​Суд щодо МН17: підготовча стадія завершена, наближається розгляд по суті

Підготовча стадія судового процесу у Нідерландах у справі збитого 2014 року над східною Україною лайнера рейсу МН17 малайзійських авіаліній тривала понад вісім місяців - з 3 березня до 25 листопада. «Наближається розгляд по суті (обвинувачень щодо чотирьох підозрюваних)», - каже служба інформації окружного суду в Гаазі, повідомляючи, що наступний етап судових засідань почнеться 1 лютого 2021 року, передає «Голос Америки».


Лава заочно обвинувачених залишалася порожньою, проте в суді активно працювали адвокати громадянина росії Олега Пулатова, єдиного підозрюваного, який вирішив скористатися послугами правників.

Але судді відхилили одну з найвагоміших вимог адвокатів Пулатова - додатково розслідувати альтернативні версії збиття літака і загибелі 298 людей, більшість яких були нідерландцями.

«Це означає, що судовий процес надалі відбуватиметься довкола версії (з висновками очолюваного Нідерландами міжнародного розслідування), що літак збила російська ракета Бук», - сказала в інтерв’ю «Голосу Америки» Маріеке де Гуун, доктор міжнародного права з Амстердамського вільного університету.

Вона зауважує, що судді не відкинули альтернативні версії, які, зокрема, проштовхує росія, але вони наголошують, що головне завдання адвокатів - подати доводи на підтвердження аргументів їхнього підзахисного, який називає себе невинним.

Судді відверто кажуть, що не бажають додавати тривалості процесу, який вже зараз загрожує затягнутися на роки.

Якщо обвинувачення не підтвердяться, то підозрюваний буде виправданий, а розслідування альтернативних версій загибелі літака, згідно цією логікою, не є завданням цього судового процесу.

«Якби суд погодився на вимогу адвокатів, то процес у Нідерландах насправді був би про російсько-український конфлікт. Тоді процес зважував би аргументи росії і України стосовно того, що насправді відбувалося. Рішення суддів визначальне: ми цього робити не будемо. Ми говоритимемо лише про те, чи обвинувачення прокуратури підтверджуються, чи ні», - підсумовує Маріеке де Гуун.

Хоча судді наполегливо намагаються не розширювати коло питань процесу, який відбувається за нідерландськими законами, адвокати можуть обрати за стратегію намагання поставити під сумнів легітимність суду.

«Адвокати можуть зосереджуватись на тому, що знав і що робив Пулатов, або наполягати, що судді політично заангажовані, що прокуратура упереджена, і далі порушувати питання, що Україна причетна до збиття літака. Подібні методи застосовували адвокати, наприклад, на міжнародному суді над Мілошевичем», - зауважує Маріеке де Гуун.

Вона також каже, що перебіг судового процесу наступного року може дуже змінитися, якщо на додаток до Олега Пулатова, ще хтось з трьох інших обвинувачених скористається правом уповноважити в суді своїх адвокатів.

Також зберігається ймовірність, що прокуратура висуне додаткові обвинувачення можливим новим підозрюваним у справі загибелі літака, пише «Голос Америки».

Місце падіння лайнера рейсу МН17. Фото Reuters



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.