«Репортери без кордонів» засуджують обшук у журналістів Олени Білозірської та Олексія Фурмана

Міжнародна організація "Репортери без кордонів" засудила обшуки у двох українських журналістів і допити їх у міліції. Їхню офіційну заяву вже передрукувала сила-силенна західних ЗМІ і правозахисних організацій.
 
 
Наводимо текст заяви у перекладі українською:

Спроби залякування: міліція допитує двох журналістів, обшукує житло, заволодіває файлами

«Репортери без кордонів» засуджують поведінку київської міліції - через те, що вони допитали онлайн-журналіста і блогера Олену Білозерську (
http://bilozerska.livejournal.com) і фотокореспондента Олексія Фурмана з агенції «Фотолента» (www.phl.ua) і обшукали їхні помешкання в останні кілька днів – у спробі добути інформацію про учасників акцій протесту.

Білозерська і Фурман були викликані у міліцейське відділення, відповідно 30 березня і на початку березня. Їх допитали про певні демонстрації, проведені опозиційними активістами у лютому. Допит відбувся через три дні після того, як міліція, озброєна ордерами на обшук, обшукала їхні квартири і дослідила вміст їхніх комп’ютерів.

Два DVD з фотографіями були взяті з квартири
Білозерської. Два комп’ютерні системні блоки, чотири камери (без плівки всередині) і біля 50 DVD були вилучені з квартири Фурмана. Всі матеріали Фурмана були пізніше йому повернуті.

“Ми засуджуємо те, що з цими двома журналістами обійшлися, як з підозрюваними, не як зі свідками, хоча вони просто виконували свою роботу, висвітлюючи новинну подію. Вилучення журналістських файлів є порушенням українського законодавства. Ми наполягаємо на тому, щоб міліція поважала закон і припинила практику такого роду, яка загрожує свободі медіа».

Організація свободи преси додала: «Ми наполягаємо на негайному поверненні DVD-ROMів Білозерської. Ми також відмічаємо, що методи, використані міліцією, виглядають як розроблені для того, щоб заохотити журналістів займатися самоцензурою».

Білозерська і Фурман сказали, що міліція, перш за все, шукала фото, відеозаписи і друковані матеріали про членів радикального опозиційного руху «Автономний спротив». Вони вилучили фото демонстрантів, які 18 лютого жбурляли яйця з фарбою і димові шашки в київський магазин, який продає хутро, - на знак протесту проти убивства тварин. Один з учасників акції протесту був заарештований на місці.

Сам Фурман був затриманий на три години у день акції протесту, разом з учасником акції, і його фото були досліджені поліцією. Одночасно йому не дозволили побачитись зі своїм юристом, що чекав на вулиці зовні.

Юрист Білозерської, Сидір Кізін, який прийшов до неї додому під час обшуку 27 березня, сказав, що вилучення журналістського матеріалу порушує статтю 17 українського закону про пресу, де сказано: «Журналісти не можуть бути заарештовані або затримані через їхню професійну діяльність, також їхні матеріали не можуть бути вилучені». (Точна цитата: «Службова діяльність журналіста не може бути підставою для його арешту, затримання, а також вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених ним матеріалів і технічних засобів, якими він користується у своїй роботі» - О.Б.).

Під час допиту Білозерської 30 березня міліція пообіцяла повернути її DVD протягом кількох найближчих днів. Матеріали Фурмана всі були повернуті йому того ж дня, після того, як міліція скопіювала його фотографії.

Білозерська сказала «Репортерам без кордонів», що вона, коли висвітлює подібні акції, дуже піклується про те, щоб не фотографувати обличчя учасників, так що жоден не може бути скомпрометований завдяки її фотографіям. Фурман сказав, що він робив так само. Білозерська і Фурман сказали, що вони дуже вдячні за підтримку, яка надійшла від колег-журналістів.
Текст англійською і французькою мовами:
 
 
 


Коментарі

  +0 #1 Holerij 18 июл. 2010 г., 09:48:06
Фирташ спрашивает у Хорошковского: - Как тебе удается постоянно ограждать президента от лишних мнений? - Элементарно, Ватсон. Я подарил ему спецпульт от телевизора. И там кнопки только от моих каналов. *** Секретарь докладывает Хорошковскому: -К вам на прием группа журналистов. -Вводите!..., тьху, вяжите!…, то есть - зовите. *** СБУ открыло телефон доверия, по которому может позвонить любой журналист и, рассказать все, что он думает о Хорошковском. По желанию можно указать фамилию, адрес и место работы, но, учитывая определитель номера, пеленгатор и квалифицированную прослушку, это необязательно. *** -Говорят, профессионализм Хорошковского при работе со СМИ уже оценили за рубежом и даже приглашают туда на работу? -Куда именно? -В Северную Корею. *** Янукович вызвал Хорошковского к себе и говорит: - Я за свободу слова. Даже решил учредить новый праздник «День свободы слова». - Очень мудро, Виктор Федорович. Одного дня в году им для этого вполне достаточно.

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.