​Юлія Тимошенко кидає виклик фармацевтичним монополіям!

Вітаю.


Не можу не розповісти вам цю історію.

На вихідні я бачилася з друзями. Це родина з маленькими дітками, що не так давно повернулася з Польщі до Дніпра. Вони задали мені несподіване запитання: «А чому в Україні в аптеках такі дорогі ліки»? Я здивувалася і перепитала, чому вони зробили такий висновок. І мої друзі почали перераховувати ліки, які їм доводилося купувати в Польщі і порівнювати ціни у польських та українських аптеках.

Перший препарат, який вони назвали для прикладу, був «Німесил». Це знеболюючий засіб, який, мабуть, є в кожній домашній аптечці. Так от, у Польщі вони його купували приблизно за 190 грн, а в Україні він коштує в 2 з половиною рази дорожче. А потім вони мені почали один за одним перераховувати ліки, які в півтора, два, три рази в польських аптеках дешевші, ніж в українських. Наприклад, «АЦЦ-Лонг», «Лінекс», «Есенціале», «Креон» і так далі. Та практично все, що потрібно кожній родині. Я була просто шокована такою інформацією.

Як взагалі таке могло трапитись? Чому у воюючій країні, в умовах принизливо низьких заробітних плат і пенсій, на які неможливо вижити, ліки в аптеках продаються в два рази дорожче, ніж в європейських країнах? Тобто, ціни в аптеках України в два рази дорожче світових ринкових? Скажу чесно, я не змогла одразу пояснити моїм друзям причину такої ситуації. Тому вирішила провести власне розслідування, щоб усе з'ясувати.

Для того, щоб співставити ціни на ліки, я зайшла от в київську аптеку і просто купила «Німесил», «Лінекс», «АЦЦ-Лонг» та інші ліки і порівняла їх ціни з тими, що є в польських аптеках. І от зараз якраз я хотіла би привести вам приклад. От тут все з чеками (показує).

Наприклад, у нас... (бере в руки упаковку з ліками) от ми зараз взяли «АЦЦ-Лонг». У Польщі він коштує 220 грн, а в Україні майже 385. Тобто в 1,7 рази дорожче, от «АЦЦ». Далі, я знаю, що дуже багато родин користуються такою маззю «Траумель» (показує). От ми закупку зробили «Траумель». В Словаччині він коштує 350 грн, у нас - 751 грн. Тобто, майже в два рази /дорожче/.

Ну ще що я можу от сказати... (показує упаковку) «Лінекс» - теж такий достатньо відомий препарат. У Польщі він коштує 218 грн (у перерахунку ж на гривні я все говорю), в Україні - 468, більше, ніж у два рази. І також ми купили «Німесил», це в кожній родині є такий препарат майже. І от зробили закупку. У Польщі він коштує так, як я вже говорила - 190 грн, а у нас - 508 грн, в 2,6 раза дорожче.

Ви розумієте, що це ненормальна ситуація. Просто ненормальна. Не може такого бути, щоби ми, країна, яка живе в ринку, у світовому ринку, чомусь мали в два рази в середньому дорожче медичні препарати, лікарські засоби, ліки в аптеках, ніж в європейських аптеках.

Висновок дуже простий. Це, дійсно, правда. Ціни на ліки в наших українських аптеках дійсно суттєво вищі, ніж у наших європейських сусідів.

Ну і далі я вже вирішила розібратися, що відбувається? Хто винен у тому, що під час війни з кишень українців обманом витягують останні копійки? Це точно не аптеки. Ну насправді, хто ці мародери, хто ці нелюді, які заробляють нечесні мільярди на хворобах і бідах людей? І ось що мені вдалося з'ясувати.

Головна причина цього мародерства в тому, що в Україні створена штучна, дуже добре і глибоко продумана монополія торгівлі ліками, яка дає можливість ставити будь-які завищені ціни без жодного контролю і відповідальності. Це ще один прояв корупції, непрофесіоналізму та здирництва.

Ця монополія побудована наступним чином. Між українськими заводами-виробниками ліків і аптеками, аптечними мережами вбудовані два гігантські монополіста-посередника. Які закуповують - вдумайтесь! - майже 80% від всього обсягу виробництва ліків в Україні. Потім вони втридорога продають ліки аптекам. При цьому майже всі українські фармацевтичні заводи і аптечні мережі просто загнані до цих двох посередників в принизливе рабство і знаходяться під їх повним фінансовим і політичним диктатом.

Якщо українські виробники ліків, наприклад, роблять спробу звільнитися від цього насилля - ну цих двох таких великих посередників - їм закривають доступ до продажу їх продукції в аптеках. А якщо аптечні мережі хочуть вийти з-під цієї жорсткої монопольної залежності, їх позбавляють доступу до продукції виробників. Знаєте, такий собі шантаж двосторонній. Таким чином мафія посередників заробляє мільярди, продаючи українцям ліки вдвічі дорожче, ніж європейські ринкові ціни.

Вся ця корумпована модель торгівлі ліками кришується на всіх рівнях влади. На жаль, за таку бездіяльність - бездіяльність в органах влади - кожен українець платить не тільки грошима, але і власним життям та здоров'ям. Бо за такими цінами для багатьох людей ліки стають просто недоступними. Так не може бути. Так не повинно бути. Особливо у воюючій Україні.

Хочу нагадати - ну так, на всяк випадок, хто ніколи не читає Конституцію – що Статтею 3 Конституції України встановлено, що життя і здоров'я людини визнаються в Україні найвищою цінністю. Це означає, що все, що стосується здоров'я людини, є першочерговим пріоритетом держави. І дозволяти комусь заробляти надприбутки на ліках, на здоров'ї людей - це є злочин. Тому я зараз звертаюся до президента, до міністра охорони здоров'я, до профільного комітету Верховної Ради з вимогою просто негайно навести лад з цінами на ліки!

Якщо б зараз працював наш уряд, то порядок ми навели би максимум за місяць. Тому що тут немає особливо яку велику роботу робити. Треба просто мати політичну волю.



Текст відео від 05.10.2024 взятий зі сторінки ФБ Катерини Онищенко

Фото з відеоролика на YouTube



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Полковник ЗСУ у запасі та військовий експерт Роман Світан у новому воєнному зведенні на 8 жовтня обговорив нагальну воєнну ситуацію:

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.