Сенатори США підтримують скасування обмежень на використання американської зброї Україною

Низка американських сенаторів від Республіканської та Демократичної партії висловили підтримку послаблення обмежень на те, як Україна використовує зброю далекого радіусу дії США для протидії росії. Про це вже впродовж довгого часу просить керівництво України, яке пояснює, що знищуючи військові об'єкти на території росії, зможе краще вести оборону своїх міст, цивільних об'єктів та війська, повідомляє Голос Америки.

Виступаючи під час дискусії на щорічному Аспенському форумі безпеки в штаті Колорадо, сенатор-демократ від штату Делавер Кріс Кунс , сенатор-республіканець від Аляски Ден Салліван і сенатор-республіканець від Техасу Джон Корнін відповіли ствердно на запитання ведучої про те, чи вони вважають, що адміністрація має зняти обмеження.

«Якщо так, чи хотіли б ви спонукати їх до цього?» – запитала модераторка дискусії, дописувачка газети The Washington Post.

«Так. Так. Так», – одностайно відповіли усі троє сенаторів.

Вони нагадали, що США та партнери надали значну підтримку Україні, але, на думку деяких сенаторів, ця підтримка не була достатньо рішучою.

«Спосіб, у який ця війна ведеться з нашого боку, не був таким чудовим. Щодо кожної окремої системи зброї, про яку українці просили, а список справді довгий – HIMARS, Javelin, Stinger, Patriots, танки Abrams, ATACMS, літаки F-16 – кожного разу, коли вони просили, адміністрація Байдена відкладала постачання цієї зброї на місяці, навіть роки», – нагадав сенатор Салліван.

Він каже, що демократи і республіканці працювали разом, щоб спробувати змусити адміністрацію рухатися вперед. Але одна з найбільших проблем, пов’язаних з українським викликом, за його словами, полягає в тому, що адміністрація зупиняється на пів дорозі.

«Що відбувається? Сенатори від обох партій підштовхують Білий дім, кажучи: «Дайте їм необхідну зброю». А Білий дім каже: «Ну, це спровокує Путіна». Спровокує Путіна? Та він вже вторгся в країну», – веде далі Салліван.

«Лише уявіть собі, що б було, якби ми надали їм всю цю зброю на початку війни, як би відрізнялася ця війна від нинішньої», – наголосив Салліван.

За його словами, багато республіканців, які голосували проти пакету допомоги Україні, який був поданий адміністрацією Джо Байдена восени і відкладався понад пів року, не були ізоляціоністами, але вони не вірили, що адміністрація ставить за мету допомогти Україні перемогти.

«Справжня проблема в тому, що деякі республіканці, які проголосували проти додаткової програми про національну безпеку, не є ізоляціоністами. Вони просто кажуть: «Дивіться, ця адміністрація не збирається вигравати, тому я не збираюся її підтримувати. Тому це велика, це велика проблема», – переконаний Салліван.

Сенатор Кунс наголосив, що європейські партнери по НАТО мають надавати більшу підтримку Україні. Щодо майбутнього членства, то, на його думку, реальна практична підтримка України зброєю є важливішою на нинішньому етапі, ніж дискусії про вступ.

Хоча, як вважає сенатор-демократ, сильніший сигнал про те, що Україна буде членом альянсу, був би також потрібний.

«Я вважаю, що ми надсилаємо всі необхідні сигнали. Я не думаю, що ми повинні говорити, що через стільки місяців вас приймуть до НАТО, але я вважаю, що нам потрібно надіслати сильніший сигнал, наскільки це можливо, що ми й далі будемо боротися за Україну. Ми будемо продовжувати інвестувати в Україну», – наголосив Кунс.

«Я думаю, що не так важливо, які терміни вступу України до НАТО, як те, щоб ми продовжували підтримувати Україну і щоб путін не переміг», – підтримав колегу сенатор-республіканець Корнін.

За його словами, ніхто, хто знає історію, «не вірить у те, що путін зупиниться на Україні».

Тому НАТО має робити більше, вважає він.

«Вони знають, що НАТО цілком може стати жертвою нападу, і тоді буде застосовано статтю 5 і ми будемо втягнуті не лише в регіональну війну, але, можливо, щось набагато, набагато, набагато небезпечніше», – застеріг Корнін.

Виступаючи на іншій панелі, державний секретар Ентоні Блінкен підтвердив, що наразі в обох палатах Конгресу США зберігається «сильна двопартійна більшість на підтримку України».

За його оцінкою, також Кремль не збирається зупинятися на Україні і може загрожувати іншим країнам регіону, включаючи союзників по НАТО.

Блінкен вкотре повторив, що за останні два з половиною роки США продовжують бути лідером серед країн за рівнем підтримки України, він запевнив, що так триватиме й надалі.

Джон Корнін. Фото АР



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Полковник ЗСУ у запасі та військовий експерт Роман Світан у новому воєнному зведенні на 5 вересня розповів про бої біля Покровська та атаку на Новоросійськ

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.