Розгляд касаційної скарги Юлії Тимошенко суд розпочав лише з четвертої спроби

kas timoshenko1

 

Судова палата у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ сьогодні продовжила розгляд скарги захисника екс-прем'єр-міністра Олександра Плахотнюка в інтересах Юлії Тимошенко на рішення судів першої та другої інстанції у так званій "газовій" справі. 


Зокрема, Олександр Плахотнюк наполягає на необхідності скасування вироку Печерського райсуду Києва від 11 жовтня 2011 року та ухвали Апеляційного суду Києва від 23 грудня 2011 року, яка підтвердила "законність" позбавлення Юлії Тимошенко волі терміном на 7 років за нібито перевищення службових повноважень на посаді прем’єр-міністра у 2009 році під час укладання з Росією газових контрактів. 

Захисник просить суд закрити кримінальну справу проти Юлії Тимошенко у зв’язку з відсутністю в її діях складу злочину. У скарзі вказується на безпідставність рішень судів двох інстанцій та наголошується на численних порушеннях прав Юлії Тимошенко під час досудового слідства, а також при розгляді справи у суді першої інстанції та у апеляційному суді. Зокрема, йдеться про однобокість процесів, незабезпечення принципу змагальності сторін, необ‘єктивність судових розглядів, позбавлення Юлії Тимошенко права на захист, на ознайомлення з матеріалами справи та на проведення повного досудового слідства. 

Скаргу подано відповідно до статей 62, 65, п. 8 ч. 3 ст. 129 Конституції України, до статей 5, 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, до статті 14 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права та відповідно до п. 2 ст. 6 та статей 383-387, 358, 398 Кримінально-процесуального кодексу України.

Перед цим до матеріалів справи були долучені заява Тимошенко з проханням розглядати справу за її відсутності, а також копія висновку судмедекспертів, в якому йдеться про нездатність Тимошенко брати участь у засіданні за станом здоров’я.


Учасники процесу не заперечували проти приєднання висновку експертів, однак адвокат Микола Сірий у своєму виступі підкреслив, що «експертиза була призначена незаконно та антиконституційно».

Після цього суд перейшов до розгляду скарги по суті, почавши з доповіді одного з членів суддівської колегії щодо суті обвинувального вироку Тимошенко.

Раніше всі засідання суду переносилися через відсутність Тимошенко

Суд 15 травня під посиленою охороною розпочав розгляд касації Юлії Тимошенко, але судове засідання тривало всього півгодини. З того часу його засідання переносилися на 26 червня, 12 липня та 16 серпня за клопотаннями сторони державного обвинувачення з метою нібито "дотримання" права Юлії Тимошенко на присутність у суді. З 15 травня прокурори вимагають особистої участі екс-прем'єр-міністра у касаційному процесі, нехтуючи її заявами щодо розгляду справи за її відсутності. 

Юлія Тимошенко декілька разів зверталася до Вищого спеціалізованого суду з заявами про розгляд скарги за її відсутності, в яких вимагала припинити штучне затягування розгляду справи, маніпулюючи її правами. 

Перебіг судових подій

Як відомо, 11 жовтня 2011 року Печерський районний суд міста Києва (суддя Родіон Кірєєв) оголосив Юлії Тимошенко вирок, яким її було засуджено до семи років позбавлення волі за нібито перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009 році, а також задоволено позов НАК "Нафтогаз Україна", згідно з яким Юлія Тимошенко повинна відшкодувати збиток компанії в сумі понад 1,5 мільярда гривень. 

23 грудня 2011 року колегія суддів Апеляційного суду міста Києва (судді - Тетяна Фрич, Олена Сітайло, Ольга Юрдига) залишила у силі незаконний вирок Печерського районного суду від 11 жовтня. 

26 січня 2012 року захист Юлії Тимошенко звернувся до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ з касаційною скаргою на рішення судів першої та другої інстанції.

Слід зазначити, що Європейський Союз взяв до уваги постійне відкладення розгляду касаційної скарги на "газовий" вирок Юлії Тимошенко. 

Захист Юлії Тимошенко вимагає скасувати вирок по газовій справі та звільнити лідера опозиції

Захисник Юлії Тимошенко Олександр Плахотнюк у своїй касації вимагає скасувати вирок Печерського суду та ухвалу Апеляційного суду м. Києва та закрити справу через відсутність складу злочину. Про це він заявив у суді під час свого виступу щодо касації.


О.Плахотнюк наголосив, що під час нетривалого оголошення скарги неможливо перерахувати усі ті порушення, які відбувалися у процесі досудового слідства та під час судового процесу у Печерському та Апеляційному судах.

Захисник наголосив, що під час розгляду так званої «газової справи», були порушені процесуальні дії, зокрема право на захист. При проведенні засідань кожного дня, з ранку до ночі, захист фізично був позбавлений права спілкуватися із своєю підзахисною.

Він також наголосив, що під час процесу був порушений принцип рівності сторін, змагальності та об’єктивності. Суд проігнорував клопотання захисників щодо заслуховування свідків, приєднання до справи експертиз та проведення досудового слідства.

«Жодного клопотання захисту не було задоволено. Більше 30-ти свідків, на котрих наполягав захист, жоден з них не був викликаний. При тому, що більше 40-ка свідків обвинувачення було заслухано. Ці свідки не мають жодного відношення до тих подій січня 2009 року», - наголосив захисник.

О.Плахотнюк також повідомив, що при розгляді справи судом також було проігноровано долучення до справи доказів захисту, які виправдовують Юлію Тимошенко.

«Захисту було відмовлено в долучені доказів. Навіть було відмовлено в можливості отримання таких доказів, тобто, в проведенні додаткових повторних експертиз, що, у свою чергу, свідчить про повну необ’єктивність і упередженість судових слухань, які відбувалися у цій справі», - наголосив він.

Захисник лідера опозиції наголосив, що жодної ознаки складу злочину у діях Тимошенко немає.

«Захист стверджує, що жодної ознаки складу злочину, яка теорією передбачена – це об’єкт, суб’єкт, об’єктивна, суб’єктивна сторона – ці ознаки відсутні. А враховуючи те, що відсутня хоча б одна з цих ознак, вже говорить про відсутність в діях складу злочину. Ми говоримо про те, що в діях Юлії Тимошенко відсутні ознаки будь яких протиправних дій при «підписання» цих контрактів», - сказав захисник.

Він нагадав, що Юлію Тимошенко обвинувачують у підписанні так званих директив, та нагадав, що у матеріалах справи відсутні оригінал цього документу з оригінальним підписом екс-прем’єр-міністра.

«Ми з повною відповідальність заявляємо, що в матеріалах справи директиви відсутні. Той документ, який і обвинуваченням, і органами досудового слідства, і судом визначається як «підписання власноручно Тимошенко» Юлією Тимошенко власноручно не підписувався. Захист надав касаційній інстанції висновки експертизи, в яких зазначено, що на даному документі стоїть факсимільний відбиток», - підкреслив він.

Він з обуренням зазначив, що обвинувачення чомусь вважає цей документ власноруч підписаний.

«Це має суттєве значення. Якщо обвинувачення каже, що це власноручний підпис, а є зовсім інші дані, то це повністю зводить обвинувачення нанівець», - сказав захисник.

На його думку, суди відмовляли захисту у проведенні додаткової експертизи, розуміючи, що в матеріалах справи немає оригінального документу і що експертиза обов’язково зазначить, що у справі є папірець з факсимільним відбитком. Тому і було відмовлено.

О. Плахотнюк також зазначив, що всі звинувачення на адресу Юлії Тимошенко є абсурдними, оскільки всі дії Юлія Тимошенко вчиняла в межах своїх повноважень, не порушуючи жодного пункту жодної статті діючого законодавства.

«Тому захист просить скасувати всі судові рішення. Тобто - вирок Печерського суду і ухвалу Апеляційного суду Києва, і закрити відносно Юлії Тимошенко кримінальну справу у зв’язку з відсутністю в її діях складу злочину. Тобто по пункту 2 статті 6 КПК», - повідомив О.Плахотнюк.

Документ, на якому ґрунтується обвинувальний вирок Юлії Тимошенко – сфальшований
 

Обвинувальний вирок екс-прем'єра Юлії Тимошенко містить сфальшовані та неправдиві докази проти неї.
 

Про це сьогодні, у своєму слові під час розгляду касації у Вищому спеціалізованому суді з розгляду кримінальних та цивільних справ, наголосив захисник Сергій Власенко.
 

Він звернув увагу, що у вироку Печерського суду не було вказано, кому саме дії прем'єра Тимошенко нанесли збитки.
 

«У вироку не встановлено потерпілу сторону. Є юридична абракадабра – державі НАК «Нафтогаз», - сказав Власенко.
 

Він також звернув увагу, що базовий документ, на якому ґрунтується обвинувальний вирок Юлії Тимошенко, був сфальшований.
 

«Представник юридичного департаменту НАК «Нафтогаз» Винокуров заявив, що ця довідка була підготовлена невідомими особами. Таким чином, ця проміжна довідка, цей проміжний документ був сфальшований», - сказав Власенко.
 

Він також наголосив, що дії прем'єра Тимошенко не мали жодного перевищення службових повноважень.
 

«Усі контракти були політично підтверджені: 21 січня 2009 року на засіданні Кабміну, 27 квітня 2010 року підписанням Харківських угод та Положенням НАК «Нафтогаз» від 28 січня 2009 року. Всі належні державні органи затвердили ці контракти», - сказав Власенко.
 

Він також звернув увагу суду на те, що покази свідків підтвердили, що Юлія Тимошенко не видавала свої доручення за директиви Кабінету міністрів.
 

«Покази свідка Дубини свідчать, що ніхто не видавав директиви Кабміну за власні доручення прем'єра Тимошенко і все це є наслідком хворої уяви слідчих і судді», - зазначив Власенко.
 

Він також вимагає у Вищого спеціалізованого суду скасувати рішення Печерського районного суду м. Києва від 11 жовтня 2011 року, рішення Апеляційного суду від 22 грудня 2011 року та закрити так звану «газову справу» проти Тимошенко.

Суд переніс розгляд касації на 21 серпня через завершення робочого дня

 
Вищий спеціалізований суд з розгляду кримінальних та цивільних справ переніс розгляд касації захисника Юлії Тимошенко Олександра Плахотнюка у так званій «газовій справі» на 10:00 21 серпня.
 
«Оскільки на сьогодні робочий день завершився, а днями касаційного розгляду є вівторок та четвер, оголошую перерву до вівторка 21 серпня», - сказав головуючий суддя Станіслав Міщенко.
 
Станом на сьогодні у суді вдалося вислухати позицію позивачів, цивільного позивача, представника НАК «Нафтагазу» та представників прокуратури.

За матеріалами tymoshenko.ua 


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.