, в цьому я бачу основну задачу новообраного парламенту".

За словами В.Рибака, "Верховна Рада має всі можливості знайти дієві форми через законотворчість, включитися у вирішення наявних проблем в соціально-економічному розвитку країни, робити все можливе, щоб країна могла рухатися вперед".

"Я завжди буду готовий підтримувати тих народних депутатів, які захищають права виборців, які вміють відстоювати свою думку і йти на компроміси з іншими. Нам в цьому залі необхідно вирішувати ключові проблеми нашого суспільства", - наголосив він.

В.Рибак запевнив народних депутатів у тому, що він буде робити все від нього залежне "щоб забезпечити парламенту дух здорової політичної змагальності, дух боротьби за те, щоб закони, які будуть прийматися в цій залі, служили народу України".

В.Рибак відповів на запитання народних депутатів.

У сесійному залі відбулося обговорення кандидатури.

Під час виступів представники опозиційних фракцій "Батьківщина", "УДАР" і "Свобода" повідомили, що фракції не будуть вносити кандидатури на посаду Голови Верховної Ради. Вони також вказували на порушення Регламенту під час проведених голосувань. Виступаючі наголошували на тому, що відповідальність за порушення Регламенту під час голосувань лежить на більшості та конкретно на фракції Партії регіонів.

Виступаючі від фракцій також зазначали, що необхідно повернути повагу до українського парламенту. За їхніми словами, "незалежним парламентом повинен керувати незалежний спікер, а запропонований кандидат - "кишеньковий спікер". Вони висловлювались проти призначення "керованого спікера".

Кандидатуру В.Рибака підтримали представники фракцій Партії регіонів і КПУ.

Головуючий вніс на голосування питання про обрання на посаду Голови Верховної Ради України кандидатуру народного депутата Володимира Рибака.

За результатами голосування її підтримали 250 народних депутатів.

Головою Верховної Ради України було обрано народного депутата В.Рибака.

Представники фракції Партії регіонів оплесками привітали В.Рибака з обранням Головою Верховної Ради України.

Головуючий запросив В.Рибака зайняти місце в президії.

В.Рибак подякував народним депутатам за довіру і запевнив, що він буде робити все залежне для організації роботи Верховної Ради.

В.Рибак наголосив: "Народ України очікує від нас не протистояння, а конструктивної роботи".

Голова Верховної Ради України запропонував включити до розгляду питання про надання згоди Верховної Ради України на призначення Президентом України Прем'єр-міністра України і розглянути його після розгляду питань про обрання Першого заступника і Заступника Голови Верховної Ради України.

Головуючий звернувся з проханням до фракцій вносити пропозиції щодо кандидатур на посаду Першого заступника Голови Верховної Ради України.

Керівник фракції КПУ П.Симоненко повідомив, що фракція зареєструвала проект постанови про обрання Першим заступником Голови Верховної Ради України народного депутата Ігоря Калєтніка.

Парламентарії також пропонували кандидатури народних депутатів Сергія Саса, Сергія Міщенка і Валентина Наливайченка.

Народні депутати С.Сас і С.Міщенко зняли свої кандидатури.

Народні депутати І.Калєтнік і В.Наливайченко виступили перед парламентаріями. Вони поінформували про своє бачення діяльності Верховної Ради сьомого скликання, акцентували на тих першочергових завданнях, на виконання яких спрямовуватимуть свої зусилля в разі їх обрання.

За результатами голосування 242-ма голосами Перший заступником Голови Верховної Ради України було обрано народного депутата Ігоря Калєтніка.

Наступним народні депутати розглянули питання про обрання Заступника Голови Верховної Ради України.

Керівник фракції "Батьківщина" А.Яценюк повідомив, що три фракції - "Батьківщина", "УДАР" і "Свобода" - вносять узгоджену кандидатуру народного депутата Руслана Кошулинського.

Народний депутат О.Ляшко вніс кандидатуру народного депутата А.Лабунської.

Без обговорення кандидатур за результатами голосування ("за" - 305) Заступником Голови Верховної Ради України було обрано народного депутата Руслана Кошулинського.

Про роботу Підготовчої депутатської групи з організації та проведення пленарних засідань першої сесії Верховної Ради України сьомого скликання доповів її голова Володимир Литвин.

Верховна Рада взяла до відома звіт Підготовчої депутатської групи.

В.Рибак повідомив, що Президент України вніс до Верховної Ради подання про надання згоди Верховної Ради на призначення Прем'єр-міністром України Миколи Азарова.

Кандидат виступив перед Верховною Радою. У своєму виступі М.Азаров акцентував на тому, що буде робити майбутній уряд в умовах кризи", а також на тому, що "новому уряду разом з новим парламентом належить вирішувати нагальні питання розвитку, покладаючись, перш за все, на власні сили, на внутрішній потенціал".

М.Азаров зазначив, що "новий уряд буде продовжувати реалізацію Програми економічних реформ та нової соціальної політики Президента України". За його словами, "заходи державної політики будуть мати єдину мету - істотно підвищити рівень життя громадян України та соціальні гарантії держави для громадян".

Кандидат наголосив на тому, що "економіка України зберігає виражену експортноорієнтовану і сировинну спеціалізацію, а тому залишається вразливою до зовнішньої кон'юнктури".

М.Азаров також поінформував про ті завдання, які необхідно буде виконати у першу чергу: застосовувати нові стимули для внутрішнього реінвестування в галузі з високою доданою вартості для активного впровадження політики імпортозаміщення, диверсифікації та зниження енергоємності виробництва; здійснити зміни в структурі експорту на користь продукції з глибокою переробкою та застосуванням нових технологічних рішень; сконцентрувати зусилля на стимулюванні розвитку внутрішнього ринку, на зменшенні залежності України від зовнішньоекономічної кон'юнктури, на посилення конкурентних переваг та підтримці вітчизняного експорту на зовнішніх ринках; сприяти створенню передової інфраструктури агропромислового комплексу і соціальної інфраструктури сільської місцевості; посилити енергетичну незалежність України, збільшити власний видобуток енергоносіїв, диверсифікувати постачання енергоносіїв; впроваджувати енергоефективні технології, стимулювати інвестиції у модернізацію газотранспортної системи, нафтопереробних потужностей, житлово-комунального господарства тощо. За його словами, також буде зроблено акцент на посилення захисту національного товаровиробника від недобросовісної конкуренції та зростаючого імпорту.

М.Азаров повідомив про першочергові законопроекти, як найближчим часом внесе новий уряд до Верховної Ради - це зміни до Закону "Про здійснення державних закупівель", які дозволять більше залучати вітчизняного виробника до процедури державних закупівель.

Уряд також внесе проект закону про Державний банк розвитку, який має створити належні умови для реалізації довгострокових інвестиційних та інноваційних проектів у пріоритетних сферах економіки, удосконалений проект закону про вищу освіту, який має забезпечити модернізацію вищої освіти та її адаптацію до європейських стандартів, приведення нормативної бази вищої освіти у відповідність до завдань інноваційного розвитку економіки.

Очікується внесення нової редакції Закону "Про інноваційну діяльність", який за словами М.Азарова, є надзвичайно важливим елементом реформування системи фінансування та управління науковою і науково-технічною діяльністю.

Не менш важливим, вважає він, є прийняття закону про внутрішню торгівлю.

М.Азаров наголосив на необхідності завершити реформування судової системи, виборчого законодавства за рекомендаціями Європейського Союзу, а також забезпечити виконання погодженого з Європейським Союзом порядку денного асоціації для підписання угоди, включаючи всеохоплюючу зону вільної торгівлі з Європейським Союзом.

Він також зазначив, що потрібно визначитись щодо законодавчого забезпечення і концентрації ресурсів на інфраструктурних проектах та розвитку внутрішнього ринку.

Завершуючи виступ, М.Азаров висловив переконання у тому, що Україну чекає добре майбутнє. "Кожна політична сила повинна все для цього зробити і діяти так, щоб об'єднати народ України навколо масштабних завдань національного розвитку", - наголосив він.

М.Азаров відповів на запитання народних депутатів.

У сесійному залі відбулося обговорення кандидатури М.Азарова.

Представники опозиційних фракцій повідомили про те, що вони не будуть підтримувати призначення М.Азарова на посаду Прем'єр-міністра.

Представники фракції Партії регіонів висловили підтримку М.Азарову.

Кандидатуру виконуючого обов'язки Прем'єр-міністра підтримали народні депутати з фракції КПУ.

Верховна Рада 252-ма голосами дала згоду на призначення Президентом України Прем'єр-міністром України Миколи Азарова.

Головуючий повідомив, що згідно з Конституцією України Президент України звертається до Верховної Ради з Позачерговим посланням про внутрішнє та зовнішнє становище України.

Народні депутати переглянули відеозапис з виступом Президента України В.Януковича.

Президент України привітав народних депутатів з початком роботи Верховної Ради сьомого скликання.

В.Янукович наголосив, що він "як Президент завжди був націлений на діалог та пошук компромісів, які приносили б користь нашій державі та народу України. І сьогодні я дуже розраховую на те, що новий парламент теж налаштований на плідну та консолідовану законодавчу роботу".

У Позачерговому посланні до Верховної Ради України Президент України окреслив ті завдання, які належить зробити.

В.Янукович закликав парламентаріїв забезпечити ефективну роботу парламенту і запросив всі парламентські сили до участі у роботі Комітету реформ та Конституційної Асамблеї, в роботі виконавчої влади.

Присутні у сесійній залі оплесками привітали виступ Президента України.

Верховна Рада взяла до відома Звернення Президента України В.Януковича.

В.Рибак оголосив про розгляд наступного питання порядку денного - про перелік, кількісний склад та предмети відання комітетів Верховної Ради України. Він повідомив, що питання буде розглядатися без предметів відання комітетів.

Верховна Рада ухвалила Постанову "Про перелік і кількісний склад комітетів Верховної Ради України". Постановою передбачено, що у Верховній Раді утворено 27 комітетів і одна спеціальна комісія. Згідно з постановою, за кількості членів комітету не більше 10 народних депутатів обирається один заступник голови комітету, за кількості членів комітету від 11 до 20 народних депутатів обираються перший заступник і заступник голови комітету, за кількості членів комітету понад 20 народних депутатів України - обираються перший заступник і два заступники голови комітету.

Головуючий закрив пленарне засідання.

Наступне пленарне засідання першої сесії Верховної Ради України сьомого скликання відбудеться у вівторок, 18 грудня.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.