Правоохоронні органи Миколаївської області гальмують розслідування злочинів проти журналістів

napadniki

 
Як повідомляє Юридичне бюро НМПУ, вчергове це продемонстрували правоохоронні органи в особі в.о. поліції Миколаївської області – Віталія Гончарова у справі нападу на журналістів, який скоїли брати Сергій та Дмитро Кальченки 5 травня.


«Вся журналістська спільнота, а також громадські діячі, стурбовані діями правоохоронних органів. Адже з дій поліції виглядає так, що вона захищає зловмисників, а не потерпілих. Брати Кальченки поводять себе зухвало, наче відчувають безкарність. Вони системно порушують закон України не лише у Миколаєві, а й у Одесі та Херсоні, однак, замість того, щоб відбувати покарання за злочини, вони безкарно нападають на журналістів», – розповідає юрисконсульт НМПУ Тетяна Локацька.

Зауважимо, що після інциденту з’явилось відео, де брати-нападники погрожують журналістам. Цікаво, що їх розлютила присутність журналістів, мовляв вони лізуть не у свою справу, «все було майже вирішено», – каже один із братів на відео. Що саме майже вирішено, залишається загадкою. Але після нападу на патрульних брати вийшли з-під арешту під заставу. А у справі нападу на журналістів кримінальне провадження відкрито за найлегшою статтею ККУ – 171, за якою максимально, що загрожує братам – це штраф.

У п’ятницю, наступного дня після нападу, юрисконсульт медіа-профспілки Тетяна Локацька ініціювала зустріч представників медіа з в.о. поліції області Віталієм Гончаровим. Адже напад на журналістів та безкарність правопорушників – кричущий та непоодинокий випадок у області, відтак вимагає втручання та негайного вирішення. Попередньо пан Гончаров погодився на зустріч. Однак напередодні зустрічі її скасував, мовляв, надто перевантажений робочий графік.

Журналісти планували звернутись до пана Гончарова через раду ЗМІ при Миколаївській обласній поліції, однак сьогодні, 10-го травня, журналістам повідомили, що ради більше не існує. Відповідно до нового закону начальник поліції звітує лише раз на рік перед місцевою владою, журналісти можуть звертатись зі своїми питаннями до прес-служби, будь-яка інша комунікація зі ЗМІ законом не передбачена.

Нагадаємо, що 5 травня відбувався суд щодо нападу братів Кальченків на поліцейських. На відкрите засідання суду прийшли журналісти Преступности.НЕТ та відповідно до закону і за наявності дозволу провадили зйомку засідання суду. Після чого біля стін суду підсудні накинулись із кулаками на журналістів, відібрали техніку та знищили усі фото. Після звернення потерпілих до поліції, правоохоронні органи відкрили справу за найлегшою для Кальченків статтею – 171 ККУ.

Журналісти та громадська спільнота Миколаївщини за системну відмову у співпраці зі ЗМІ, а також за нівелювання прав та гарантій журналістів номінували пана Гончарова на антирейтинг «Вороги преси», який щорічно проводять Незалежна медіа-профспілка та Інститут масової інформації. За кількістю скарг, пан Гончаров має усі шанси отримати відзнаку «Ворога преси».



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.