ВС і ​ОАСК не визнали опитування на виборчих дільницях 25 жовтня протиправним

Окружний адміністративний суд міста Києва завершив розгляд справи за позовом щодо визнання протиправним оголошення Президента України Володимира Зеленського про проведення всенародного опитування громадської думки 25 жовтня 2020 року на виборчих дільницях. З відповідним позовом до Президента України звернувся житель Івано-Франківської області, повідомляє прес-служба суду.


Суд відкрив провадження у справі та призначив її до розгляду у порядку спрощеного позовного провадження в судовому засіданні 23 жовтня 2020 року о 08.00. У зв’язку із тим, що сторони, які були належним чином повідомлені, не прибули у судове засідання, суд продовжив розгляд справи у письмовому провадженні.

У рішенні суду йдеться, що обов’язковою умовою надання правового захисту судом є наявність реального порушення прав особи на момент звернення до суду. Оголошення будь-яким суб’єктом владних повноважень про свої наміри на вчинення будь-яких дій на майбутнє не може бути розцінене судом як дія, яка порушує право позивача. Виходячи з меж заявлених вимог та аналізу положень чинного законодавства, суд дійшов висновку, що позов є необґрунтованим та недоведеним достатніми доказами і відмовив позивачу у його задоволенні.

Рішення набирає законної сили відповідно до статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України.

Нагадаємо, учора Верховний Суд також відмовив у позові щодо нелегітимності проведення опитування Президентом Зеленським під час місцевих виборів 25 жовтня. Про це на своїй сторінці Фейсбук повідомила кандидат у депутати Київської міської ради від політичної партії «Громадянський рух «Хвиля» Наталія Новак:

«Ну що, ще раз переконались , що український суд недалеко пішов від радянського - самого «справедливого» суду у світі. Учора знаходились у Верховному Суді сім годин, слухали справу, відкриту за моїм позовом, як кандидата у депутати Київської міської ради від політичної партії «Громадянський рух «Хвиля» до Президента України Володимира Зеленського щодо використання опитування, як незаконної агітації за «Слугу народу». У рішенні суду було перераховано цілу низку статтей Конституції, Виборчого Кодексу щодо рівності прав і можливостей всіх суб‘єктів виборчого процесу, забороною органів державної влади і посадових осіб втручатися в вибори, а головне процитували частину другу статті 19 Конституції України, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов‘язані діяти лише на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. І на підставі всього переліченого та без надання оцінки фактам порушення Президентом України діючого законодавства, суд прийняв рішення – відмовити у позові».

Фото oask.gov.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.