Чернівецький телеканал виграв справу у колишнього заступника обласного прокурора

tva

 
Юристи медіа-профспілки Олександр Тарасов та Олексій Ржанов разом з юристами Інституту розвитку регіональної преси Валентиною Софяк та Тетяною Рудницькою виграли в Шевченківському районному суді Чернівців справу у колишнього першого заступника прокурора Чернівецької області Станіслава Банчука. Суд під головуванням судді Галини Слободян відмовив позивачу у задоволенні усіх його вимог.


Про це «Конфліктам і законам» повідомили у прес-службі Незалежної медіа-профспілки України.

У червні місяці, тоді ще перший заступник прокурора Чернівецької області, Станіслав Банчук подав позов про захист честі, гідності та спростування недостовірної інформації проти телеканалу ТВА та журналіста Івана Гончарука. У своєму позові заступник прокурора також вимагав від журналіста публічних вибачень. Підставою для звернення до суду став телевізійний сюжет, присвячений земельним оборудкам посадовців Сокирянської райдержадміністрації. В журналістському матеріалі йшла також мова про звинувачення місцевою громадою у причетності до цих махінацій пана Банчука та Генеральної прокуратури України.

Колишній заступник прокурора та його представник під час судових засідань наполягали на тому, що журналіст та телеканал ТВА фактично звинуватили його у корупції та посадових злочинах. Що,на його думку, завдало шкоди його честі, гідності та діловій репутації.

Представники ж Івана Гончарука та ТРК ТВА, посилаючись на рішення Європейського суду з прав людини, доводили, що журналіст лише відобразив думку громади. На журналістах та ЗМІ лежить обов’язок поширювати не лише факти, а й ідеї, суспільну думку та навіть чутки. Також медіа-юристи наголошували на тому, що не можна вимагати в суді публічних вибачень, бо вибачення за розповсюдження недостовірної інформації не передбачено жодним законом. В той же час, пан Банчук є публічною особою і повинен бути більш терпимим до критики, ніж звичайний громадянин.

Після п’яти місяців судового розгляду суд погодився з доводами представників відповідачів та у задоволенні позовних вимог Станіслава Банчука відмовив у повному обсязі. При вирішенні цієї справи суд керувався як нормами вітчизняного права, так і Європейською конвенцією з прав людини, а також практикою Єєвропейського суду з прав людини.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.