​Парламентарії європейських країн, а також України, закликали до міжнародного суду над Лукашенко

У понеділок до введення санкцій та спільних дій проти режиму Аляксандра Лукашенки закликали голови парламентських комітетів закордонних справ та ЄС із кільканадцяти європейських країн. «Ми закликаємо до дій, щоб запобігти гібридній агресії Лукашенки», - йдеться у листі, повідомляє Польське радіо.


Лист, ініційований головою комітету із закордонних справ Сейму Польщі Мареком Кухцінським (Право і справедливість), адресований: президенту Європейської комісії Урсулі фон дер Ляєн, голові Європейської ради Шарлю Мішелю та генеральному секретарю НАТО Єнсу Столтенберґу. Його підписали – за інформацією Центру інформації Сейму – представники Польщі, Литви, Латвії, Естонії, Чехії, Словаччини, Угорщини, Данії, Ірландії, Румунії, Словенії, Франції, Іспанії, України, Німеччини, Великобританії та Європейського парламенту.

«Ми, голови наших парламентських комітетів, рішуче засуджуємо триваючу гібридну атаку режиму Лукашенки на східні кордони Європейського Союзу та НАТО», – наголошують автори та підписанти на початку листа.

Як написали вони, «у відповідь на чинні санкції ЄС, незаконно обраний президент Білорусі Аляксандр Лукашенка причинився до створення штучного міграційного маршруту та цинічно використовує мігрантів у своїх спробах дестабілізувати Польщу, Литву, Латвію та весь Європейський Союз, щоб змусити його скасувати санкції, введені проти його режиму».

«Ми цінуємо зусилля Європейської комісії знайти відповідь на міграційну кризу, що виникла на зовнішніх кордонах, і брати участь у переговорах з третіми країнами, щоб зупинити наплив мігрантів до Білорусі, звідки вони будуть використовуватися як частина тактики гібридної війни режиму Лукашенки», - пишуть голови парламентських комітетів.

Вони нагадують, що «з весни ми спостерігаємо посилення нападу режиму Лукашенки на ЄС, що полягає в організації посилення потоку мігрантів до кордонів Латвії, Литви та Польщі з Білоруссю. «Найновіша ескалація біля польсько-білоруського кордону змінила ситуацію з погляду безпеки, створивши серйозні гуманітарні проблеми та проблеми з безпекою для ЄС», — наголошують парламентарі з кількох європейських країн.

Вони стверджують, що «це вимагає рішучих і спільних дій для протидії кризі». «Сьогодні, незважаючи на міжнародні зусилля демократичного співтовариства та роботу, проведену для фізичного захисту кордонів Європи, тисячі нелегальних мігрантів все ще планують або вже прямують до Мінська, щоб потім спробувати нелегально проникнути на територію ЄС та НАТО», – пишуть політики.

«Припустимо, режим і Білорусь не будуть дотримуватися своїх міжнародних зобов’язань і обов’язків, порушуючи мир і безпеку в Європі, продовжуючи репресії та експлуатацію людей, які тільки хочуть жити і радіти свободі. У такому випадку ми й надалі тиснемо на Лукашенку та осіб, котрі підтримують його режим, і ми не будемо обмежувати свої заклики до відповідальності і буде привертати увагу міжнародної спільноти до цієї проблеми», – заявляють підписанти листа.

Серед іншого, вони також вказують на необхідність відповіді «за допомогою відповідних інструментів і засобів», які «дозволять нам уникнути серйозних наслідків цих гібридних атак» і впоратися зі «стражданнями та приниженнями, спричиненими цинічним використанням людського життя для політичних цілей». «Ми закликаємо ввести санкції проти всіх білоруських аеропортів і просимо оголосити Білорусь забороненою для польотів зоною, а отже ввести санкції проти всіх міжнародних авіакомпаній, які порушують цю заборону та продовжують допомагати в нелюдській інструменталізації нелегальної міграції», – закликають підписанти листа.

Більше того, як додають вони, «якщо авіакомпанії третіх країн продовжуватимуть займатися цією незаконною діяльністю, ЄС та його партнери мають ввести санкції проти авіакомпаній на їхній території».

«Ми закликаємо наших союзників і наших західних партнерів вжити заходів для запобігання гібридній агресії Лукашенки та з’ясувати, чи залучені треті країни і в якій мірі до підтримки протиправної діяльності режиму Лукашенки», – йдеться у листі до глав установ ЄС та НАТО.

Підписанти звернення зазначають, що для цього потрібні «відповідні заходи для міжнародної взаємодії, щоб гарантувати, що ті, хто хоче атакувати Європу, скориставшись людським горем, знали, що кордон буде захищатися».

«Трагічна доля мігрантів на кордоні є частиною плану Лукашенки щодо відволікання, провокації та залякування. Ми знову наголошуємо на важливості швидкої адаптації правової бази ЄС та розробки інструментів, підкріплених адекватною фінансовою підтримкою, для забезпечення потужної реакції на інструменталізацію нелегальної міграції та інші гібридні загрози», – пишуть парламентарі.

«Ми закликаємо розпочати міжнародний судовий процес з універсальною юрисдикцією, щоб особисто засудити Аляксандра Лукашенку та членів його режиму за масові злочини проти білоруського народу, а також розглянути можливість передачі справи Білорусі до Міжнародного суду ООН на підставі порушень. Чиказької конвенції, Монреальської конвенції та Конвенції ООН проти катувань, вчинених режимом Лукашенки», - пишуть автори та підписанти листа.

Найближчими днями будуть готові нові санкції ЄС проти білоруського режиму за штучний запуск міграційної кризи в результаті гібридної атаки на Унію. У понеділок на зустрічі в Брюсселі міністри закордонних справ країн-членів затвердили нові критерії, які дозволять розширити обмеження проти режиму в Мінську. На їх основі експерти складуть чорний список. За неофіційною інформацією, на нього планується ввести понад 30 осіб і компаній із забороною в'їзду до ЄС та блокуванням коштів в європейських банках.

Міністр закордонних справ Збіґнєв Рау підтвердив, що до нього увійдуть авіаперевізники, а також білоруська державна авіакомпанія «Белавіа», які перевозять мігрантів до Європи.

Самопроголошений президент Білорусі Аляксандр Лукашенко. Фото Wikimedia Commons



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.