​Скандал навколо політично вмотивованого тиску на Україну не вщухне, навіть якщо Трамп залишить посаду

У разі, якщо президент США більше не може виконувати свої обов'язки, відповідні повноваження передаються віце-президентові. Однак віце-президент США Майк Пенс не є нейтральною фігурою у питанні скандалу у США, що розгорівся навколо звинувачень проти адміністрації Трампа у вчиненні політично вмотивованого тиску на Україну. Про це, зокрема, пише аналітик Дейвід Фрам в статті для The Atlantic. Фрам зазначає, що у випадку, якщо розслідування, оголошене демократами в Конгресі, навіть і досягне успіху, заміна Трампа на Пенса не усуне проблемного питання, повідомляє «Голос Америки».


Сам президент США на прес-конференції 25 вересня звернув увагу на роль Пенса в спілкуванні з Україною. «Кажуть, що вони вимагатимуть текст першої телефонної розмови. Можете її отримати будь-коли. Як і переговори Майка Пенса, їх було, гадаю, одна чи дві. Вони були чудові. Всі вони були чудові», - зазначив президент.

У п'ятницю Комітет з нагляду Палати представників США від імені чотирьох комітетів Конгресу надіслав віце-президенту запит на надання документів.

Комітети «розслідують те, наскільки президент Трамп порушив інтереси національної безпеки, вчиняючи тиск на Україну з метою втручання до наших виборів 2020 року і утримуючи безпекову допомогу, яку надав Конгрес, щоб допомогти Україні захиститись від російської агресії, а також будь-які зусилля з приховування цих дій», - йдеться в запиті комітету.

Законодавців зацікавила участь підлеглого Пенса у телефонній розмові президентів від 25 липня, а також зміст розмови Пенса та Зеленського в Варшаві 1 вересня.

Увага Конгресу до ролі Пенса спонукала оглядачів засумніватись у безсторонності віце-президента.

«Пенс провалив свій найважливіший обов'язок. Віце-президент має бути готовий зайняти найвищу посаду країни, за необхідності», - пише Фрам.

Дослідник нагадує історичний жарт короля Карла ІІ, який, звертаючись до свого непопулярного брата, буцімто, казав: «Не хвилюйся, Джеймсе, вони не вб'ють мене, щоб ти став королем».

Фрум також нагадує долю віце-президентів Річарда Ніксона, який пішов у відставку в результаті скандалу у 1970-х. Перший віце-президент Ніксона Шпіро Егню подав у відставку, через скандал з корупцією, а його наступник Джеральд Форд намагався не з'являтись у Вашингтоні, більшість часу проводив у регіонах і таким чином уникнув асоціації з проблемами Ніксона.

Пенс же, на відміну від Форда, активно залучений до спілкування з Україною і його команда підтверджує, що він вимагав від українців розслідувати корупцію, однак не знав, що йшлося про розслідування проти Байдена.

Як повідомлялось раніше, Комітети Палати представників США проводять розслідування в рамках процедури імпічменту. Центральним об'єктом розслідування Конгресу є скарга, подана представником американської розвідки в рамках програми захисту для викривачів корупції. Автор скарги звинувачує президента США Дональда Трампа у тому, що той, буцімто, тиснув на владу в Україні, щоб отримати негативну інформацію на свого політичного суперника Джо Байдена, зокрема, під час телефонної розмови між президентами США та України 25 липня.

Дональд Трамп та Майк Пенс. Фото АР



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.