​Байден випереджає Трампа в опитуваннях на 8-9%, навіть у критичних «перехідних» штатах

Перша половина 2020 року в США виявилась насиченою на події, що так чи інакше впливають на політичний процес у країні. Завершення процедури імпічменту Дональда Трампа, пандемія коронавірусу та економічна криза, згодом - масові протести проти брутальності поліції та расової несправедливості. Вибори президента відбудуться в листопаді, однак вже зараз можна говорити про тенденції, які матимуть вагоме значення, пише «Голос Америки».


За останніми опитуваннями, станом на кінець червня Джо Байден випереджає Дональда Трампа на 8-9%. До уваги беруться дослідження різних центрів - як прихильних до республіканців, так і до демократів. Байден лідирує також у критичних «перехідних» штатах, які за прогнозами матимуть вирішальний вплив на результат виборів - як от Флорида, Вісконсин чи Арізона. У 2016 році там підтримали Дональда Трампа.

«Якщо б вибори трапились сьогодні, вступати в них у такій позиції було б жахливо для Трампа», - розповідає Роберт Гріффін із Дослідницької групи виборців Фонду демократії. «Утім, у подальшому все може змінитись. У нас все ще багато часу між теперішнім днем та виборами. І якщо 2020-тий щось продемонстрував, то це те, що він є радше бурхливим роком. Та станом на зараз, президентові є через що хвилюватись. Це виглядає непростою стежкою для нього».

Директор урядових досліджень центру двопартійної політики Джон Фортьє вважає, що згодом становище Дональда Трампа може покращитись.

«Якщо в нас будуть вагомі зміни перед виборами, президент може отримати визнання за те, що він вистояв і повернув усе назад. Мовляв, у нас є прогрес в боротьбі з COVID-19, наша економіка виглядає краще - навіть якщо вона не така хороша, як була до цього».

На думку політолога, для своїх прихильників Дональд Трамп може робити акцент на тих обіцянках, які він виконав.

«Президент однозначно змінив політику щодо імміграції. Це не те, що всім подобається, але він обіцяв - і змінив це. Також політика щодо торгівлі, зокрема з Китаєм - багато президентів про це говорили, але не впровадили достатньо змін».

Один з провідних політологів США доктор Ларрі Сабато, який очолює центр політики Вірджинсього університету, вважає, що останні соцопитування американців демонструють радше незвичну картину.

«Рідко коли трапляється, щоб чинний президент при балотуванні на другий термін програвав. Останнім був Джордж Буш старший в 1992-му, а перед ним Джиммі Картер у 1980-му. Це рідкісний випадок. І той факт, що Трамп не лідирує, а радше сильно відстає - не лише в загальнонаціональних опитуваннях, але й у критичних штатах - говорить про дещо важливе. Що комбінація пандемії, економічного колапсу та расових протестів мала на це свій вплив», - каже доктор Сабато.

Саме довкола цих питань зараз зосереджений політичний дискурс у США. Дехто прогнозує, що протести проти расової несправедливості стануть поштовхом для темношкірих американців і мобілізують їх на виборах у листопаді. Чорне населення становить значну частину електорату демократів - але у 2016 році їхня явка була порівняно низькою. Фактично, найнижчою за попередні 20 років.

«Явка темношкірих була вищою під час виборів Обами - що очікувано для першого афроамериканського президента - і впала під час балотування Гілларі Клінтон. Я не думаю, що Джо Байден матиме такі самі результати, як Барак Обама, але, можливо, серед афроамериканської громади буде трохи більше енергії, що добре для Байдена», - міркує Джон Фортьє, директор урядових досліджень центру двопартійної політики.

Роберт Гріффін із Дослідницької групи виборців Фонду демократії обережний у прогнозах. Він вважає, що, попри очікування, дійсність може виявитись іншою.

«Ми геть не знаємо, якими саме будуть виборчі умови в день голосування. Зараз у нас досі сценарій, коли багато штатів не розробили планів для безпечного голосування. Тож я думаю, тут розмова має бути про те, що в нас високий рівень невизначеності, якою буде явка в день виборів. І чи всі, хто хоче проголосувати, зможуть це зробити», - говорить політолог.

Однак вибори 2016 року точно навчили не казати гоп, поки не перескочиш. Тоді більшість опитувань передбачали перемогу Гілларі Клінтон. Але сталось по іншому. Зрештою, до дня голосування у Байдена і Трампа залишається ще 5 місяців.

Джо Байден. Фото АР



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.