​москва не погодилась з рішенням стокгольмського арбітражу і оголосила Києву «газову» війну

У той час як Київ називає перемогою рішення стокгольмського арбітражного суду у диспуті української компанії «Нафтогаз» із російським «газпромом», москва заявила про незгоду. Контрольований російським урядом велетень «газпром» також оголосив, що не буде з 1 березня поновлювати постачання газу Україні й повертає вже отриману передоплату, повідомляє «Голос Америки».


«Ми розцінюємо відмову «Газпрому» від поставки, як порушення договору і невиконання рішення арбітражу», - відповів керівник «Нафтогазу» Андрій Коболєв.

2015 року Україна повністю відмовилася від закупівель від росії і досі отримувала його від європейських посередників.

Згідно з оголошеним у Стокгольмі 28 лютого рішенням, «газпром» мав би виплатити українській стороні $2,56 млрд за результатами диспуту щодо постачання і транзиту російського газу через Україну.

«газпром» на наступний день в офіційній заяві щодо рішення «висловлює незгоду» і стверджує, що захищатиме свої права «усіма способами».

У заяві не роз’яснено, як саме збирається діяти російська компанія, хоча фахівці кажуть, що саме рішення арбітражу підлягає негайному виконанню і апеляції не підлягає.

Диспут стосується десятирічного контракту, підписаного між «Нафтогазом» та «газпропом» 2009 року, коли прем’єр-міністром України була Юлія Тимошенко, а росії - володимир путін.

Переговори про контракт відбувалися в умовах жорсткої «газової війни», коли росія посеред зими перекривала постачання газу в Україну та у Європу.

Тимошенко зазнавала гострої критики за умови підписаного контракту, а згодом була засуджена до ув’язнення за президентства віктора януковича.

Після втечі януковича до росії усі звинувачення щодо Тимошенко про перевищення посадових повноважень були зняті і вона вийшла на волю.

Президент Порошенко раніше заявив, що, підписавши газовий контракт 2009 року, Україна брала на себе «зобов’язання абсолютно незаконні, неринкові, корупційні», через те, що українська сторона «сиділа на газовій голці, руки були пов’язані корупційними оборудками».

Комерційний директор компанії «Нафтогаз» Юрій Вітренко сказав у середу, що якби у стокгольмському арбітражі українська сторона повністю програла у даному диспуті з російською, то Україні загрожувала б вимога «сплатити «Газпрому» близько 80 мільярдів доларів, що становить понад 70% нашого ВВП».

Фото АР



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.