​Алярмик - на передовій інформаційної війни

Новітній супергерой Алярмик: дороговказ для української малечі та біль російських пропагандистів.


Як змалечку прищепити патріотизм та виховати повагу до власної історії, до учасників національно-визвольних змагань – про це в Києві, в Українській Інформаційній Службі, розповів відомий громадсько-політичний діяч з Тернополя, автор книг про українського супергероя Алярмика Олег Вітвіцький.

Алярмик – ровесник Революції Гідності

У рамках презентації автор книг «Повстанська Абетка» та «Пригоди Алярмика та його друзів» зазначив, що вперше публічно «Абетка» була представлена 1 грудня 2013 року під час Форуму Українських Справ. Але оскільки в цей день відбувалися відомі події на Банковій, то першою повноцінною презентацією в Києві варто вважать саме цю, що відбулася 3 лютого.

«Ідея, як то кажуть, народилася у грі. Оскільки таких книг, які я хотів би запропонувати своїм дітям – героїчних, цікавих – важко було знайти в книгарнях Тернополя, ми почали зі своєю малечею вигадувати українських власне супергероїв, грати в їх пригоди, вигадувати про них якісь історії. А потім до мене звернувся мій друг-художник Любомир Бейгер, який запропонував перенести наші історії в художню площину. Так почав народжуватися Алярмик. Формуючи «Повстанську Абетку», я на кожну літеру вишукував ключове слово, а вже в тексті на цю ж літеру підбирав інші слова з повстанського лексикону. Наприкінці книги виклав словничок слів і термінів, бо багато з них зараз маловідомі. Для створення віршиків я запозичив поетичні прийоми «Енеїди» Котляревського. Вони мені подобаються, адже легкі для сприйняття і в дитячому віці. В «Пригодах Алярмика» я в тексти вплітав повстанські пісні. Таким чином популяризував й історію, й культуру – літературно-пісенну творчість українців», - розповідає автор книг.

Медведчукович, Хазаров, Ліліпутін

У книгах розповідається в веселій, необтяжливій формі про історичні події часів визвольних змагань 40-х років 20 століття, також є прямі алегорії з сучасними подіями – подіями новітньої російсько-української війни. Є історії з політичної тематики, й навіть зі спортивної.

Олег Вітвіцький наголошує, що серед персонажів його книг є такі негативні постаті, як Адольфик, Йосипко, Ліліпутін, Медведчукович, Табака, Хазаров, в яких легко вгадуються історичні персони минулого і сьогодення. Також є ряд героїчних персонажів, такі як Чупринка, Еней, сотник Сван, що безпосередньо залишили слід в історії українського визвольного руху, або ж є героями сучасності, до речі, добрими знайомими Вітвіцького.

«Друкарні в більшості своїй боялися друкувати «Абетку», коли бачили розділ про ганебну втечу Медведчуковича, Хазарова і Табаки», - з посмішкою згадує автор.

Формування духу переможця змалечку – завдання Алярмика

Книги про Алярмика нині є в бібліотеках кожної області України, побували вони й на передовій, в окопах, де українські вояки сприйняли їх з жвавим інтересом. Побував Алярмик і закордоном – у Римі та Вільнюсі, куди Олег Вітвіцький привозив його в дні саміту ЄС 2013 р., де екс-президент віктор янукович не підписав Угоду про Асоціацію з Євросоюзом, що фактично дало старт подіям Революції Гідності.

Олег Вітвіцький також розповів, що 3 сотні книжок було передано дітям, чиї батьки зараз воюють на Сході України.

Автор висловив сподівання, що Алярмика скоро можна побачити і на шкільних зошитах, щоденниках, портфелях, адже досі українські школярі носять «атрибутику» із казковими персонажами закордонного походження.

Віктор Рог, головний редактор «Шлях Перемоги», соратник Олега Вітвіцького, згадує, як Алярмик наробив галасу в російських пропагандистських ЗМІ, які в різний спосіб намагалися спотворити інформацію про книжки.

Наостанок «батько» Алярмика наголосив, що радше за все в історії його персонажа буде продовження, не виключено, що навіть у вигляді мультиплікаційного фільму.

За словами Олега Вітвіцького, головне завдання Алярмика – це формування в українців духу переможця змалечку.

Сергій Багряний, УІС

Фото автора



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.