​Байден скасував виконавчий указ Трампа про введення санкцій проти посадовців Міжнародного кримінального суду

Президент США Джо Байден скасував виконавчий указ колишнього президента США Дональда Трампа, яким надавались повноваження для введення санкцій проти посадовців Міжнародного кримінального суду (ІСС), повідомляє «Голос Америки».


На виконання указу Трампа, у вересні 2020 року тогочасний держсекретар США Майк Помпео заявив про запровадження економічних санкцій та візових обмежень проти посадовців суду, включаючи прокурора суду Фату Бенсуди, яка розслідувала звинувачення проти американських військових в Афганістані.

Після оголошення про скасування санкцій, держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що санкції були «невідповідним» заходом, але зазначив свою незгоду з позицією суду щодо справ стосовно Афганістану та Палестини. Він також наголосив, що питання незгоди з позицією суду краще вирішувати у співпраці з цією установою.

«Це рішення відповідає нашій позиції, що втілені заходи були невідповідними та неефективними, - заявив Блінкен у п‘ятницю. - Ми, як і раніше, висловлюємо свою рішучу незгоду з діями ICC стосовно ситуацій в Афганістані та Палестині».

Минулого місяця США критикували суд за дії у справі про звинувачення щодо можливих порушень з боку Ізраїлю на палестинській території, зазначаючи, що Ізраїль не є членом суду.

Президент адміністрації суду Сільвія Фернандес де Гурменді привітала рішення США скасувати санкції і побачила в ньому «сприяння міжнародному порядку, заснованому на правилах».

Верховний представник ЄС у закордонних справах Жозеп Боррель також схвально відгукнувся про усунення санкцій і висловив підтримку діяльності суду з боку ЄС.

«ІСС відіграє важливу роль у забезпеченні справедливості для жертв злочинів, які є серед найбільш жахливих у світі», - заявив Боррель.

Міжнародний кримінальний суд, розташований в Гаазі, діє з 2002 року і розслідує справи, де йдеться про геноциди, злочини проти людства та військові злочини. 120 країн входять до суду. США не є серед цих країн.

Фото AFP



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Эта ночь тоже прошла для нас неспокойно. Враг продолжает беспокоить воздушное пространство Украины ракетно-«шахедными» атаками

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.