Микола Сірий вважає, що є декілька варіантів вирішення справи Юлії Тимошенко

17m siriy

 
Адвокат екс-прем'єр-міністра України Микола Сірий вважає, що в умовах, що склалися в Україні, найкращим та найбільш конструктивним і швидким варіантом вирішення справи Юлії Тимошенко є внесення змін до Кримінального кодексу України для декриміналізації статті, за якою її було засуджено.


Про це повідомляє персональний сайт Юлії Тимошенко, передають «Конфлікти і закони».

«Насправді варіантів не безліч, їх число доволі обмежене: три реалістичних і один гіпотетичний. Щодо гіпотетичного. Як свідчить історія, в'язнів дуже часто звільняли революції. Але ж асоціація із Європою означає не лише відкритий шлях до цивілізаційних цінностей, але й відмову від революцій, відтак гіпотетичний знято з порядку дня», - написав Микола Сірий у своїй статті «Справа Тимошенко і міф про президента, який «вирішує все».

Адвокат Юлії Тимошенко вважає три можливі реалістичні варіанти звільнення своєї підзахисної - судовий перегляд вироку, помилування і зміна редакції статті кримінального закону про перевищення влади. «Найкращий, найбільш конструктивний і швидкий останній. Привести у відповідність до вимог демократичного суспільства славнозвісну 365 статтю кримінального закону буде означати не зміну задля однієї особи, а солідний політичний і законодавчий крок для нинішнього і майбутнього поколінь, зокрема і нинішньої влади – як гарантія. Влада колись зміниться», - наголосив він.

Микола Сірий вважає, що судовий перегляд вироку у так званій «газовій» справі є найбільш тривалим процесом. «На сьогодні «оточення» (президента – ред.) забезпечило подвійну відмову в ухваленні скарги до розгляду. Вихід, звісно, є: законодавчо змінити порядок доступу до правосуддя у Верховному суді і привести повноваження найвищої судової інстанції до вимог Конституції», - пояснив адвокат.

«Нарешті третій – помилування. Тема за визначенням делікатна. Чи можна її розвинути на основі обміну крайнощами? З однієї сторони – помилування не можливе за відсутності половини відбутого строку та особистого прохання про помилування, а з іншої – право президента на помилування є абсолютним. Але якщо від крайнощів – до конструктивізму, то абсолютне право має лише абсолютний монарх, а президент сучасної демократичної держави має лише право на помилування виняткового характеру. Чи є виняткові обставини для помилування у справі Юлії Тимошенко? Більш ніж достатньо. Саме про них і слід вести публічний діалог», - підкреслив адвокат.



Коментарі

  +0 #1 Анатолий 17 окт. 2013 г., 13:53:01
Удивило заявление Николая Сирого, что помилование невозможно при отсутствии половины отбытого срока наказания. В каком украинском законодательном документе это говорится? По крайней мере, пункт 6 действующего "Положения о порядке осуществления помилования" гласит, что ходатайства о помиловании осужденных, которые не отбыли половины назначенного им срока наказания, МОГУТ БЫТЬ УДОВЛЕТВОРЕНЫ при наличии обстоятельств, которые требуют особенно гуманного отношения.

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.