​Трамп звинуватив Обаму у прослуховуванні його телефонів у ході передвиборчої кампанії

У суботу Дональд Трамп звинуватив колишнього президента Барака Обаму у тому, що той організував таємне прослуховування його виборчого штабу під час кампанії. Чинний президент порівнює справу із вотерґейтським сканадалом і закликає Конгрес провести розслідування. Дональд Трамп не надав жодних доказів на підтвердження своїх слів. Речник Обами категорично спростовує звинувачення. А демократи у Конгресі звинувачують Трампа у спробі відвести увагу від скандалів щодо його зв'язків з росіянами, повідомляє «Голос Америки».


Це відбулося незадовго до заходу сонця в Палм-Біч, штат Флорида. Коли президент США Дональд Трамп в своєму Твіттері, зробив, можливо, найгучнішу заяву в своєму житті. «Жах! Тільки що дізнався, що Барак Обама прослуховував мене в вежі Трампа, якраз незадовго до перемоги. Нічого не знайшли!» - твітував Дональд Трамп.

Трохи згодом ще чотири твіти з нападами на колишнього президента Обаму:

«Наскільки низько президент Обама опустився, прослуховуючи мої телефони під час священного процесу виборів. Це Ніксон, Вотерґейт! Жахливий чи хворий чоловік!»

Напередодні сенатор від президентської партії Ліндсі Ґрем, поряд з офіційними особами американської розвідки, назвав усе це дуже тривожним розвитком подій. «Я дуже занепокоєний. Я стурбований тим, що наш президент припускає, що колишній президент зробив щось незаконне», - заявив сенатор Ліндсі Ґрем.

Якщо це навіть і так, то розкриття подібної інформації про прослушку ФБР у вежі Трампа – злочин, говорять держслужбовці.

«Це надзвичайно серйозний злочин. Той, хто оприлюднює існування подібної прослушки – порушує федеральний закон», - заявив прокурор і колишній директор Національного центру по боротьбі з тероризмом Метт Олсен.

Оскільки президент не навів жодних доказів, то абсолютно не ясно, на чому базуються його твердження: із надсекретного брифінгу в Білому домі чи то з консервативного веб сайту «Брейтбарт», на якому минулої п’ятниці опублікували статтю, в якій ведучий шоу для домогосподарок Марк Левін спекулює про прослуховування Дональда Трампа та його оточення: «Яку кількість людей, наближених до Трампа, було прослухано? Скільки разів їхні розмови були перехоплені, записані, розшифровані? Тому що це, пані та панове, великий скандал».

Прес-секретар президента Обами усі звинувачення відкидає, називаючи їх неправдивими. А один із колишніх помічників з питань нацбезпеки кабінету Обами навіть відповів Дональду Трампу.

«Жоден президент не має повноважень видавати указ на прослушку. Такі обмеження були введені, аби захистити громадян від таких людей, як ви» - твітував Бен Родес.

В інтерв'ю ранковому шоу «Доброго ранку, Америка» колишня юрист Білого дому часів Обами пояснює процедуру запиту на прослуховування, яка є дуже непростою навіть для президента.

«Якщо ви хочете прослухати громадянина США, Вам необхідно зробити запит до ФБР, ви повинні піти в суд і отримати дозвіл на це, у випадку якщо є інформація про скоєний злочин, чи то підозра у шпигунстві іноземного агента. Тож якщо й був такий указ, то це означає, що його затвердили всі інстанції», - пояснює колишній юрист Білого дому за президента Обами Кейт Шоу.

Твіттер президента - це інструмент, який відволікає увагу громадськості від концентрації на дійсно проблемних темах, наприклад, контактів наближених Трампа із російським послом, вважають законодавці-демократи, серед яких Ненсі Пелосі та Кріс Кунс. Останній із них ще додає: прослуховування, можливо, й дійсно було, і якщо й так, то виключно у рамках розслідування зв’язків Трампа з росією. Але подібних записів ніхто не бачив.

«Є розшифровки, які могли б пролити світло на те, чи дійсно російська розвідка і високопоставлені російські політичні лідери, включаючи володимира путіна, співпрацювали чи то були в змові з кампанією Трампа на вищому рівні, аби вплинути на результат виборів», - заявив сенатор Кріс Кунс.

Сенатори-республіканці ж в своїх заявах на американському телебаченні закликають усіх заспокоїтися та почекати. Марко Рубіо, зокрема, сказав, що нічого не знає, звідки в президента така інформація, а якщо він робить такі заяви – то можливо, має підстави.

Фото АР



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха: двумя баллистическими ракетами Искандер М 16 ударными беспилотниками типа «шахед»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.