За час АТО на сході України відбулось 3000 пожеж (інфографіка)

pogegi ato

 

Дослідження, проведене Міжнародною благодійною організацією «Екологія-Право-Людина» (ЕПЛ), показало, що в зоні АТО відбулось близько 3000 пожеж. Це в 20 разів більше, ніж в аналогічний період минулого року.


Дослідження виконане з використанням даних, визначених за матеріалами дистанційного зондування землі МODIS (NASA). Воно охопило всі випадки загорянь природної рослинності та населених пунктів у період з червня по вересень 2014 року. Про це «Конфліктам і законам» повідомили у прес-службі Національного екологічного центру України (НЕЦУ).

- Більшість зафіксованих супутником загорянь відбулись в період з 26 липня по 6 вересня на території лісів, лісосмуг і степів. Виявлені також і окремі дати, коли пожеж спалахувало особливо багато. Такими, наприклад, є 26 та 31 липня, 15 та 25 серпня, а також 5 вересня. В деякі дні відбувалось до 200 пожеж на добу. Розташування загорянь на карті дозволяє зробити висновок, що такі «піки» приурочені до днів активних бойових дій та обстрілів сил АТО артилерією, – коментує виконавчий директор МБО «Екологія-Право-Людина» Олена Кравченко.

Значна кількість пожеж приурочена до нечисленних лісових масивів регіону, зокрема – околиць міст Щастя та Слав’яносербськ – найбільш пожежонебезпечної категорії лісів в області.

- Дослідження ЕПЛ також показало, що більшість загорянь у східних областях України відбулись саме в зоні АТО. Інтенсивність пожеж на територіях Луганської і Донецької областей, що не входять в зону АТО, не відрізняється від середніх для даного регіону показників, – додає представник НЕЦУ Олексій Василюк. – Це дозволяє нам зробити висновок про те, що екстраординарне збільшення кількості пожеж на сході України є прямим наслідком військової агресії проти України.

Причиною збільшення кількості пожеж в зоні АТО є збіг кількох факторів: посушливий сезон, що традиційно супроводжується в регіоні збільшенням кількості загоряння сухої рослинності; неможливість гасіння пожеж (розкрадена пожежна техніка, ліси і степи заміновані, постійно тривають обстріли); велика кількість загорянь від вибухів, а також – умисні підпали в тактичних цілях.

Експерти ЕПЛ розпочали роботу над тим, щоб оцінити збитки, нанесені довкіллю внаслідок пожеж, спричинених військовими діями на сході України. Про результати дослідження буде повідомлено додатково.

ДОВІДКА:

Серед рослин, поширених на території зони АТО, до Червоної книги України занесені 124 види, з них 113 видів судинних рослин, 1 – водоростей, 7 – грибів, 3 види лишайників. До Європейського червоного списку занесені 36 видів рослин.

Також в межах зони АТО розміщено 135 об’єктів природно-заповідного фонду – понад третина всього природно-заповідного фонду східного регіону України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.