​Власник нерозмитненого авто уник штрафу через допущені процедурні порушення

14 листопада 2018 року у Третьому апеляційному адміністративному суді відбулося відкрите судове засідання по апеляційній скарзі Одеської митниці ДФС на рішення Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області, який скасував штраф митного платежу для громадянина К., повідомляє «Судова влада України» з посиланням на прес-службу суду.


Ще у червні 2018 року громадянин К. звернувся до Мелітопольського міськрайонного суду та просив скасувати постанову, якою його визнали винним у порушенні митних правил та застосували штраф на 1 724 619,93 гривень.

Громадянин К. звернувся до суду у зв’язку з тим, що Одеською митницею ДФС при прийнятті постанови були порушені його права на правовий захист. Він зазначив, що його не повідомили про час та місце розгляду справи про начебто порушення ним митних правил. Тому вважав накладання стягнення у вигляді штрафу незаконним і просив скасувати.

Відповідно до складеної митницею постанови громадянин К. використовував автомобіль, який у 2016 році був ввезений до України громадянином Молдови в режимі «тимчасове ввезення» і стосовно якого були надані пільги щодо сплати митних платежів. Тобто він використовував автомобіль в інших цілях, ніж ті, у зв’язку з якими надавалися митні пільги. Одеська митниця ДФС вважає, що громадянин К. вчинив дії на ухилення від сплати митних платежів. А тому Одеська митниця ДФС зробила висновок про його винність у порушенні митних правил і застосувала адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі 300 відсотків від несплаченої суми митних платежів.

Судом першої інстанції таку постанову заступника начальника Одеської митниці ДФС визнано незаконною та скасовано, оскільки судом було з’ясовано, що посадова особа дійсно порушила порядок розгляду справи – громадянина К. не було повідомлено коли та де розглядатимуть його справу про порушення митних правил.

Одеською митницею ДФС таке рішення суду першої інстанції було оскаржене до суду апеляційної інстанції. За результатами розгляду апеляційної скарги колегія суддів Третього апеляційного адміністративного суду погодилася з висновками суду першої інстанції про порушення митницею порядку розгляду справи громадянина К.

Відповідно до статті 526 Митного Кодексу України, справа про порушення митних правил розглядається в присутності особи, яка притягується до адміністративної відповідальності за правопорушення, та/або її представника. Справа про порушення митних правил може бути розглянута за відсутності особи лише у випадках, якщо є дані про своєчасне її сповіщення про місце та час розгляду справи і якщо від неї не надійшло клопотання про перенесення розгляду справи.

Зважаючи на такі обставини, судді Третього апеляційного адміністративного суду рішення суду першої інстанції залишили без змін, а апеляційну скаргу без задоволення, оскільки постанова про накладення штрафу прийнята з порушенням порядку розгляду справи.

Фото court.gov.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За прошедшие сутки на линии фронта произошло 68 боевых столкновений, враг нанес 2 ракетных и 64 авиационных удара, 75 раз обстрелял из РСЗО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.