Пленарне засідання Верховної Ради України 20 травня 2015 року

vr 20

 
У середу, 20 травня, Верховна Рада України восьмого скликання продовжила роботу в пленарному режимі. На початку ранкового засідання народні депутати виступили із оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями.


Парламентарії включили до порядку денного сесії декілька законопроектів.

Проект Постанови «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України від 11 грудня 2014 року №32-VII «Про зміни в адміністративно-територіальному устрої Донецької області, зміну і встановлення меж Волноваського, Новоазовського та Тельманівського районів Донецької області за №2321 доповів народний депутат Сергій Тарута. Він зазначив, що метою проекту постанови є упорядкування адміністративно-територіальних відносин в сучасних умовах та забезпечення життєдіяльності у населених пунктах Волноваського, Новоазовського та Тельманівського районів Донецької області.

За словами доповідача, прийняття проекту постанови дозволить упорядкувати адміністративні зв'язки між окремими населеними пунктами, які були розірвані внаслідок проведення антитерористичної операції.

Голова підкомітету Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Микола Федорук доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти проект постанови за основу та в цілому.

Проект постанови 239 голосами було прийнято в цілому.

Верховна Рада прийняла Постанову «Про зміну і встановлення меж Артемівського району Донецької області» №2792.

Проект Закону «Про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо удосконалення механізму передачі земельних ділянок, відчужених для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності)» №1270 доповів народний депутат Віктор Бондар.

Він зазначив, що законопроект спрямований на створення правових передумов для належного функціонування механізму відчуження земельних ділянок для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності, та, як наслідок, створення передумов для реалізації інвестиційних проектів загальнодержавного значення, які реалізуються в т.ч. із залученням іноземних інвесторів.

Законопроектом пропонується внести зміни до статті 122 Земельного кодексу, надавши повноваження органам, які прийняли рішення про викуп земельних ділянок для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності, передавати такі земельні ділянки у власність чи користування.

Народні депутати 291 голосом підтримали законопроект за основу.

Проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про державну службу» (щодо обов'язкового володіння українською мовою посадовими та службовими особами органів державної влади) №1201 доповів народний депутат Михайло Головко. Він зазначив, що проект спрямований на забезпечення безумовного виконання конституційної норми про всебічний розвиток і функціювання української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України, неухильного додержання Конституції України посадовими та службовими особами органів державної влади під час виконання ними службових обов'язків.

За його словами, проектом пропонується внести зміни до Закону «Про державну службу», відповідно до яких посадові та службові особи органів державної влади повинні володіти українською мовою на рівні, необхідному для виконання ними їхніх посадових і професійних обов'язків, не допускати публічних проявів зневаги до української мови, знущання чи глуму над нею, її дискредитації, а також зобов'язані складати іспит з української мови для підтвердження рівня володіння нею, необхідного для виконання ними службових обов'язків.

Голова підкомітету Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Альона Шкрум доповіла рішення Комітету, який підтримав законопроект і рекомендує Верховній Раді прийняти його за основу. Вона додала, що члени Комітету, підтримавши ідею законопроекту, зауважили, що аналіз мовної ситуації у сфері державної служби свідчить про наявність певних проблем, принаймні, щодо застосування української мови державними службовцями під час здійснення ними своїх службових повноважень.

Під час обговорення народні депутати звернули увагу на те, що автор пропонує внести зміни до чинного закону в той час, коли вже прийнято у першому читанні нову редакцію Закону «Про державну службу», у якому ця норма врахована.

За результатами голосування законопроект не набрав голосів для прийняття («за» - 152).

Парламентарії підтримали пропозицію народного депутата Сергія Соболєва врахувати законодавчу пропозицію під час підготовки до другого читання законопроекту «Про державну службу».

Проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров'я» (щодо соціальних гарантій працівників охорони здоров'я)» №1332 доповів народний депутат Андрій Шипко. Він обумовив необхідність прийняття потребою покращити соціальне становище працівників охорони здоров'я, які працюють у державних та комунальних закладах, установах, організаціях.

Доповідач запропонував надати право працівникам сфери охорони здоров'я на отримання надбавок за вислугу років щомісячно у відсотках до посадового окладу (ставки заробітної плати) залежно від стажу роботи у сфері охорони здоров'я в таких розмірах: понад 3 роки - 10 відсотків; понад 10 років - 20 відсотків; понад 20 років - 30 відсотків; на щорічну грошову винагороду в розмірі одного посадового окладу (ставки заробітної плати) за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов'язків; на виплату допомоги на оздоровлення в розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати) при наданні щорічної відпустки; на одержання доплати в розмірі 25 відсотків щомісячно від посадового окладу (ставки заробітної плати) за роботу в державних і комунальних закладах, підприємствах, організаціях охорони здоров'я розташованих у сільській місцевості та селищах міського типу.

Перший заступник голови Комітету з питань охорони здоров'я Оксана Корчинська у співдоповіді зазначила, що метою законопроекту є підвищення рівня оплати праці працівників державних і комунальних закладів, установ, організацій охорони здоров'я. Для цього пропонується доповнити статтю 77 Основ законодавства України про охорону здоров'я відповідними положеннями.

О.Корчинська доповіла рішення Комітету рекомендувати Верховній раді прийняти законопроект за основу та в цілому.

Народні депутати під час обговорення підтримали законопроект. Вони називали нинішню зарплату лікаря «ганебною» і закликали відновити історичну справедливість щодо медичних працівників, встановивши їм гідну заробітну плату.

Законопроект 257 голосами було прийнято за основу.

Проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування окремих транспортних засобів, що можуть бути віднесеними до предметів розкоші)» №1868 доповів народний депутат Олег Барна. Він запропонував внести уточнення до Податкового кодексу у питанні оподаткування окремих транспортних засобів, що можуть бути віднесеними до предметів розкоші.

Автор обґрунтував необхідність внесення таких змін тим, що об'єктами оподаткування є легкові автомобілі, початкова вартість (вартість нового автомобіля відповідно до каталогу чи єдиної ціни в салонах країни на час купівлі) яких більша ніж 50000Є.

Цифра 50000 Є, за словами доповідача, випливає з середньої вартості машин відповідно до української/європейської систем класифікації легкових автомобілів: мікроавтомобіль, міський автомобіль (Клас А), суперміні (Клас В), малий середній автомобіль (Клас С).

Народний депутат також запропонував встановити сплату податку на мотоцикли, моторні човни, яхти, літаки і гелікоптери, початкова вартість (вартість нового мотоциклу, моторного човна, яхти, літака і гелікоптера відповідно до каталогу чи єдиної ціни в салонах країни на час купівлі) яких більша ніж 50000Є із розрахунку відповідно до формул, які він навів.

О.Барна зазначив, що прийняття законопроекту забезпечить досягнення відносної соціальної справедливості, зменшить податкове навантаження на нижчий та середній прошарки суспільства.

Голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна доповіла рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Парламентарії під час обговорення, підтримуючи ідею законопроекту, водночас висловили до нього зауваження.

За результатами голосування законопроект не набрав голосів для прийняття за основу та направлення його на доопрацювання і був відхилений.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій повідомив про входження народного депутата Рефата Чубарова до складу депутатської фракції «Блок Петра Порошенка».

А.Парубій нагадав, що завтра День вишиванки і звернувся до народних депутатів з проханням прийти завтра на засідання у вишиванках.

Головуючий закрив пленарне засідання, повідомляє інформаційне Управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха: двумя баллистическими ракетами Искандер М 16 ударными беспилотниками типа «шахед»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.