​Правозахисниця з Криму розповіла про звільнення Леніє Умєрової

13 вересня в рамках нового обміну з рф в Україну повернулось 49 цивільних і військових. Серед звільнених - захисники та захисниці «Азовсталі», військовий медик Віктор Івчук та Леніє Умєрова, яку російська окупаційна влада взяла в заручники, коли вона приїхала в Крим піклуватися про хворого батька, повідомляє Голос Америки.

Одразу після обміну Голос Америки говорив про звільнення Умєрової із правозахисницею та дружиною політв’язня Муміне Салієвою. Салієва живе в Криму і вже кілька років займається правозахисною діяльністю. Її чоловіка політв'язня Сейрана Салієва російська влада засудила на 15 років ув'язнення.

«Сьогодні для всіх нас дуже радісний день. На фоні арештів, обшуків і судів, стану в’язниць, в яких знаходяться сотні політв’язнів, цінуєш такі радісні хвилини ще більше. Ця радість пов’язана зі звільнення кримсько-татарського політв'язня Леніє Умерової. Звичайно ж, знати, що невинна людина, дівчина, яка зазнала репресій, тепер на свободі, це справді щастя», – розповідає Салієва.

Салієва розказала, що в момент, коли вона дізналась про затримання Умерової, «яка їхала в Крим, у рідний край, де її важко хворий з онкологією батько потребував допомоги», вона почала моніторити всю інформацію, пов’язану зі справою Умерової, познайомилась з її родичами та листувалась із самою Леніє.

«У спілкуванні з ними [рідними Леніє Умєрової, – ГА] у мене вимальовувався портрет Леніє як шляхетної, мужньої, тендітної, але водночас хороброї дівчини», – ділиться Салієва.

Голос Америки раніше розповідав про Умєрову, коли вона перебувала сім місяців у в’язниці і їй загрожувало 20 років ув’язнення начебто за шпигунство.

Салієва наголошує, що всі політв’язні мають повернутись додому, «вони – невинні люди, які терплять нелюдські страждання в нелюдських умовах».

«Дуже хочеться вірити, що незабаром на волі буде медсестра-правозахисниця і журналістка Ірина Данилович, її стан здоров’я достатньо критичний і нещодавно загинув її батько Броніслав Данилович, який так і не дочекався своєї доньки. Хочеться вірити, що незабаром будуть на волі Амет Сулейманов, Тофік Абдулгазієв, чий стан неспіврозмірний із перебуванням у неволі. Хочеться вірити, що наші люди похилого віку, такі як Сервет Газієв, Езамат Еюпов, кожен політв’язень, кожен з них має бути на свободі», – сподівається Салієва.

Вона сама вже декілька років допомагає родинам інших політв’язнів. Її чоловіка, засудженого кримського татарина Сейрана Салієва — філолога турецької та кримськотатарської мови, російський суд засудив до 15 років позбавлення волі.

Обмін 13 вересня – другий обмін з початку операції України у Курській області рф на початку серпня. «49 українців і українок удома. Це воїни Збройних Сил України, Національної гвардії, Національної поліції, Державної прикордонної служби, а також наші цивільні люди. Зокрема, Леніє Умєрова – дівчина, яку росіяни захопили в заручники, коли вона приїхала піклуватися про хворого батька», – заявив президент України Володимир Зеленський.

До України повернулись строковики, деякі з яких потрапили в полон ще під час перших місяців повномасштабного вторгнення. Серед обміняних – 23 жінки. «Це найбільша кількість жінок, яких обмінювали за останній час», – повідомила благодійна організація «Марш Жінок», яка офіційно співпрацює з Координаційним штабом з питань поводження з військовополоненими.

Поки що невідомо, скільки саме людей повернулось в рамках нового обміну до росії – російська влада не коментувала з приводу цієї інформації. Востаннє росія та Україна обмінялися полоненими наприкінці серпня 2024 року – за формулою «115 на 115». У росії наголошують, що під час обміну 13 вересня вони повернули військових, які потрапили в полон у Курській області.

Леніє Умєрова Фото Reuters



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Полковник ЗСУ у запасі та військовий експерт Роман Світан у новому воєнному зведенні на 17 вересня обговорив наступні теми:

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.