​До Пентагону звернулись конгресмени-республіканці із закликом зняти усі заборони для Києва на використання ATACMS


Очільник комітету із розвідки Палати Представників конгресмен-республіканець Майк Тернер закликав міністра оборони США Ллойда Остіна зняти усі обмеження для України на використання ракет ATACMS та іншої далекобійної американської зброї. Лист із зверненням конгресмен опублікував у соцмережі X, повідомляє Голос Америки.

«Адміністрація Байдена обмежує здатність України захищатися від нападів росії. Неможливо вести війну, в якій ворогу дозволено стріляти по вас, а ви не можете вести вогонь у відповідь», - йдеться у заяві Тернера.

Він додав, що скасувати обмеження на використання ATACMS та іншої зброї далекого радіусу дії «неймовірно важливо, щоб гарантувати, що росія понесе наслідки за свої дії».

У листі конгресмен нагадує, що 20 травня його комітет відправив двопартійне звернення від демократів та республіканців до адміністрації Байдена із закликом «дозволити українським силам завдавати ударів по території росії, використовуючи зброю США».

І хоч Білий дім через кілька днів після цього звернення частково зняв певні обмеження, Тернер наголошує, що «це позитивний крок, але недостатній».

Напередодні президент США Джо Байден заявив, що Сполучені Штати дозволяють Києву використовувати американську зброю лише у прикордонній території росії лише по об'єктах, що використовуються для нападу на Україну.

«Їм (українцям) дозволено використовувати (американську зброю) у прикордонній території, коли вони (росіяни) використовують (ті військові об'єкти) з іншого боку кордону для нападу на конкретні цілі в Україні, – сказав Байден. – Ми не санкціонуємо удари на 200 миль углиб росії, ми не санкціонуємо удари по москві, по кремлю».

На критичній необхідності зняти обмеження із далекобійних ракет ATACMS наголошує український президент Володимир Зеленський, пояснює Тернер у своєму листі. За словами республіканця, у відповідь на рішення адміністрації дозволити Україні завдавати ударів по цілях під Харковом «росія неминуче розкидає свої сили на інших ділянках вздовж кордону».

«Дозвіл Україні використовувати ATACMS для глибших ударів забезпечить можливість переривати, стримувати та захищатися від безперервних атак росії. Я закликаю вас скасувати усі заборони на використання ATACMS та іншої зброї великої дальності, яка постачається США», - підсумовує у своєму зверненні Тернер.

Днями спікер Палати представників республіканець Майк Джонсон також сказав, що нинішніх часткових дозволів для ЗСУ на використання американської зброї недостатньо. За його словами, Вашингтон повинен припинити «займатись мікроменеджментом воєнних зусиль в Україні», а сам Джонсон планує порушити це питання у розмові з адміністрацією Білого дому.

Раніше того ж дня лідери Демократичної партії у Палаті представників також висловили сподівання, що усі обмеження на використання зброї США проти росії будуть зняті. Однопартійці американського президента заявили про це під час пресконференції.

Зокрема, заступник голови фракції демократів у Палаті представників, конгресмен Тед Лю сказав, що підтримує зняття усіх обмежень з української армії щодо використання американської зброї та підтримує двопартійний лист, надісланий раніше комітетом з розвідки, який очолює Тернер.

Нагадаємо, раніше у Державному департаменті заявили, що не вважають, що наданий Україні дозвіл завдавати ударів американською зброєю по території росії є ескалацією у війні. Речник Держдепу Метью Міллер зазначив: «росія є агресором, і росія розгортає свої війська на кордоні для атак по цивільних обʼєктах. Тож США і надалі вживатимуть належних заходів у відповідь, щоб Україна могла себе захистити».

Однак Міллер не прокоментував, на яку саме відстань Україні дозволено завдавати ударів по території росії. При цьому, як повідомляв Голос Америки, дозвіл стосується можливості «завдавати контрударів одразу через кордон» і не стосується ударів на далеку відстань, зокрема ракетами ATACMS, чия дальність ураження складає до 300 км.

Майк Тернер. Фото АР



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Сегодня ночь опять была неспокойная, противник пытался совершить массированный «шахедно»-ракетный удар по территории Украины

детальніше

Опитування

Чи вважаєте Ви Зеленського легітимним президентом після завершення терміну перебування на посаді?

Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.