​Хто стане світовим лідером - західні ЗМІ напередодні засідання «Великої Двадцятки»

«Важко уявити інший час в післявоєнній історії світу, коли світове лідерство було таким суперечливим і непевним», - пише FT напередодні засідання країн-членів G20.Про це повідомляє «Голос Америки».


«Глобальне лідерство наразі під питанням, і саміт G20 в Гамбургу 7-8 липня може стати найбільш напруженим засіданням групи», - пише професор Прінстонського університету Гарольд Джеймс у статті для видання Project Syndicate, додаючи: «ставши основними архітекторами системи Об’єднаних Націй і пост-1945 міжнародного порядку, США та Великобританія, видається, намагаються полишити цей спадок. З часу виборів Трампа та минулорічного референдуму про Brexit обидві країни стали на нестійкий і суперечливий політичний шлях», - розмірковує професор, вказуючи на намагання США та Великобританії переглянути свої міжнародні угоди, зокрема в сфері торгівлі.

Розділ між лідерами країн-членів G20 поглибився після травневого візиту президента США Трампа до Європи, зазначають західні ЗМІ. Після візиту Трампа, Меркель заявила, що Європа більше не може покладатись на США. «Часи, коли ми повністю покладались на інших, певною мірою, залишились у минулому. Ми, європейці, маємо взяти долю в наші руки більш рішуче, ніж у минулому».

Консервативна партія Меркель також змінила формулювання стосовно США в своїй програмі. Якщо чотири роки тому партія Меркель описувала США як «найважливішого друга Німеччини поза Європою», а відносини між країнами – як «наріжний камінь» міжнародних відносин Німеччини, то тепер відносини США описуються як найбільш важливе «партнерство» Німеччини поза Європою, повідомляє Newsweek.

Звернувшись до громадської думки з питання світового лідерства, аналітичний центр США Pew Research виявив, що найвищий рівень довіри в проведенні міжнародної політики має канцлер Німеччини Анґела Меркель. Опитування серед населення 15 держав мало на меті визначити рівень довіри до чотирьох світових лідерів, включаючи президента США Трампа, канцлера Німеччини Анґелу Меркель, президента Китаю Сі Цзіньпіна та президента росії путіна. З чотирьох, Трамп отримав найнижчий рівень довіри щодо проведення вірної міжнародної політики. На контрасті з ним, Меркель користується довірою серед широких верств населення в більшій частині Європи, Канади та Азії, повідомляє Pew Research.

«Однак, Німеччина просто замала для ролі гегемона, а її позиція в єврозоні затьмарюється наслідками кризи 2008 року. Китай також має перепони на шляху до глобального лідерства», - відзначає професор Гарольд Джеймс. Серед таких перепон він визначає нерозвинений фінансовий сектор, тягар великих інфраструктурних проектів, а також відхід від демократії в Китаї.

«Американське століття базувалось на потужних внутрішніх інституціях, спільних цінностях та активному культурному просторові. Глобалізація, що спирається лише на економічну логіку, ніколи не спрацює», - завершує Гарольд Джеймс.

Фото Reuters



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха: двумя баллистическими ракетами Искандер М 16 ударными беспилотниками типа «шахед»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.