Корупційні схеми «родини» в податковій та митниці продовжують працювати на Яценюк і компанія?

kabmin koruptsiya

 

Як відомо, найпростіший для чиновників, наближених до корита, спосіб швидкого заробітку в нашій країні реалізовується за рахунок розкрадання Державного бюджету. Гроші, отримані від нескладних, але координованих вправними руками функціонерів, маніпуляцій, нескінченними потоками стікають до гаманців групи сотоваріщєй із багаторічним стажем держслужби, які, здається, довічно закріпили за собою право на дерибан.


Хотілося б вірити, що Майдан, загальна картина повального занепаду вітчизняної економіки та доведення до крайньої межі добробуту громадян мали б переконати Владу у необхідності проведення жорсткої люстрації розкрадачів, причетних до фінансових оборудок, пов’язаних з діяльністю митних та податкових служб. Але, на жаль, факти демонструють іншу картину, адже не зважаючи на несуттєву ротацію старої гвардії дерибанщиків та введення в процес new-чиновників, схема вимивання державних надходжень залишаються. А популістські заяви прем’єра Арсенія Яценюка з приводу зміни курсу Держави в напрямку жорсткої боротьби із корупцією шляхом розділення Міндоходів на податкову і митну служби та призначення на посади керівників зазначених служб новачків-менеджерів з європейською освітою Ігоря Білоуса та Віталія Науменко, на фоні призначення головою Верховної Ради Олександром Турчиновим на посаду першого заступника голови Служби безпеки України Владислава Бухарєва, та, на сам кінець, призначенням Андрія Головача, екс-першого заступника Голови Державної податкової служби України - начальника податкової міліції України на посаду керівника реорганізаційної комісії Мінсдоха, та залишення на посаді Голови Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Віталія Хомутинника, мають вигляд банального окозамилювання.

Доказом зазначеного безапеляційного ствердження служить довгий послужний список одіозних персонажів Бухарєва, Головача та Хомутинника, які роками віртуозно жонглювали державними коштами завдяки впровадженню нехитрих, але дієвих оборудок.

Кількість оборудок та корупційних схем, які роками використовує та вдосконалює незмінна група функціонерів, сягає декількох десятків. Але зупинимось на чотирьох найприбутковіших з них, ланцюжки яких ведуть до перших осіб Держави, а за одно познайомимо з основними дійовими особами безперебійного механізму «easy money».

Оборудка перша: Компенсація ПДВ – розроблена та вдосконалена в 2007 році Сергієм Буряком (протеже Юлії Тимошенко)


Досягненням голови Податкової служби України Сергія Буряка стало запровадження персональної «податі» на повернення ПДВ вітчизняними експортерами, яких зобов'язали при реалізації такої операції давати відкат у 30-40% плати особисто голові ДПАУ. Посередником при реалізації здирництва виступала людина «регіоналів», на той час Голова Комітету у Верховній Раді з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики - Віталій Хомутинник.
 
Дохід від роботи схеми згідно оцінки експертів: 1,4 млрд. грн. прибутку за період 1 місяця.


Персонаж 1,2 – Сергій та Олександр Буряки

Експерти журналу «Кореспондент» оцінили стан братів Буряків у $ 288 млн. - № 43 у рейтингу «Золотої сотні». У 2012 році в «Золотій сотні» Сергій і Олександр Буряки зайняли 33 місце, їх стан оцінюється в розмірі $ 280 млн. У 2013 році «Фокус» оцінив стан братів Буряків в $ 360 500 000 (43 місце рейтингу «200 найбагатших людей України»).

У липні 2013 р. брати Буряки продали 80 % акцій АТ «Брокбізнесбанк» групі «ВЕТЕК» бізнесмена Сергія Курченко. У результаті угоди Сергій і Олександр Буряки залишаться у складі акціонерів фінансової установи, Олександр Буряк посяде пост заступника голови Наглядової ради.

Загальновідомо, що Сергій і Олександр Буряки, а особливо їх батько Василь Буряк, знаходились у тісній дружбі з тодішнім головою НБУ Володимиром Стельмахом, який під час тимчасової відставки на початку 2000-х перебував при «Брокбізнесбанку» головою наглядової ради. Тоді ж там крутився і Клименко. http://bp.ubr.ua/profile/buriaki-sergei-i-aleksandr

Тон в активній діяльності братів Буряків задавав їхній батько - Василь Буряк, який, за радянських часів керував українською республіканською Головною конторою Ощадбанку СРСР. Той самий чиновник, який на момент розвалу Союзу «запозичив» у свого народу злощасні ощадбанківські заощадження.

Брати Буряки непогано реалізували себе при Тимошенко (щедро профінансувавши передвиборчу кампанію «БЮТ», вони стали фаворитами її лідера). Старший два роки пропрацював главою Державної податкової адміністрації, молодший стабільно обирається депутатом Верховної Ради. Нині обидва брати є депутатами Верховної ради до останнього періоду від ПР.

Персонаж 3 – Віталій Хомутинник

http://censor.net.ua/resonance/237190/vitaliyi_homutynnik_regionalmafiozi_iz_makeevki

Віталій Хомутиннік – У Верховній Раді VI і VII скликань очолював комітет з питань податкової та митної політики. Один з найвпливовіших "регіоналів" у парламенті. Він є творцем податкової реформи, яка вивела на вулиці тисячі дрібних підприємців. Один з найбагатших представників партії регіонів. На його рахунках у банках знаходиться майже 150 млн. гривень.

Віталія Хомутинника, за інформацією експертів у підприємницькому та податковому середовищі, називають головним збирачем відкатів від незаконного відшкодування ПДВ. За даними звітів ДПАУ, лише у 2008-09 роках податковою було відшкодовано підприємствам і організаціям більше 34-х мільярдів гривень щорічно, з них, зазначають експерти, більше 17 мільярдів - так званого «сірого» або «чорного» (тобто, незаконного) відшкодування ПДВ. Фахівці відзначають, що відкати при цих операціях становили від 25 до 70 відсотків від суми відшкодування - саме ці гроші і йшли в «касу» пану Хомутинніку.

(http://antikor.com.ua/articles/2632-regional_homutinnik_goluboj_vorishka_za_spinoj_vorotil

(за матеріалами ОРД та «Україна кримінальна»)

Не фігуруючи у списку найбагатших людей України, Віталій Хомутиннік розважається з розмахом, якому можуть позаздрити навіть лідери рейтингів українських мільйонерів. Четвертого серпня 2013 глава парламентського комітету з питань податкової та митної політики відзначив своє 37-річчя. Як стало відомо, привітати іменинника на грецький острів Корфу приїжджали: мільярдер Юрій Косюк («Миронівський хлібопродукт»), мільйонери Таріел Васадзе («Укравто»), Віталій Антонов («Галнафтогаз»), Анатолій Євтухов (холдинг Business Radio Group, володіє Музика Радіо, радіо «Шансон» тощо), Олександр і Сергій Буряки, Сергій Курченко, Олександр Табалов («Формула смаку»), а також перший віце-спікер, екс-глава Держмитниці Ігор Калетник, скандально відомий екс-заступник глави СБУ Володимир Сацюк і VIPи рангом подрібніше - нардеп Віталій Борт, харківський підприємець Володимир Скоробогач та інші.

Схема друга: Конвертаційні центри – платформи, легалізація доходів, одержаних в результаті «переведення в готівку».

До 2007 року конвертацією займалось декілька потужних операторів, але із приходом до Державної податкової служби України Сергія Буряка система була реструктурована та підпорядкована Сергію Буряку безпосередньо. Основною дійовою особою в процесі розробки та впровадження схеми був Андрій Головач.

Персонаж 4 – Андрій Головач

http://censor.net.ua/resonance/274255/kefirchik_postavlen_deribanit_minsdoh_ili_korruptsiya_golovacha_pod_prikrytiem_revolyutsii

Андрій Головач – генерал-полковник податкової міліції, екс-перший заступник Голови Державної податкової служби України - начальник податкової міліції України. В березні 2014 року Головач обійняв посаду голови реорганізаційної та ревізійної комісії Мінсдоха - і саме він, до моменту призначення нових керівників, буде куратором роботи підрозділів міністерства, розставляючи по позиціях потрібних йому людей. Заступників міністра Андрія Ігнатова та Віктора Левицького з Мінсдоха вже звільнили, тож сьогодні Головач буде «рулювати» розділенням Міністерства.

(http://www.ord-ua.com/2013/03/12/golovach-dengi-dlya-kefirchika/?lpage=1), http://blogs.tvi.ua/2014/02/27/bdzholy_proty_medu_abo_holovach_proty_podatkovoyi_korupciyi

Діяльність нелегальних горілчаників і табачників, перший заступник Державної податкової служби України - начальник податкової міліції Андрій Головач кришує давно. Тут його знають як головного обнальщіка України - під прізвиськом "Кефірчик". Таке призвисько він отримав через те, що одним з побічних його бізнесів є кришування різного роду тіньових бізнесів за піввідсотка від обороту (а 0,5 % - масова частка жирів в дієтичному кефірі, в якому, як відомо, є і трохи етилового спирту).

Тут і нелегальне горілчане виробництво, і контрафактне виробництво сигарет, і навіть схеми з обналом. Ключовий бізнес Головача це - виробники горілки. Саме завдяки спілкуванню з "Кефірчіком", ряд провідних горілчаних компаній недоплачує до бюджету ПДВ на сотні мільйонів гривень. Наприклад, за даними Мінфіну, у 2011 році бюджет недоотримав ПДВ на 360 млн. грн., а у 2012 -му - вже 370 млн. грн.

Схема третя: Акцизні збори – акцизний податок на алкоголь і тютюн: Розміри корупції у цій сфері просто вражають. Це мільярди тіньових коштів, фальшиві акцизні марки, контрафакт і контрабанда, а також схеми як обійти закон і не платити акцизних зборів. Корупція у цій галузі квітнула роками, а керувало цим напрямком - злочинне угрупування, до складу якого входили колишній міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко, перший заступник начальника податкової міліції Юрій Атаманюк, а також бізнесмен Олексій Чеботарьов. Саме вони організували виготовлення контрафактних горілчаних виробів на території діючих та нелегальних лікеро-горілчаних заводів. Угрупування контролювало майже всі спиртові заводи в Україні, на яких керівництво змушували виготовляти «ліве» спиртне, яке в подальшому йшло на контрафактні напої. На заводи угрупування засилало своїх людей, котрі контролювали виготовлення кожної пляшки горілки. Було застосовано схему «відкату» – примусово віддавали 0,5 грн. з кожної виробленої пляшки, а «ліву» горілку гнали з поставленого «лівого» спирту. Дійшло до того, що «смотрящі» нав’язували заводам виготовлення продукції лише зі свого «лівого» спирту. До підприємств, які не хотіли працювати на цих умовах, приставляли «смотрящих» цілодобово. Якщо й цього було замало, на завод направляли силові структури.

Значну роль у реалізації тіньових схем реалізації лікеро-горілчаних виробів мають фальшиві акцизні марки, які виготовляються за кордоном та контрабандним шляхом переправляються до України. Поставки фальшивих акцизних марок в Україну були організовані з Туреччини, Китаю та Чехії з використанням злочинних схем:

1. Купівля спирту для парфумерних виробництв (обкладався за зниженою ставкою акцизного збору) та використання цього спирту для виробництва горілки з фальшивими акцизними марками.

2. Організація фіктивного експорту спирту через підконтрольні підприємства та використання цього спирту для виробництва горілки з фальшивими акцизними марками.

3. Крадіжки спирту на спиртозаводах по підроблених документах через підконтрольні підприємства, знищення документів та використання цього спирту для виробництва горілки з фальшивими акцизними марками.

http://zik.ua/ua/news

Схема четверта: Розмитнення вантажів – завищування інвойсів, індикативні ціни на митницях, вирішування цін з питання розмитнення за гроші.

Зловживання в митній сфері щорічно призводять тільки до прямих втрат для держбюджету в обсязі в межах 50-100 млрд. грн. Традиційно, під час розмитнення товарів, тільки 50% плати надходить до бюджету, решта готівкою віддається певним особам за "допомогу". При цьому шансів відмовитися від неї практично не існує. Інший напрям корупції - провезення контрабанди для окремих так званих модних фірм без оплати розмитнення. За оцінками Федерації роботодавців України, корупційний ринок на митниці 2013 року становив понад 40 млрд. грн.

(http://censor.net.ua/news/277148/tamojneyi_i_nalogovoyi_rukovodyat_kaletnik_i_klimenko_cherez_homutynnika_smi.

Махінаціями на митниці курують відомі одіозні персонажі екс-голова Державної митної служби Ігор Калетнік за підтримки вже відомого Віталія Хамутинніка. А прикриває комбінаторів не менш одіозний Владислав Бухарєв – перший заступник голови Державної податкової служби України екс-перший заступник голови-начальник податкової міліції (2007 – 2010), що представляє групу одного з лідерів БЮТ Андрія Кожем'якіна - довіреної особи Олександра Турчинова.

Персонаж 5 – Віталій Бухарєв

Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності (з 12.2012) Андрій Кожем'якін та Віталій Бухарєв - колишні співробітники головного управління "К" СБУ, відділ по боротьбі з наркобізнесом, - в період з 1996 по 2006 рік здійснювали контрабанду наркотиків в Україну. Кожем'якін починав з посади начальника напрямку, Бухарєв - оперуповноваженого. І чим вище вони піднімалися по службових сходах, тим більше можливостей у них з’являлось. В результаті управління "К" вони перетворювали на справжнє ОЗГ. При цьому службові можливості співробітників, навіть зарубіжних колег, вони використовували без докорів совісті, найчастіше «в темну». (http://infostok.org/person/180-andry-kozhemyakn)

ОПІСЛЯ МАЙДАНУ:

Сьогодні, структура Міністерства доходів і зборів як і раніше знаходиться в руках колишньої влади, нові керівники є лише видимою «вітриною». За протекцією «сірого кардинала» прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, заступника голови фракції Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" Андрія Іванчука, всі кадрові рішення узгоджуються Віталієм Хомутинником.

Персонаж 6 – Ігор Білоус

Ігор Білоус раніше працював інвестиційним банкіром. Білоус досі жодного відношення до податкової сфери не мав. У його активі - робота в інвестбанку UBS, де Білоус очолював український бізнес. Також він трудився в російській компанії "Ренесанс Капітал", де керував інвестиційно-банківським управлінням в Україні та Центрально-Східній Європі. Крім того, він консультував олігарха Віталія Гайдука, а останнє місце його роботи - консультант в інвесткомпанії "Альтіус". Основна сфера професійної діяльності Білоуса - розміщення облігацій, проведення публічних розміщень акцій (IPO) та угоди зі злиттів і поглинань. (http://ukr.lb.ua/news/2014/03/12/259076_naznachen_rukovoditel_nalogovoy.html)

«У приймальні новопризначеного голови Державної податкової служби України Ігоря Білоуса Хомутиннік поводиться як начальник, заходить до нього у будь-який час без попередження. Всі кадрові призначення, які повинні пройти в податковій, також проходять через Хомутинніка, тому є сумніви, що Білоус зможе, як він заявляв, привести до податкової молоду команду і знищити корупцію», - зазначає джерело Цензор. НЕТ. (http://censor.net.ua/news/277148/tamojneyi_i_nalogovoyi_rukovodyat_kaletnik_i_klimenko_cherez_homutynnika_smi).

При цьому джерело вказує на тісні зв'язки Хомутинника з колишніми керівниками податкової та митниці - Ігорем Білоусом та Олександром Клименко (останній, за інформацією ЗМІ, перебуває у Москві та координує призначення в структури митниці й податкової, а одночасно бере участь і в створенні податкових органів Криму).

Виявляється, що уряд реформаторів рушив по тих же рейках, якими їхав до свого краху уряд «папередніков»: комбінації, відкати і "дружні" бізнеси продовжують отримувати відшкодування податків за тіньовими схемами.

Історія з вимогою відкатів за відшкодування ПДВ в комітеті податкової та митної політики Ради змусила куратора податкової служби нардепа Віталія Хомутинника і першого заступника міністра доходів і зборів (керівника податкової) активно займатися своїм піаром. Два тижні тому ЗМІ облетіла смс-листування між Хомутинником і Білоусом. «ТОВ Промбуд Маркет повним ходом обналічують в Донецьку під 8 %», - таку смс написав Хомутинник. «Порвемо», - відповів Білоус, призначення якого, за чутками, лобіював Хомутиннік взамін на 30 депутатських мандатів у підтримку Яценюка в Раді. Ця інформація одразу ж була подана у ряді ЗМІ як активна боротьба пана Білоуса з обнальними майданчиками. Проте такі заяви можуть вводити в оману тільки тих, хто не розуміє, що таке «обнал». Знаючі ж люди кажуть, що смс Хомутинника Білоусу - всього лише сигнал «порвати» конкурентів. Тому що саме Віталій Білоус сьогодні є головним куратором т.зв. податкових ям, які виймають з бюджету - за оцінками вищезгаданого Білоуса - більше 100 млрд. грн.

Майданчики по обналу продовжують працювати по всій Україні. Адже, за ствердженням ОРД, який 2 квітня о 14:00 опублікував, а вже о 15:00 видалив з ресурсу ультиматум, висунутий підприємцям податковою службою України – сигнал щодо подовження роботи з компаніями з обналу, які діяли в «сімейний період» (перепост матеріалу розміщений на http://antikor.com.ua/articles/4509-bilous_i_homutynnik_v_nalogovoj_otkaty_-_estj.)

Крім того, доказом подовження роботи корумпованих схем, вже під керівництвом Білоуса, є спрямований на адресу ОРД реєстр відшкодування ПДВ (перепост на antikor.com.ua в тому ж матеріалі), який дозволяє запідозрити пана Білоуса в лукавстві. По темі відшкодування не відповідає дійсності, ані бравада з припиненням податкових схем, ані навіть суми відшкодованого новою владою ПДВ. Якщо відштовхуватися від даних пана Білоуса, то в січні - березні поточного року платники податків отримали відшкодування податку на додану вартість з державного бюджету на загальну суму 6,7 млрд. грн. Більше 60% зазначеної суми було відшкодовано в автоматичному режимі.

По-перше, з цих 6,7 млрд. в березні відшкодовано лише 0,8 млрд. грн. Ще 0,8 млрд. грн. - подані до Держказначейства у вигляді заявок на відшкодування . Відшкодовані ж у січні - лютому 5 млрд. грн. - так зване "корупційне відшкодування" попередньої влади, про що неодноразово заявляв прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. Однак Білоус чомусь не посоромився приписати його своїм заслугам, бо саме за рахунок цих сум зберігся високий рівень "автоматичного відшкодування" (у січні він становив 77 %). Напевно, головний податківець зробив це після того, як розібрався з одержувачами відшкодування при Клименко - в реєстрі вказано, що гроші на початку року отримували найбільші підприємства країни: Миронівський хлібопродукт, Метінвест, Арселор Мітал, ІСД, Кернел, Каргілл і т.д. Які на навряд чи заносили Хомутинніку 25 % відкату «на фракцію».

А тепер давайте розберемося, кому відшкодовувала ПДВ нова влада (нагадаємо, глава податкової змінився, але не помінявся куратор зворотних схем). Отже, хто ж отримав 1,6 млрд. грн. від команди Хомутинника: близько 250 млн. грн. було віддано підприємствам, які в Міндоходов постійно (тобто і при минулому керівництві) лобіював сам Хомутинник, і очевидно, не за просто так. Це: Еталонморпродукт, АВК – МХП2 та Миронівський завод круп і комбікормів. Найбільші відшкодування отримали  –  губернатор Донецької області Сергій Тарута (ІСД отримав відшкодування ПДВ на 415 млн грн.), Рінат Ахметов ( ММК Ілліча відшкодували 418 млн. грн.) та Артемівський завод з обробки кольорових металів - 14,9 млн. грн.

До речі, те, що Хомутинник збирається стати самостійним центром впливу у нинішній структурі влади, стало чітко зрозуміло ще 24 лютого, коли було оголошено про створення у Верховній Раді групи «Економічний розвиток» і про те, що очолив цю групу Анатолій Кінах, а його першим заступником обраний Віталій Хомутинник. Окрім Кінаха, який є президентом Української спілки промисловців і підприємців, в групу увійшли наші давні знайомі Сергій Буряк, Таріел Васадзе, Леонід Клімов, Нвєр Мхітарян. Тому одразу ж з’явилися прогнози, що «Економічний розвиток» лобіюватиме інтереси промислових підприємств, банків тощо.

Так що старі добрі схеми, створені ще одіозним Сергієм Буряком, продовжують працювати. Питання лише в тому, кого тепер називати «сім'єю»? Самого Яценюка, Хомутинника і Мартиненка, в підручних у яких ходять податківець Ігор Білоус та головний митник Віталій Науменко (про якого ми плануємо написати окремий матеріал), або всю вертикаль нової влади? У якої не завадило б запитати, чому замість перекриття старих схем, суспільство намагаються обкласти новими податками, переконують погодитися на зростання тарифів на газ і заморозку прожиткового мінімуму.

Парадокс полягає в тому,  що якщо збільшення завантаження принесе в бюджет всього близько 40 млрд. грн., то перекриття схем в переведенні в готівку - сотні мільярдів. У чиї кишені підуть ці гроші і чому замість того, щоб направити їх у скарбницю, влада підвищує податки - головне питання, яке сьогодні потрібно поставити Арсенію Яценюку, який зберіг Віталія Хомутинника куратором податкових і митних схем і погодив призначення близького до Хомутинніку Білоуса начальником податкової.

Віктор Таранов



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.