​Після незаконного судового засідання у Кропивницькому адвокати героя-розвідника Червінського не знали, де знаходиться їхній підзахисний

Засідання у справі Романа Червінського у Кіровоградському районному суді, що у Кропивницькому, тривали з 12 до 19 квітня. До цього судові засідання у справі майже рік тривали у Києві. СБУ звинувачує його у самовільній проваленій операції з вербування російського пілота, що призвело до обстрілу аеродрому «Канатове» в Кіровоградській області та знищені українських літаків. Суд мав ухвалити рішення щодо запобіжного заходу Червінському. Термін нинішнього – тримання під вартою – сплив о 23:59 19 квітня. Адвокати не знають, що відбувалося у суді після його зачинення і де нині їхній підзахисний.


Про це журналістам розповіла одна з адвокатів Романа Червінського Людмила Куса, повідомляє Суспільне.

Зі слів Людмили Кукси, 19 квітня о 21:00 помічниця судді повідомила, що судді перебувають у нарадчій кімнаті. Це, сказала, все, що їм відомо.

«Що відбувалось в суді кіровоградському, мені досі незрозуміло. Що судді робили за закритими дверима, мені не зрозуміло. Помічник судді сказала, що в нарадчій, але з якого питання, вона не знає. Ухвалу суду вона нам видати не може, хіба що видасть її в понеділок. Який незаконний документ видала незаконна трійка у кіровоградському суді, мені поки невідомо. Можливо, це якась ухвала, якою йому незаконно продовжили строк тримання під вартою. Я зафіксувала відповідне звернення до поліції Кіровоградської області, що мого клієнта фактично викрали й повезли у невідомому напрямку. Таке саме звернення мої колеги зафіксували за номером 102 до поліції Києва».

Що відбувалось у суді 19 квітня

За шість годин – шість перерв через повітряну тривогу та клопотання адвокатів й жодного рішення. Підготовче судове засідання у справі розвідника Романа Червінського у Кіровоградському районному суді 19 квітня завершилося оголошенням перерви суддею Ігорем Гершкулом.

Засідання почалося о 12:15. У залі суду Романа Червінського зустріли оплесками учасники акції на його підтримку, які відвідують суд. За підрахунками Суспільного, зібрались 30 людей.

З шести адвокатів Червінського на засіданні були п'ятеро. Адвокат Костянтин Глоба клопотав про відвід обом прокурорам – Віктору Кобцю та Ярославу Гаврищуку. Під час виступу адвоката пролунав сигнал повітряної тривоги, через що оголосили перерву в засіданні.

Після закінчення повітряної тривоги захисники звернулись до суду з повідомленням, що Роман Червінський не їв з вечора 18 квітня – суддя Ігор Гершкул оголосив перерву.

Від початку судового засідання 19 квітня повітряну тривогу у Кропивницькому оголошували п’ять разів. О 18:00 адвокати Романа Червінського на засіданні не з’явились, і прокурор Віктор Кобець сказав, що без них продовжувати підготовче засідання неможливо.

«Разом з тим, 12 квітня 2024 року, ми подали клопотання про продовження строку дії запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, яке ми також не можемо розглядати. Його розгляд ми почали 17 квітня. Щодня суд визначав дати й час судових засідань, намагаючись продовжити засідання. Під час більшості цих засідань ми чули безпідставні заяви й клопотання», - повідомив прокурор Віктор Кобець.

Під час промови прокурора пролунав черговий сигнал повітряної тривоги, тож Роман Червінський попросив перенести розгляд справи на понеділок, 22 квітня. Проте прокурор, на прохання судді, завершив промову:

«Прошу суд продовжити строк тримання під вартою у зв’язку з неможливістю проведення підготовчого судового засідання, у тому числі й враховуючи повітряні тривоги, з 17 квітня, тобто початку розгляду такого клопотання».

Рішення щодо запобіжного заходу Роману Червінському суд не ухвалив. О 18:15 суддя Ігор Гершкул оголосив перерву. Сказав, про час наступного засідання повідомлять пізніше. Потому всіх присутніх попросили покинути приміщення суду.

За словами адвоката Віктора Василюка, оскільки термін тримання під вартою діяв до кінця доби 19 квітня, суд мав до опівночі ухвалити його продовження, якщо це є в планах прокурорів та суддів.

«Всі права Романа Червінського в суді вже попрані. Колегія суддів розглядає цю справу вже з порушенням процесу – тільки для того, щоб швидко встигнути розглянути клопотання прокурорів про продовження терміну тримання під вартою. Ще такий факт – конвоювати Романа Червінського не можна в нічний час. Але, думаю, їм поставлена чітка задача продовжити йому тримання під вартою. Тому суд і прокуратура будуть намагатися це зробити до опівночі», - заявив адвокат Віктор Василюк.

Учасники акції на підтримку Червінського, які збирались під час кожного засідання, залишились біля зачиненої будівлі суду. З території суду підозрюваного конвой вивіз о 22.00, розповів очевидець Дмитро Завражний. Адвокат Віктор Василюк назвав це свавіллям.

Справу Романа Червінського має розглядати суд у Києві, а не у Кропивницькому, вважає адвокат підозрюваного Андрій Йосипов. За його словами, клопотання захисників про направлення справи за підсудністю Верховний Суд має розглянути у понеділок, 22 квітня.

Про «незаконну трійку у Кіровоградському суді»

Розгляд справи Романа Червінського у Кропивницькому почали 12 квітня. Тоді на підготовче судове засідання прийшов один потерпілий з 17, тож справу не розглядали. Засідання перенесли на 17 квітня. У той день суддя Ігор Гершкул, після клопотання адвокатів, ухвалив рішення, щоб справу, через її складність, розглядала колегія суддів.

«На глибоке переконання захисту і Червінського, це кримінальне провадження є політично заангажованим й політично вмотивованим»,– сказав один з адвокатів Андрій Йосипов.

Того ж дня склад суддівської колегії – це троє суддів – визначила автоматична система розподілу.

Наступного дня, 18 квітня, під час засідання, яке тривало майже п’ять годин, адвокати Червінського оголосили складу суду три відводи – вважають суд незаконним через втручання в систему автоматичного розподілу, сказала адвокатка Людмила Куса.

«Ми звернулися до територіального управління Державного бюро розслідувань, до Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії зі скаргами щодо незаконних дій з автоматизованою системою документообігу».

До зали суду викликали поліцію й склали заяву. Протягом засідання адвокати подавали клопотання й відводи суду, які суд відхилив.

Правосуддя???

«На очах у великої кількості свідків, на очах у всієї країни розгортається фарс, влаштований владою та їх ручними прокурорами і суддями!

Попри вимогу чинного законодавства, попри те, що сьогодні о 00.00 Роман Григорович повинен був бути звільнений, кишенькові судді за закритими дверима разом з прокурорами, без присутності захисників, вирішили і далі тримати його під вартою... Своїм рішенням запроторили його у СІЗО Кропивницького...

Правосуддя??? Та воно при януковичу не було таким наглючим і відверто зневажливим до всіх існуючих правил і установок! Ми за ці дні надивилися стільки порушень і відвертих маніпуляцій, що постає питання - а в якому суді ми були, в українському, чи?..

Робіть висновки...» - написала на своїй сторінці у ФБ Тетяна Бородіна.

Роман Червінський у залі суду. Це та інші фото зі сторінки ФБ Тетяни Бородіної



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

На линии фронта произошло 134 столкновения, враг атакует с неистовой силой. Всего за сутки враг нанес 3 ракетных и 70 авиационных ударов

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.