​«Автомайдан» та правозахисники проти призначень поліцейських Лютого та Гоптарєва

Велике обурення викликало призначення на голову Нацполіції Черкаської області голови поліції Кривого Рогу Валерія Лютого, а також намагання призначити головою криворізької поліції заступника Лютого Олександра Гоптарєва.


Про ситуацію довкола скандальних призначень розповіли учасники прес-конференції «Поліцейське свавілля проти журналістів та активістів в Черкасах і Кривому Розі» в Києві, повідомили «Конфліктам і законам» у прес-службі Інформагенції УІС.

У прес-конференції взяли участь Анатолій Руденко - криворізький правозахисник, Олександр Клягін – жертва свавілля з боку високопоставлених чинів МВС у Кривому Розі, передусім, Гоптарєва; Сергій Федько - керівник Громадянської мережі «Опора» в Дніпропетровській області, представники черкаського «Автомайдану», активіст Андрій Власенко, журналісти Сергій Новіков та Ігор Рудич.

За словами Олександра Клягіна, в 2007 році, коли він був водієм рейсового автобуса в Кривому Розі, його зробили винним в смертельному ДТП за участі сина підполковника СБУ Кулика.

«Я стояв на переході, горіло червоне світло. В цю хвилину в мене в’їхала «Мазда», якою кермував син підполковника СБУ Кулика. Після зіткнення «Мазда» буквально влетіла на пішохідну частину, де насмерть збила молодого хлопця і травмувала дівчину. Гоптарєв, який був слідчим у справі, сфальсифікував свідчення дівчини, що вижила в ДТП, «відмазавши» «мажора», а мене зробивши винним. Мені дали три роки умовно, а потім суд ще й зобов’язав мене виплачувати матеріальну компенсацію родичам загиблого. Хоча експертиза встановила брехливість свідчень сина СБУшника і довела мою невинність в тій трагічній події», - зазначив Олександр Клягін.

Правозахисник Анатолій Руденко також заявив, що Гоптарєв під час роботи в МВС Кривого Рогу відбирав нерухомість і майно криворіжан. Він, за словами Руденка, підпоював молодих водіїв, а потім вимагав підписати документи на передачу майна в обмін на невідкриття проти них кримінальної справи. Одним з постраждалих, що звернувся до криворізьких правозахисників, був і учасник АТО Павло Вовк, у якого Гоптраєв «віджав» квартиру.

Що ж до нового очільника черкаської поліції Валерія Лютого, то тут запитань не менше.

За словами представника черкаського «Автомайдану» Андрія Котиченка, Лютий взагалі не пройшов переатестацію і його мали понизити. Крім того, в часи режиму януковича Валерій Лютий обіймав посаду радника Харківського міського голови Геннадія Кернеса.

«Ми звернулися до Хатії Деканоідзе з приводу неприпустимості призначення Лютого, вона обіцяла відреагувати. Та буквально за декілька днів подала у відставку, після чого практично одразу Лютого було призначено керівником Нацполіції у Черкаській області», - розповідає «автомайданівець».

Активісти також інкримінують Лютому та Гоптарєву небажання розслідувати факти порушень з боку криворізької влади під керуванням Юрія Вілкула.

За свідченнями громадського активіста Андрія Власенка, за часи мерства Вілкула станом на 2014 рік було виявлено недостачу коштів в міському бюджет сумою в понад 7 млн. грн. За словами Власенка, команда Вілкула «відмивала» ці гроші шляхом створення фіктивних комунальних підприємств.

«Попри тиск громадськості, справа по цьому питанню зрушила з місця лише під час Революції Гідності, але стараннями Гоптарєва її було заведено в «глухий кут», - розповів Власенко.

Що ж до сприяння діянням Вілкула з боку Валерія Лютого, то цей персонаж відзначився побиттям помічника нардепа Єгора Соболєва під час скандальних виборчих перегонів у Кривому Розі восени 2015 року, результати яких були сфальсифіковані на користь того ж Юрія Вілкула і скасовані Верховною Радою.

Фото прес-служби Інформагенції УІС



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За прошедшие сутки на линии фронта произошло 68 боевых столкновений, враг нанес 2 ракетных и 64 авиационных удара, 75 раз обстрелял из РСЗО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.