​Планується ще одне цікаве рішення НКРЕКП - тарифи на вітер

Американська компанія Eurocape New Energy вирішила будувати в Україні вітростанцію (ВЕС) на 500 Мвт. Домовилися з американською ОРІС про кредит на 150 млн дол та 250 млн дол страховки.


Будувати такі вітростанціі в Україні, дуже вигідно, адже «зелені» євротарифи (0,102 євро за кВт-год) майже вдвічі вищі, аніж у Європі. І за небаланси відповідати не треба (виробляй і отримуй євровиручку навіть у ті періоди, коли потреби в е/е немає). Період окупності менше 4 років, IRR понад 20% і у твердій валюті (євро). А «зелений» тариф дається на 12 років до 2030 р.

Але інтуїтивно Єврокейп правильно відчуває, що ця бульбашка може лопнути. Найвищі тарифи у найбіднішій країні Європи, які лягають на кволу економіку та бідне населення - якось слабо поєднуються. Виробники 1,25% електроенергії забрали з ринку 5% грошей у 2016 році.

Станом на кінець 2016 року було 1100 Мвт «зелених». У 2017 році збудовано 400 Мвт. У 2018 буде збудовано ще біля 1200 Мвт. І майже все на Півдні.

Тобто сумарно за 2 роки буде введено потужностей в 1,5 рази більше, аніж за 7 попередніх років. При євротарифі 5,5 грн за кВт-год (з ПДВ).

Очевидно, що це спричинить стрімкий ріст усередненої ціни е/е, розірве фінансовий баланс і спричинить технічні проблеми у системі, якщо не цієї весни, то наступної.

Але, щоб мінімізувати свої ризики, Єврокейп та ОРІС вирішили пролобіювати спеціальні умови: спеціальний договір, за яким держпідприємство Енергоринок несе фінансові гарантії за всі зміни, які можуть відбутися у країні.

Зміни тарифного законодавства, зміна податків, зміна ліцензійного законодавства, зміна регуляторного середовища - і Енергоринок, який взагалі-то є самостійним господарським товариством і не має відношення до таких змін, зобов'язаний виплатити 500 млн дол інвестицій американським Єврокейпу та ОРІСу.

Також вводиться дискримінаційна норма «підприємство з іноземними інвестиціями», яке може іти зразу у міжнародний арбітраж. А всі українські мають іти в українські суди. Натякають - треба спочатку вивести гроші з України, а потім інвестувати і виводити за кордон дивіденди.

Більшість цих норм є порушеннями українського законодавства, але це мало стримує.

Думаю, мотивація затверджувати такий договір проста - піар про американські інвестиції. Адже піар буде зараз, а всі можливі наслідки через декілька років.

Ми вже оплатили своїми тарифами екологічно шкідливе американське вугілля, за яке переплатили 15 млн доларів. Хочеться вірити, що нас не сприймають, як темних неандертальців, на яких можна заробити і на найвищих євротарифах, пролобіювавши собі спецумови під легендою «світового досвіду».

Кращий світовий досвід - це прості і зрозумілі тарифні аукціони. Саме тому у США тарифи на вітер 0,05 євро за кВт-год, що вдвічі менше, аніж платить український споживач, який навряд чи заможніший від американського.

Andriy Gerus, facebook.com

Фото oilreview.kiev.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха: двумя баллистическими ракетами Искандер М 16 ударными беспилотниками типа «шахед»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.