Журналістські організації виступили проти використання ЗМІ у якості пропаганди

bezpeka gurnalisti

 
Міжнародна федерація журналістів (МФЖ) і Європейська федерація журналістів (ЄФЖ) 17 березня провели у Брюсселі круглий стіл, на якому зібралися представники їх організацій-членів з України та Росії: Незалежна медіа-профспілка України (НМПУ), Національна спілка журналістів України (НСЖУ) та Союз журналістів Росії (СЖР). Під час круглого столу організації домовилися про спільні заходи, спрямовані на надання підтримки журналістам, а також – про забезпечення професійних етичних норм та безпеки журналістів.


Про це «Конфліктам і законам» повідомили у прес-службі Незалежної медіа-профспілки України.

Українські та російські учасники МФЖ погодилися розробити узгоджений план роботи задля підтримки журналістів, які висвітлюють події в Криму, на Майдані в Києві і по всій Україні. Вони виступили зі спільною заявою, у якій наголошують:

«За останні місяці журналісти в Україні потрапили під безпрецедентний за своїм рівнем тиск, зазнали залякувань та насильства під час роботи по висвітленню демонстрацій та протестів, які розпочалися в Києві і поширилися по всій країні. Політичні сили прагнули використовувати ЗМІ в якості інструментів для пропаганди з метою досягнення своїх інтересів».

«Поряд із блискавичним перебігом подій та відносно далекою перспективою покласти край нестабільності, ми закликаємо відповідні органи влади України та Росії гарантувати всім журналістам можливість працювати у вільному та безпечному середовищі, і щоб було припинено будь-який тиск, спрямований на спотворення та маніпуляції новинами.

В результаті цієї продуктивної та позитивної зустрічі було погоджено наступну діяльність:

1. Підтвердити принципи і поняття, закріплені у Декларації Міжнародної федерації журналістів про принципи поведінки журналістів, до яких МФЖ закликає своїх членів, зокрема: повага до істини, прагнення до незалежності та справедливості та принцип не завдавати шкоди.

2. Рішуче підтримати такі цілі, які зараз зазнають утисків - у час національної кризи та під час загрози війни, коли журналісти постають перед вибором - відображати офіційну лінію і згуртуватися навколо національного прапора та коли політики намагаються використовувати такі національні настрої, щоб маніпулювати інформаційними потоками чи навіть змусити журналістів мовчати.

3. Боротися за підтримку довіри до новин та ЗМІ завдяки посиленню вільного обігу новин, інформації та думок з метою забезпечення інформування громадян та сприяння їх формувати свою власну думку.

4. Взяти на себе зобов'язання проводити кампанії серед своїх членів задля того, щоб якість інформації не ставала заплямована пропагандою, та заохочувати їх визначатися на користь об’єктивного висвітлення подій.

5. Проголосити взаємну солідарність у протистоянні тиску, підвищити відповідальність та мобілізувати окремих журналістів підтримувати один одного задля протистояння такому тиску шляхом заохочення солідарності та потужної професійної журналістської етики.

6. Поставити за пріоритет безпеку своїх членів через об'єднання наявних ресурсів та налагодження роботи із Відділом безпеки МФЖ: організувати навчання з питань безпеки, надавати консультативну допомогу щодо кризових та травмуючих обставин, надавати допомогу у випадках медичних потреб та забезпечити захисним спорядженням для захисту. Окрім того, МФЖ та ЄФЖ наголошують на необхідності проведення незалежних розслідувань випадків порушень щодо журналістів, як це зазначено у звіті Міжнародної партнерської місії, яка працювала у Києві у лютому 2014 року.

7. Встановити офіційну координацію дій за участю представників трьох журналістських організацій (НСЖУ, НМПУ та СЖР), щоб проводити моніторинг подій та виконання даної угоди. МФЖ та ЄФЖ залишаються готовими допомагати цим організаціям впродовж усього періоду даної кризи та гарантуватимуть, що всі будуть працювати у тісному контакті, боротися за досягнення спільних цілей та забезпечувати, щоб їх діяльність по захисту журналістів і журналістики завжди відповідали принципам та цінностям солідарності.

Обидві федерації - МФЖ та ЄФЖ - зобов'язуються ґрунтуватися на досвіді їх недавньої поїздки у Київ та закликають всі інші організації - члени МФЖ та ЄФЖ продемонструвати свою солідарність з українськими і російськими колегами та їх журналістськими спілками шляхом одностайної підтримки зустрічей, тренінгів, подій, які ми будемо організовувати в обох країнах задля зміцнення нашої спільної цілі - незалежної від політичних чи комерційних інтересів журналістики.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За минувшие сутки рашисты ударили Искандером по железной дороге в Смиле - поражена гражданская инфраструктура и логистические сообщения

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.