Міжнародна медіа спільнота закликає звільнити з полону українську журналістку Марію Варфоломєєву

varfolomeeva maria

 
20 січня Міжнародна та Європейська Федерації журналістів оприлюднили заяву «Рік у полоні: звільнення української журналістки Марії Варфоломєєвої». Текст заяви надаємо нижче:


«Українська журналістка Марія Варфоломєєва перебуває у полоні з 9 січня 2015 в місті Луганськ, під владою самопроголошеної Луганської Народної Республіки (ЛНР). Журналістка була звинувачена у шпигунстві на користь українського націоналістичного руху (Правий сектор), відтак, їй загрожує 15-ти річне тюремне ув'язнення, повідомляють Міжнародній та Європейській федерації журналістів її філії. Міжнародна та Європейська Федерації Журналістів (МФЖ і ЄФЖ), які представляють близько 600 000 журналістів в усьому світі, підтримуючи свою українську філію у засудженні такого незаконного затримання, закликають до її негайного звільнення.

Згідно з наявною інформацією, Варфоломєєва, працюючи на місцевий сайт новин «Вільний репортер» та кореспондентом для різних національних ЗМІ, 9 січня 2015 року була затримана представниками ЛНР під час здійснення фотозйомки житлового будинку в Луганську. Потім їй погрожували 15-ти річним терміном ув’язнення.

«Це абсолютно незаконно, коли учасники конфлікту тримають в полоні журналіста, який працює воєнним репортером»,- сказав Президент МФЖ Джим Бумела. - Звинувачення у шпигунстві виглядає як проста спроба залякування журналістів, які лише намагаються висвітлювати конфлікт. Ми наполегливо звертаємось до міжнародних організацій закликати представників самопроголошеної ЛНР до негайного звільнення журналістки».

Президент ЄФЖ Могенс Бліхер Б’єрегард сказав: «Залякування і затримання журналістів у Східній Україні є неприйнятними. ЄФЖ вважає неприпустимим перешкоджання журналістам виконувати свої професійні обов'язки. Ми закликаємо до негайного звільнення всіх затриманих працівників ЗМІ в регіоні».

Філії МФЖ та ЄФЖ, Національна спілка журналістів України (НСЖУ), Незалежна медіа-профспілка України (НМПУ) і Спілка журналістів Росії (СЖР) раніше вже засудили справу і закликали ЛНР поважати протокол 1 статті 79 Женевської конвенції, нагадуючи, що журналісти не є частиною збройних сил в конфлікті і що вони повинні бути захищені в якості цивільних осіб.

«Затримання і утримання журналіста в полоні є неприйнятними діями, які порушують Женевські конвенції. Такі дії можуть призвести до кримінальної відповідальності», - попередив голова НМПУ, Юрій Луканов, який описав тюремний термін Варфоломєєвої як «безглуздий». Сергій Томіленко, виконуючий обов'язки голови НСЖУ, закликав всі сторони конфлікту не ставитись до журналістів як до солдат, адже, наголосив він: «Вони не воюють, а лише збирають інформацію для своєї аудиторії, щоб вона могла зрозуміти, що відбувається. Цей арешт є неприйнятним».

Обидві Федерації представлять цей випадок до Платформи для сприяння захисту журналістики та безпеки журналістів Ради Європи. Відтак, з моменту створення в квітні 2015 року Платформи для сприяння захисту журналістики та безпеки журналістів 118 попереджень про порушення ЗМІ були представлені на розгляд Платформи, 105 з них направили МФЖ і ЄФЖ».



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.