Верховна Рада провалила шість законів щодо звільнення Тимошенко

zriv ugodi21

 
Пленарне засідання ВР України 21 листопада 2013 року


У четвер, 21 листопада, відбулися пленарні засідання третьої сесії Верховної Ради України сьомого скликання. На початку ранкового засідання народні депутати привітали керівників Моніторингової місії Європейського парламенту Пета Кокса та Александра Кваснєвського, які перебували у ложі для гостей.

Голова Верховної Ради України Володимир Рибак зазначив, що у суботу 23 листопада Україна і світ вшановуватимуть 80-ті роковини пам'яті мільйонів жертв Голодомору 1932-33 років. "Ці страшні роки ніколи не будуть забуті. Світла пам'ять про безневинно загиблих навічно в наших серцях", - зазначив В.Рибак.

Парламентарії хвилиною мовчання вшанували пам'ять всіх жертв Голодомору.

Підготовлений до другого читання проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань проведення виборів за реєстр. №3396 доповів голова Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Давид Жванія. Він зазначив, що Комітет розглянув на своїх засіданнях 18 і 20 листопада зауваження і пропозиції суб'єктів права законодавчої ініціативи до законопроекту.

За його словами, Комітет забезпечив протягом семиденного строку прийняття пропозицій всіх народних депутатів, які вважали за необхідне їх подати. Загалом від 19 народних депутатів, які представляють усі депутатські фракції парламенту, надійшло 457 пропозицій, з яких за результатами розгляду Комітетом враховано 79, частково враховано 11, враховано з редакційним уточненням 1, відхилено 366.

Д.Жванія звернув увагу на те, що 240 поданих пропозицій не відповідали вимогам статті 116 Регламенту, відповідно до якої пропозиції та поправки до законопроекту, який готується до другого читання, можуть вноситися лише до тексту проекту. Комітет за згоди всіх членів відхилив ці пропозиції.

Д.Жванія повідомив, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти цей законопроект у другому читанні та в цілому.

Верховна Рада 365 голосами "за" ухвалила законопроект в цілому.

Перед розглядом наступних питань виступили представники депутатських фракцій.

Керівник фракції "Батьківщина" А.Яценюк повідомив, що "Юлія Тимошенко закликала українську опозицію проголосувати за всі законопроекти, які дають можливість Україні підписати Угоду з Європейським Союзом, не дивлячись на те, що вони дуже далекі від досконалості. І ми сьогодні продемонстрували на законі про вибори, що опозиція одностайна в європейському виборі".

А.Яценюк перед розглядом усіх законопроектів стосовно звільнення лікування засуджених осіб за кордоном, запропонував включити до порядку денного законопроект за реєстр. №3599, підготовлений членами Тимчасової робочої групи від опозиційних фракцій.

А.Яценюка підтримали представники фракцій "УДАР" і ВО "Свобода".

Представник фракції партія регіонів Володимир Олійник зазначив, що "питання не просте". За його словами, "в Європі майже відсутня така норма, яка давала б право особам осудженим лікуватись за межами країни, де вони відбувають покарання. Ми прописуємо практично новацію і це складний і непростий процес, бо є плюси і є мінуси. Водночас в цьому залі в опозиції недостатньо голосів, щоб самостійно прийняти таке рішення. Недостатньо голосів і у нас, у партії регіонів, і позафракційних, які нас підтримують, щоб прийняти таке рішення. І тому 8 листопада Верховна Рада утворила робочу групу для пошуку консенсусу і потрібно продовжувати роботу.

Сьогодні опозиція, ставлячи ці питання на голосування, по суті, хоче зачинити двері, а ми за те, щоб зберегти перспективу в розгляді цього питання".

Керівник фракції КПУ П.Симоненко поінформував народних депутатів і представників ЄС, присутніх у залі, про те, що "зібрано 3,5 мільйонів підписів громадян, які вимагають провести референдум і тільки після того розглядати все те, що має відношення до вектору інтеграції".

В.Рибак повідомив, що на цей час у Верховній Раді зареєстровано шість законопроектів стосовно лікування засуджених осіб за межами України. Чотири з цих проектів були включені до тижневого розкладу пленарних засідань у вівторок. За його словами, Тимчасова робоча група з підготовки законопроекту щодо можливості лікування за кордоном осіб, засуджених до  позбавлення волі, свій проект ще не напрацювала.

Головуючий також повідомив, що проекти законів за реєстр. №3596 народного депутата Олега Ляшка та за реєстр. №3599, який доопрацьований та внесений 18 листопада групою народних депутатів на чолі з А.Кожем'якіним, Комітетом розглянуті вчора ввечері.

Головуючий запропонував включити до порядку денного ці два проекти.

Народні депутати підтримали пропозицію.

Автори законопроектів - народні депутати А.Лабунська, А.Яценюк, С.Міщенко, В.Купчак, О.Ляшко, А.Кожем'якін доповіли про їх суть.

Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді направити всі законопроекти на доопрацювання.

Відбулося обговорення усіх законопроектів.

Представники опозиційних фракцій зазначали, що вони проголосують за будь-який з цих проектів і закликали колег з фракції партії регіонів зробити те ж саме.

Представник фракції партії регіонів Г.Герман заявила, що "партія регіонів за те, щоб знайти консенсус, щоб в цьому залі проголосувати і закон про прокуратуру… Ми будемо робити все, щоб європейська перспектива для України була реальною".

Верховна Рада відхилила усі шість законопроектів. У голосуваннях не брали участь фракції партії регіонів і КПУ.

Голова Верховної Ради України В.Рибак звернувся до голови Тимчасової робочої групи Г.Васильєва з дорученням збирати робочу групу, працювати і внести закон, який Верховна Рада має розглянути.

Головуючий повідомив, що наступним питанням має розглядатися проект закону про прокуратуру (реєстр. №3541). Він зазначив, що при підготовці законопроекту до другого читання надійшло 804 пропозиції від народних депутатів. Під час розгляду законопроекту у Комітеті з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності народні депутати відкликали 441 своїх пропозицій, залишилося для розгляду 363 пропозиції.

В.Рибак зазначив, що Верховна Рада прийняла політичне рішення щодо скорочення строків підготовки цього проекту на половину, хоча статтею 116 Регламенту дозволяється таке скорочення тільки до законопроектів, кількість статей чи пунктів якого менше 100. Він уточнив, що цей строк стосується внесення пропозицій, а не строку для підготовки законопроекту до другого читання.

"Порівняльна таблиця до законопроекту про прокуратуру не підготовлена і не надана народним депутатам. Частина 5 статті 118 Регламенту передбачає розгляд законопроекту в редакції першого читання без порівняльної таблиці тільки у випадку, коли пропозиції народних депутатів не надходили. Тобто, відповідно до Конституції України стаття 89 та Регламенту ми не можемо розглядати цей законопроект без таблиці", - сказав він і надав слово голові робочої групи з підготовки законопроект про прокуратуру до другого читання Володимирові Олійнику.

Голова робочої групи повідомив, що останні поправки були отримані минулої п'ятниці о 17 годині. Робоча група змогла приступити до роботи тільки у вівторок.

В.Олійник пояснив причини: тільки в понеділок станом на 18.00 була складена таблиця. Перше засідання робоча група провела о 12-й годині у вівторок. "Ми напрацювали алгоритм роботи з цими поправками. Уже в середу на засіданні Комітету ми отримали заяви від народних депутатів Петренка, Агафонової, Чумака, Паламарчука, Карпунцова про те, що вони відкликають свої поправки. З іншого боку, ми прийняли рішення затвердити таблицю не в кількості поправок 804, а, враховуючи те, що на момент засідання Комітету були відкликані цими депутатами поправки, ми затвердили таблицю в 620 поправок. І прийняли рішення: доручити членам Комітету індивідуально попрацювати з цією таблицею з метою прискорення розгляду цих поправок і дати свої пропозиції, де підтримується поправка, а де - відхиляється, для того щоб секретаріат в найближчий час узагальнив ці зауваження, і там, де наші думки збігаються, ми не дискутуємо; там, де є розходження, проводимо засідання робочої групи і Комітету і проводимо фахову дискусію", - повідомив В.Олійник.

Голова робочої групи також заявив: "ми категорично проти такого підходу, коли подаються сотні поправок. Тоді дайте відповідь: чи це не процедура зриву самого розгляду законопроекту? А якщо це в сутності важливі юридичні поправки, то, напевно, їх потрібно розглядати, бо вони можуть вдосконалити цей законопроект. Поки що робоча група не отримала від жодного депутата і зокрема від опозиції свої пропозиції".

В.Олійник закликав народних депутатів якнайшвидше подати зауваження до тих поправок, які надійшли, для того, щоб провести перше засідання і робочої групи, і Комітету.

Головуючий надав слово представникам депутатських фракцій.

Керівник фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк повідомив, що у нього є "копія документу за підписом Президента України віктора януковича, який подав до парламенту закон про прокуратуру".

"Ми як українська опозиція, не дивлячись на недолугість цього законопроекту, готові проголосувати за нього в редакції, яку подав ваш лідер партії, ваш керівник і поки що чинний Президент віктор янукович. Ми вимагаємо поставити закон на голосування і прийняти цей законопроект.

Ми вимагаємо від головуючого дати чітку відповідь, чи буде зараз проголосований законопроект в редакції віктора федоровича януковича, і щоб партія регіонів підтримати свого Президента", - наголосив він.

Голосування за цей законопроект вимагали представники фракцій "УДАР" і ВО "Свобода".

Представник фракції партії регіонів заявив: "ми повинні прийняти серйозний закон про прокуратуру, який відповідає європейським стандартам, а не поспіхом" і закликав колег з опозиції до роботи.

Головуючий оголосив перерву, запросивши керівників депутатських фракцій у кабінет Голови Верховної Ради України для проведення консультацій.

Після перерви головуючий надав слово керівникам депутатських фракцій.

Голова фракції КПУ П.Симоненко поінформував про те, що "зараз відбулися переговори, які ще і ще раз у присутності представників Євросоюзу засвідчили… те, що відбувається зараз в Україні - це зрада національних інтересів".

П.Симоненко також повідомив, що "Кабінет Міністрів зараз терміново розглядає питання щодо рішення про призупинення роботи над подальшою угодою щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС і формулювання, тому що це загрожує національній безпеці України".

Голова фракції "УДАР" В.Кличко зазначив, що сьогодні склалася така ситуація, коли у парламентських комітетах більшість представляє фракція партії регіонів.

"Опозиція, на жаль, немає голосів, щоб підтримати європейські закони. Робиться все для того, щоб не прийняти закон про лікування за кордоном, не прийняти закон про прокуратуру. Сьогодні вся відповідальність на партії регіонів, яка блокує роботу. Ми сподіваємось, що в найближчий час, завтра зранку, закони будуть прийняті", - заявив він.

Голова фракції ВО "Свобода" О.Тягнибок зазначив, що "немає жодних перешкод, щоб проголосувати закон про прокуратуру".

Керівник фракції "Батьківщина" А.Яценюк заявив, що "в п'ятницю парламент зі слів Голови парламенту повинен розпочати роботу з закону про прокуратуру і з закону про надання можливості Юлії Тимошенко отримати медичну допомогу. Це останній пленарний день". "До п'ятниці українська опозиція не буде голосувати за жоден законопроект, який є у порядку денному. Ми вимагаємо голосування по законам, які роблять Україну європейською державою", - наголосив він.

Представник фракції партії регіонів В.Олійник повідомив, що під час консультацій було прийнято рішення продовжити роботу робочої групи і продовжувати шукати компроміс з питання про прокуратуру.

Народні депутати далі розглянули питання ратифікації.

Проект закону про ратифікацію Меморандуму про взаєморозуміння між Україною як Позичальником та Європейським Союзом як Кредитором і Кредитної угоди між Україною як Позичальником, Національним банком України як Агентом позичальника та Європейським Союзом як Кредитором щодо надання Україні макрофінансової допомоги Європейського Союзу у сумі до 610 мільйонів євро доповів Міністр фінансів Юрій Колобов. Урядовець зазначив, що основним завдання законопроекту є набуття чинності для України відповідно до положень Закону "Про міжнародні договори України", Меморандуму про взаєморозуміння та Кредитної угоди щодо надання Україні кредитних ресурсів Європейського Союзу у сумі до 610 мільйонів євро. Згідно положень зазначених договорів, вони не наберуть чинності з дати отримання Європейським Союзом офіційних письмових повідомлень від України про виконання внутрішньодержавних процедур, передбачених українським законодавством. Меморандумом про взаєморозуміння визначено передумови виділення коштів, зокрема, загальні умови - задовільне проведення заходів з реалізації майбутніх домовленостей, досягнутих між Україною та МВФ, а також позитивні результати оцінки ЄС успіхів щодо проведення структурних реформ.

За словами Міністра фінансів, Кредитна угода визначатиме технічні особливості надання позикових коштів. Зазначеними договорами передбачено, що макрофінансова допомога може бути надана Україні чотирма траншами у сумі: 100, 10, 250 та 250 мільйонів євро відповідно. Період між наданням першого, другого, третього та четвертого траншу становить не менше три місяці. Строк погашення кредиту не більше 15 років. Точна відсоткова ставка запозичення буде відома в час виходу Європейської комісії, що має найвищий кредитний рейтинг Triple A на зовнішній ринок запозичень, для отримання коштів, що перераховуватимуться Україні за тією ж кредитною ставкою. Детальні умови фінансування, які найкращим чином відповідають потребам України визначатимуть спільно українською та європейському сторонами за результатами консультацій.

Ю.Колобов також зазначив, що важливим аспектом отримання вказаної допомоги є поглиблення фінансового співробітництва між Україною та Європейським Союзом за умови проведення в Україні необхідних реформ.

Голова Комітету з питань європейської інтеграції Григорій Немиря доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект в цілому.

У сесійному залі відбулося обговорення законопроекту.

Після закінчення обговорення В.Рибак зазначив, що голосування за цей важливий законопроект відбудеться завтра після розгляду "євроінтеграційних законів".

Головуючий закрив ранкове засідання.

На вечірньому засіданні народні депутати продовжили розгляд питань порядку денного.

Підготовлений до другого читання проект закону про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2013 рік" щодо погашення заборгованості за енергетичні ресурси доповів голова Комітету з питань бюджету Євгеній Гєллєр. Він повідомив, що під час підготовки проекту надійшло 9 пропозицій, які Комітет врахував у порівняльній таблиці.

Комітет рекомендував Верховній Раді прийняти законопроект у другому читанні та в цілому.

Головуючий зазначив, що оскільки половина сесійного залу, опозиційні фракції не голосують, рішення щодо цього законопроекту прийматиметься завтра.

Представники опозиційних фракцій вимагали негайно запросити до Верховної Ради Прем'єр-міністра М.Азарова дати пояснення, чому уряд призупиняє процес підготовки до укладання угоди про асоціацію з ЄС.

В.Рибак на пропозицію представника фракції КПУ поставив на сигнальне голосування розглянутий на ранковому засіданні законопроект про ратифікацію Меморандуму про взаєморозуміння між Україною як Позичальником та Європейським Союзом.

Голосування не було результативним.

Наступним голосуванням народні депутати 239 голосами "за" підтримали прийняття в цілому проекту закону про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2013 рік" щодо погашення заборгованості за енергетичні ресурси.

У цілому було прийнято законопроект про внесення змін до Гірничого закону України щодо забезпечення вугіллям або торф'яними брикетами.

На вимогу фракцій "Батьківщина" і "УДАР" головуючий оголосив коротку перерву у засіданні.

Перший заступник Голови Верховної Ради України І.Калєтнік закрив вечірнє засідання у зв'язку з блокуванням роботи Верховної Ради представниками опозиційних фракцій.

Наступне пленарне засідання третьої сесії відбудеться у п'ятницю, 22 листопада.

Відео-хроніка пленарного провалу законів щодо звільнення Тимошенко


Підготовлено за матеріалами Інформаційного управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

За прошедшие сутки боевая активность уменьшилась - на фронте произошло 54 боевых столкновения, враг нанес 8 ракетных и 85 авиационных ударов

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.