​ВС залишив у силі рішення суду про визнання за державою в особі ФДМУ права власності на частину магістрального нафтопродуктопроводу «Самара - Західний напрямок»

Постановою КГС ВС від 31.01.2024 залишено у силі рішення Господарського суду Житомирської області у справі №906/513/21 за позовом ФДМУ до ТОВ »Прикарпатзахідтранс» та Південно-Західного АТ трубопровідного транспорту нафтопродуктів про визнання права власності на нерухоме майно та скасування державної реєстрації права власності.


Під час розгляду справи, ФДМУ належно обґрунтував вимоги тим, що нафтопродуктопровід «Самара-Західний напрямок» є магістральним нафтопродуктопроводом, частина якого проходить територією України (побудований як стратегічний об’єкт у 1957-1968 роках) і ця його частина є державною власністю України, проте відповідачі безпідставно заволоділи державним майном – об’єктами нафтопродуктопроводу «Самара-Західний напрямок» та за відсутності правових підстав провели державну реєстрацію права власності на окремі об’єкти нерухомого майна, що забезпечують функціонування зазначеного нафтопродуктопроводу, чим порушили права та законні інтереси держави щодо такого майна.

У касаційній скарзі скаржник посилався, серед іншого, на неправильне застосування судами попередніх інстанцій положення статті 1 Закону України від 10.09.1991 № 1540-XII «Про підприємства, установи та організації союзного підпорядкування, розташовані на території України», щодо застосування якої у подібних правовідносинах відсутній висновок ВС. Скаржник стверджував, що суди попередніх інстанцій дійшли помилкового висновку про перебування спірної частини нафтопродуктопроводу «Самара-Західний напрямок», що проходить територією України, у складі майна підприємства союзного підпорядкування; частина нафтопродуктопроводу «Самара-Західний напрямок», що проходить територією України, перебувала у підпорядкуванні органів РРФСР і не може визнаватися державною власністю в розумінні положень зазначеного Закону.

У статті 1 Закону України від 10.09.1991 № 1540-XII «Про підприємства, установи та організації союзного підпорядкування, розташовані на території України» встановлено, що майно та фінансові ресурси підприємств, установ, організацій та інших об'єктів союзного підпорядкування, розташованих на території України, є державною власністю України.

Суди попередніх інстанцій, надавши оцінку поданим сторонами доказам, з урахуванням законодавства, що регулює спірні правовідносини, у тому числі положень зазначеного Закону, установили, що право державної власності на нафтопродуктопровід «Самара-Західний напрямок», що проходить по території України, врегульовано законом і виникло в силу правонаступництва держави Україна.

Ураховуючи те, що доводи касаційної скарги про неправильне застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального права та порушення норм процесуального права при прийнятті оскаржених судових рішень не знайшли свого підтвердження, суд касаційної інстанції постановив: постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 30.10.2023 та рішення Господарського суду Житомирської області від 26.06.2023 у справі № 906/513/21 у частині визнання за державою в особі Фонду державного майна України права власності на нерухоме майно, що складає технологічний комплекс розташованої на території України частини магістрального нафтопродуктопроводу «Самара-Західний напрямок» залишити без змін.

Господарський суд Житомирської області

Фото ua-energy.org



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Сложилась очень тяжелая обстановка на линии фронта - мы отошли на трех оперативных направлениях, и эта ночь была у нас довольно горячая

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.