Юрій Луценко назвав дії судді маразмом

luts marazm

 

Сьогодні о 9:15 ранку продовжилося судове засідання по кримінальній справі проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка щодо службової недбалості у рамках розслідування справи по отруєнню екс-президента В.Ющенка. На минулому судовому засіданні 20 липня 2012 року прокуратура оголосила постанову про перекваліфікацію обвинувачення із ст. 364 КК на службову недбалість (ч. 1 ст. 367 КК).


Прокурори пояснили необхідність зміни обвинувачення тим, що в ході судового слідства було встановлено, що Луценко не мав злого умислу порушити права потерпілого Давиденка, оскільки не знав, що його заступник П.Коляда закрив оперативне провадження. Як міністр внутрішніх справ, Луценко мав перевірити це, але не зробив цього, і, на думку прокуратури, це й є проявом службової недбалості.

Адвокати екс-міністра наголосили, що після перекваліфікації справа має бути закрита через закінчення строків давності по цій статті.

***

На початку судового засідання суддя повідомила про те, що до суду надійшла телеграма від Валентина Давиденка, в якій він вказує, що не вважає себе потерпілим у цій справі і просить суд його більше не турбувати.

На запитання судді підсудні Тарасенко і Павлєнов заявили, що не вважають себе винними у інкримінованих їм злочинах і готові дати нові покази у зв'язку із тим, що відбувалася перекваліфікація справи.

Луценко заявив, що суддя не виконує ст. 277 УПК, продовжуючи судове засідання. "Виконайте цю статтю, щоб потім не було службової недбалості", - наголосив він.

"Я свою вину не визнаю!", - заявив він і додав, що готовий дати нові покази.

Підсудний О.Павлєнов звернувся до суду із заявою про ознайомлення заяви В.Давиденка перед тим, як його почнуть повторно допитувати.

Суддя заперечує про оголошення клопотання адвокатом Павлєнова, на що Луценко вчергове заявив протест на незаконні дії судді Медушевської.

"Згідно закону ви нам маєте дати не телеграму. а Давиденка. Не ганьбіть закони, герб і прапор, під якими сидите", - звернувся він до Медушевської.

"Розглядати справу за відсутності потерпілого неможливо", - додав адвокат Фомін. Адвокат попросив занести у протокол зауваження на дії головуючої.

Адвокат Баганець вважає, що без виклику Давиденка і без роз'яснень вимог ст. 277 УПК засідання неможливе. Протягом усього періоду суддя порушує законодавство, також наголосив адвокат і перерахував кількість зауважень, висунутих на дії головуючої Медушевської.

Не дивлячись на протести щодо дій головуючої та вимогу адвокатів привести до суду В.Давиденка, суддя перейшла до допиту О.Павлєнова.

"Я не вважаю себе потерпілим, написав у телеграмі Давиденко, але за яким обвинуваченням. Що думає про цю справу Давиденко, ми не знаємо. Чи обвинувачує мене потерпілий чи ні, я не знаю. Із телеграми нічого не випливає. Як я можу давати вільні покази, про що?", - заявив Павлєнов.

"Я готовий відповідати на всі запитання лише після розгорнутого пояснення Давиденка", - заявив потерпілий Павлєнов.

Потерпілий Володимир Тарасенко заявив, що був готовий давати покази. "Вже 79 засідань ми ходимо в суд, але я хочу спершу поставити питання Давиденку", - заявив він.

"Мої пояснення ви почуєте після виконання норм КПК", - заявив Луценко судді Медушевській. - "Ви маєте забезпечити явку потерпілого в суд, дати мені 3 дні на ознайомлення, а вже потім я даватиму вам пояснення".

"Постанова про зміну обвинувачення надсилається прокуратурою, а не судом. Це порушує процедуру", - заявив Луценко, звинувативши прокурорів у черговій брехні.

Адвокати Ю.Луценка заявили, що без виклику в суд Давиденка продовження справи неможливе.

Ірина Луценко нагадала прокурорам, що вони були присутні в Європейському суді, де було визнано незаконним затримання та арешт Луценка за пред’явленими йому обвинуваченнями. Тепер прокурори змінили обвинувачення, відповідно має бути визнано і незаконний арешт у цьому суді.

"Стаття 277 чинного КПК говорить про зміну обвинувачення. Навіть розумововідсталий прокурор Лобань це визнає, хоча для його розуму це великий подвиг", - наголосив Луценко. Він знайомить усіх учасників процесу із змістом статті у деталях і з коментарями.

"Якщо ви у нас питаєте, чи можемо ми без виконання норм КПК продовжити судове засідання, то я вам скажу - можемо. Але за це ви сядете у тюрму на 10 років", - наголосив Луценко судді та прокурорам.

Луценко заявив клопотання про відвід прокурорам у зв’язку із хронічним порушенням норм КПК.

"Потерпілий тільки у судовому процесі може висловити свою точку зору", - наголосив адвокат Тарасенка.

Усі підсудні та їх адвокати висловили клопотання про перенесення судового засідання та привід потерпілого до суду на наступне судове засідання.

Суддя послухала та прийняла рішення не викликати потерпілого, бо він усе написав у телеграмі.

Маразмом назвав дії судді Юрій Луценко. "Захист вимагає відведення обвинувачення через грубе порушення ними прав потерпілого", - заявив Луценко.

"Обвинувачення представляє виключно хотєлку Януковича, щоб Луценко сидів", - наголосив він.

"Вимагаю відвід державного обвинувачення і виклик до суду справжнього потерпілого - Віктора Януковича, який двічі був звільнений з посади прем'єра через політичну діяльність Луценка. Може, тоді мені вручать справжнє обвинувачення", - заявив Луценко.

Прокурор Клименко назвав таке клопотання упередженим. А прокурор Зінченко на вимогу викликати Януковича в суд у якості потерпілого зазначив, що Луценко нібито не зазначив обгрунтування виклику Януковича в суд.

На це Луценко зробив зауваження, що вказав причину виклику Януковича в суд. "Не бреши, ти б хотів викликати, але не дозволяють", - зауважив Луценко.

"Ця справа не варта виїденого яйця Януковича", - наголосив Луценко.

Ірина Луценко зауважила, що люди, які виконують політичне замовлення, повинні мати мужність зняти погони і піти зі служби. "Ці три прокурори 1,5 роки не виконують норми закону, виконують замовлення, отримують за це гроші, квартири, пільги. Не дотримуючись прав потерпілих, вони порушують закони, зокрема і ст. 277 КПК. Тому я підтримую вимогу про відвід цих трьох прокурорів", - наголосила вона.

На запитання про підтримку клопотання щодо виклику потерпілого Януковича в суд, Ірина Луценко зазначила, що підтримує це клопотання, аби спитати у нього, скільки він як президент України ще буде мститися її чоловіку.

Адвокати та інші підсудні підтримали клопотання Ю.Луценка про відвід прокурорів. Щодо виклику Януковича до суду у якості потерпілого, вони це поклали на розсуд суду.

10:41 Медушевська пішла думати

Після ознайомлення із позицією сторін суддя Медушевська видалилася до нарадчої кімнати.

11:30 На якій стадії процесу ми знаходимося?

Після виходу із нарадчої кімнати суддя Медушевська оголосила про рішення відхилити клопотання Ю.Луценка про відвід прокурорів та виклик Януковича у якості потерпілого.

У своєму рішенні вона послалася на ст. 54, 56, 58 КПК, в яких чітко вказано перелік підстав для відводу прокурорів. Таких наразі не вбачається.

Щодо виклику Януковича до суду у якості потерпілого, то це, як вирішила суддя, суперечить ст. 275 КПК, оскільки справа розглядається лише відносно підсудних і потерпілих.

Після оголошення рішення суддя продовжила засідання.

"На якій стадії процесу ми знаходимося на даному етапі?", - запитав Луценко у судді.

"На стадії доповнень", - повідомила суддя і надала слово прокурорам.

Прокурор Лобань заявив клопотання про залучення до справи рішень Печерського райсуду від 27 лютого 2012 р., а також рішення Апеляційного суду від 16 травня 2012 року.

Адвокати та підсудні заявили протест на таке клопотання.

"Ми є свідками спроби ГПУ провести гру з обчисленням строку давності. 6 серпня строк у справі закінчується. Тому за аналогією з Тимошенко готується постанова про переривання терміну одного злочину іншим. Це шахрайство прозоре і зрозуміле", - сказав Луценко.

"Ви учасник цього злочину. Робіть як хочете", - заявив Луценко судді на таке клопотання.

Суддя на місці ухвалила долучити до матеріалів кримінальної справи двох рішень судів - Печерського та Апеляційного.

Луценко заявив клопотання про надання стороні захисту трьох днів для підготовки доповнень до судового слідства без пояснення причин.

Прокурори це питання залишили на розсуд суду.

11:45 Часткове задоволення клопотання

Суддя Медушевська "уважно" вислухала позицію сторін і на місці ухвалила рішення - частково задовольнити клопотання захисту і надати адвокатам та підсудним час для підготовки матеріалів для доповнення.

Оскільки суддя Медушевська живе за визначеним для неї прокуратурою графіком, то наступне засідання вона призначила на п'ятницю, 27 липня 2012 року, на 8.15 ранку.

Це перше, хоч і часткове, задоволене клопотання захисту за весь період судового процесу.

За матеріалами "Народної самооборони"



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Эта ночь тоже прошла для нас неспокойно. Враг продолжает беспокоить воздушное пространство Украины ракетно-«шахедными» атаками

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.